Szeszélyes időjárás ide vagy oda, tavasz van, csalhatatlanul itt a spárgaszezon.
A spárgát egyszerűen nem lehet megunni, és mindenféle formában annyira jó (ráadásul nagyon egészséges is), hogy ebben a néhány hétben, amíg kapható, rendszeresen szerepel az étlapon.
Szeretjük csak úgy magában főzve, grillezve, de persze levesben, salátaként, lepényben, rakottasban, raguként, legyen fehér, zöld vagy lila, mindig jöhet (akárcsak Gombóc Artúrnál a csokoládé).
Az első spárgaszerzeményekkel gyakran előfordul, hogy alig érek velük haza a piacról, máris a fazékban vagy a grillserpenyőben landolnak, és csak úgy magában ropogtatjuk, esetleg egy gyors mártással, buggyantott tojással falatozzuk.
Aztán persze jönnek a levesek. Ez egyben azt is jelenti, hogy folyton újítok. Minden szezonban igyekszem valamiképp izgalmassá tenni a spárga-krémlevest, és lehetőség szerint többféle fűszerezéssel, összeállításban is minél gyakrabban elkészíteni. Nem is egyszer fordul elő, hogy este munkából, jógaóráról hazaérve, semmi másra nem is vágyom, csak egy tál zamatos levesre.
Ebben az évben az első zöldspárga-krémleves itt a konyhában friss újhagymával, finom fűszerekkel, többek között borsikafűvel, gyömbérrel és tökmagolajjal készült.
Hát nem túlzás, hogy valóságos csodaszer egy fárasztó nap zárásaként (no meg ebédre).
A spárgafogások titka a zöldség megfelelő választásában rejlik: mindig friss, zsenge spárgával érdemes dolgozni. Az esetek többségében nem érdemes bedőlni a vastag szárú példányoknak, azok többnyire igencsak fásak, szálkásak.
A megfelelő spárga választásáról, előkészítéséről, jótékony hatásairól részletesebben írtam már korábban többek között itt és itt.
Bárki, bármit mond, nem árt, ha zöldspárgát is kb. a harmadáig meghámozza az ember (a magam részéről legalábbis mindig így járok el), persze csak miután levágta vagy letörte a fás végeit. Ha ez megvan, már nem lehet elrontani!
Zöldspárga-krémleves gyömbérrel és tökmagolajjal
Hozzávalók 4 személyre:
½ kg friss, zsenge zöldspárga
7½ dl zöldségalaplé vagy tiszta zöldségleves
1 teáskanál cukor
2-3 szál újhagyma
1 méretes sárga héjú burgonya (kb. 15 dkg)
1½ dl tej
1 mokkáskanál őrölt gyömbér (vagy 1 teáskanál frissen reszelt)
1 mokkáskanál szárított borsikafű
1 nagy csokor friss petrezselyem finomra aprítva (vagy egy evőkanál szárított)
1 teáskanál szárított kakukkfű
½ citrom leve
2 teáskanál hidegen sajtolt tökmagolaj
frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A spárgákat alaposan megmostam, fás végeiket levágtam, kb. a harmadukig meghámoztam. Ezt követően nagyjából 1½ cm-es darabokra vagdostam, a spárgafejeket egy külön tálkában félretettem. Ez utóbbiak ugyanis sokkal gyorsabban megfőnek, mint a szár részei.
A petrezselyemzöldet finomra aprítottam, az újhagymákat megtisztítottam, felkarikáztam, a krumplit hámozást követően kb. 1 cm-esre kockáztam.
Kevés alaplében, amihez hozzáadtam a cukrot, feltettem főni a hagymát és a krumplit, majd nagyjából 5 perc elteltével hozzáadtam a felaprított spárgaszárakat, valamint a szárított fűszereket, és felöntöttem a maradék alaplével. Fedő alatt addig főztem, míg a spárga roppanós nem lett. Ekkor felöntöttem a tejjel, majd hozzáadtam a petrezselyemzöldet és a spárgafejeket. Egyet forraltam rajta, majd félrehúztam a tűzhelyről, néhány spárgafejet kivettem a tálaláshoz, és a leveshez kanalaztam a citromlevet, majd meglocsoltam a tökmagolajjal.
Botmixerrel pürésítettem.
Könnyű, tavaszi krémleves, amiben a zöldsprága kissé diós ízeit remekül kiemeli a gyömbér, frissességét hangsúlyozzák a zöldfűszerek, és az egészre a koronát a mennyei tökmagolaj teszi fel. Kár lenne kihagyni!
Habliliom