Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Zsenge tavaszi zöldségleves spárgával

2016. május 27. - Habliliom

Végre bőséges a kínálat a zsenge zöldségekből, ha esik, ha süt a nap. Annyiféle kelleti magát a piacon, hogy nehéz választani – miből legyen előétel, miből főétel.

A friss tavaszi zöldségek olyan zamatosak és zsengék, hogy meg kell ragadni azt a néhány hetet, amíg az ujjnyinál alig vaskosabb sárgarépa, a hámozást sem igénylő újkrumpli  no meg a nagy kedvenc zöldspárga is kapható.

spargas_zoldsegraguleves02.jpg

Az igazán jó levesek ízletesek, sok szeretettel és persze jól megválasztott hozzávalókból készülnek – nem is kell túlbonyolítani, a lényeg, hogy minden íz érvényesüljön! Most olyan zöldségekben gazdag, de felesleges kalóriákban egyáltalán nem bővelkedő leves került a tányérokba, amit bárki lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhat akkor is, ha vigyáz a vonalaira. A titok valóban csupán abban rejlik, hogy az újkrumpli igazán puha, a többi zöldség azonban csak épp roppanósra fő benne. Így nem egyszerűen élvezetes, de vitaminos is lesz a végeredmény.

spargas_zoldsegraguleves01.jpg

Az előkészületek nagyjából a zöldségek tisztítására és darabolására fordított időt veszik igénybe, a többi gyerekjáték. Az első kanál ízlelése pedig valósággal elrepít egy ideális kiskertbe, ahol minden tökéletes állapotban szüretelhető. A fűszerezésben is a mértékletesség volt a cél, hogy élvezni lehessen a zöldségek egymással harmonizáló ízeit! Levesbetétet pedig egyáltalán nem igényel, hisz minden benne van, amitől gazdag lesz.

Zsenge tavaszi zöldségleves spárgával

 

spargas_zoldsegraguleves15.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zsenge zöldspárga
25 dkg újkrumpli
1 kis csokor zsenge vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér)
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 l zöldségleves (zöldségalaplé)
frissen őrölt bors, só, kakukkfű – ízlés szerint

Elkészítés: A spárgákat a felső harmadukig meghámozom, fás végeiket letöröm, 4-5 cm hosszúra darabolom. Az újkrumplik héját ledörzsölöm, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret megtisztítom – mindent felaprítok akkorára, hogy nagyjából egyszerre elkészüljenek.
Az újkrumplit kevés zöldséglevesben főzni kezdem, amikor már félig megpuhult, hozzáadom a sárgarépát és a fehérrépát, majd néhány perc elteltével a spárgát is.

spargas_zoldsegraguleves06.jpg

Felöntöm annyi levessel, amennyi kényelmesen ellepi, ha szükséges, sózom, kakukkfűvel, borssal fűszerezem. A krumplit puhára, a többi zöldséget kellemesen haraphatóra főzöm.
A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom, és a már kész leveshez adom. A saját gőzében még valamelyest puhulnak a hozzávalók, a petrezselyem vitamintartalma azonban nem vész el, élénk színét is megőrzi.

spargas_zoldsegraguleves12.jpg

Alig több, mint fél óra alatt az előkészületektől a tálalásig megvan minden, és annyira, de annyira üdítő és frissítő, hogy egy tányérnál biztosan nem lehet megállni. Erre a levesre is igaz, hogy a lényeg az igazán jó minőségű és friss alapanyagokban rejlik. A zöldségek minden zamata tökéletes, sem rántás, sem habarás nem kell hozzá – akár egy jó kis olasz minestra, sok szeretettel készül, igazi otthonos fogás.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr438738612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása