Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

A jó spárgaleves frissít, tisztít, karcsúsít

2016. április 26. - Habliliom

Spárgából legyen fehér, zöld vagy lila, szezonban sosem elég! Ha csak lehetőség nyílik rá, változatos formában gyakran kerül mostanában az asztalra.

Ezúttal könnyű krémleves készült a friss, lila fejű spárgából, ami viszonylag ritka kincs (egyelőre) a hazai piacokon, pedig nagyon zamatos.

A megfelelő spárga választásáról, előkészítésről részletesen írtam itt. Spárgás finomságok többek között itt és itt.

Spárga a karcsúsító egészségőr

 

A spárga egészségre gyakorolt hatásai egészen fantasztikusak. Talán sokan tudják pl, hogy enyhe vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően igen kedvező befolyást gyakorol a teljes keringési rendszerre. Tisztító hatású. Régen a vesekő természetes eltávolítójaként is alkalmazták, erről azonban ma már másként vélekednek még a népi gyógyászat lelkes hívei is, persze egyes vélemények szerint az érszűkület ellen is hatásos. Magas rosttartalmának hála segíti az emésztést. Viszonylag magas purintartalma következtében köszvénnyel küzdők azonban csak mértékkel fogyasszák!

spargakremleves17.jpg

Több mint 92 %-a víz, és 10 dkg spárga mindössze 20 Kcal-t tartalmaz. Elhanyagolható szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű. Ez praktikusan annyit jelent, hogy véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. A spárga rendkívül gazdag káliumforrás (10 dkg spárga 210 mg káliumot tartalmaz), nátriumtartalma alacsony, de foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is rendes mennyiségben található benne.

A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, sőt folsavat is rejtenek a spárgasípok.

Valódi ajándék így tavasszal a vitaminraktárak feltöltéséhez, de még diétához is.

Kis spárgatörténet

 

Nem érdektelen megismerkedni a történetével sem. A spárgaként, egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség tudományos neve: közönséges spárga (Asparagus officinalis).

A világ számos táján megterem. Európában az éghajlati viszonyoktól függően bizonyos terülteken akár már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, de van, ahol még június végén is szüretelhető. Nálunk az igazi szezonja bő egy, majdnem két hónapon át tart, április második felétől június első feléig. A görög eredetű elnevezése az aszpharágoszból eredeztethető, és szó szerint fiatal rügyet vagy hajtást jelent. Az első spárgák nyomait régészek mégsem az antik Hellász, hanem az ókori Kínai Birodalom területén találták meg, ahol már Kr. e. 5000 táján gyógynövényként használták hurutos megbetegedések, hólyagproblémák, valamint fekélyek kezelésére.

Gyógyító hatásai miatt tisztelték az ókori Egyiptomban is, ahol Kr. e. 4500 tájáról maradtak fenn nyomai, de az antik Görögország és a Római Birodalom lakosai is igen nagy becsben tartották. Egyes feljegyzések a spárgagyökér porított formáját fogfájás kitűnő ellenszereként említik. Gyógyító tulajdonságai melletti kulináris élvezetét valószínűleg a rómaiak kezdték kiaknázni – már Apicius szakácskönyve is tartalmaz spárgával készült ételreceptet. A rómaiaknak köszönhetően terjedt el aztán az Alpokon túl, így nálunk is. Termeszteni persze csak a 16. század környékén kezdték a kontinens egészén, igaz, csupán arisztokrata családok kertjeiben.

Ekkoriban, mint arról a régi füveskönyvek beszámolnak, nem csupán főúri kiváltságnak számított a fogyasztása, de változatlanul gyógynövényként is tisztelték. Kevés helyen termett, és igencsak drága mulatság volt. A szegények asztalára aligha került elegáns spárgatál.

spargakremleves04.jpg

Ez szinte a 20. század elejéig nem sokat változott. Ekkoriban kezdték üzemi körülmények között, nagy területeken termeszteni – elsőként az USA-ban. Jóllehet ezen túlmenően mind Dél- és Közép- Európában, mind pedig Észak-Afrika, valamint Ázsia számos részén elterjedt. Napjainkban az egy főre jutó spárgafogyasztás Németországban a legszámottevőbb, ahol valóságos nemzeti eledelnek számít (a legnagyobb termelő azonban világviszonylatban ma is őshazája, Kína).   

Alapvetően háromféle spárgával (fehér, zöld és ún. lila vagy lila fejű) lehet találkozni mostanában a piacokon. Delikátboltokban, ázsiai fűszer- és zöldségkereskedésekben ritkán feltűnik egy negyedik típus is, az úgynevezett thai spárga, amely vékony, zöld sípokkal rendelkezik. Ázsiai fűszerezésű, hirtelen pirított fogásokhoz vagy salátaként is nagyszerű.

Az Európában legkedveltebb fehér spárga a csúcsától a végéig fehér – a föld alatt növekszik. Lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt népszerű, de kétségtelen, hogy a legkevesebb vitamin ebben a fajtában rejtőzik. Fontos, hogy zöldség- vagy spárgahámozóval a csúcstól az egészséges végéig teljesen hámozzuk meg! A fás szárvégeket feltétlenül törjük, vagy vágjuk le. Ellenkező esetben keserű, fogyaszthatatlan lesz a belőle készült fogás. Minden hagyományosnak tekinthető spárgaételhez ideális.

Az ún. lila spárga lehet többféle. Van, hogy a rügy csúcsától a szár végéig lila a zöldség, de van, hogy csupán a csúcs enyhén lilás árnyalatú. Ez utóbbi típusból főztem most könnyű krémlevest.  Általánosságban elmondható, hogy a lila típusok fehér rokonaiknál kissé markánsabb aromákkal rendelkeznek – növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből, ennek köszönheti halványlilától mély liláig terjedő színét. Felhasználása (legyen végig lila vagy csak lila csúccsal rendelkező) fehér rokonával egyező.   

spargakremleves10.jpg

A zöld spárga a föld felett növekszik, ennek köszönheti élénkzöld színét, lágy, kellemes aromáit és vitamin-, valamint ásványianyag-bőségét – megjelenésében ez a típus emlékeztet leginkább ősére, a vadspárgára. A klorofillban, C-vitaminban különösen gazdag zöld spárga karotin- és rutintartalma sem kevés. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhanyagolható. Fontos azonban, hogy a szár alsó részét kissé hajlítsuk meg, ahol elpattan, onnantól a csúcsig élvezhető – a fás szárrésztől szabaduljunk meg!

Mindegy, melyiket választjuk, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy szezonban érdemes minél többet fogyasztani belőle annak szem előtt tartásával, hogy a spárga (bármely típushoz tartozzon is) legértékesebb része a csúcsa. Ennek lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szüksége a spárga többi részéhez képest – érdemes nyersen is megkóstolni!

Tény, hogy a legjobb spárga a friss spárga! Ha piacon, zöldségesnél választunk, mindig ügyeljünk arra, hogy viszonylag karcsú, egészséges sípokat tegyünk a kosarunkba. Ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a körmünket finoman mélyesszük a sípba, ha éles, roppanó hangot hallunk, nem lehet baj a választott köteggel.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk is fel, hűtőszekrényben maximum 2-3 napot tároljuk, lehetőség szerint kissé nedves papírba csavarva a végeit.

Spárgakrémleves könnyedén

 

spargakremleves13.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 kg zsenge spárga (lehet fehér, lila vagy zöld is)

1-2 db sárga héjú burgonya (kb. 15 dkg)

2 dkg vaj

2 dl tej

½ -3/4 l zöldségalaplé (vagy tiszta zöldségleves)

1 karcsú gerezd fokhagyma

2-3 szál újhagyma

1 db nagyobbacska babérlevél

1-2 ág friss rozmaring levelei (vagy 1 mokkáskanál szárított)

1 db kisebb citrom frissen facsart leve

1 csapott teáskanál barna nádcukor

só, bors, petrezselyemzöld – ízlés szerint 

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámoztam, kb. 1 cm-es kockákra daraboltam. A spárgák fás végeit letörtem, a csúcsától lefelé haladva a szárvégekig meghámoztam, nagyjából 1½ -2 cm-es darabokra vagdostam. A fokhagyma héját eltávolítottam, széles pengéjű késsel ellapítottam.  Az újhagymát tisztítást követően felkarikáztam. Egy méretes fazékban felhevítettem a vajat, rádobtam a babérlevelet, a fokhagymát, újhagymát majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítottam. Hozzáadtam a burgonyakockákat, felöntöttem annyi alaplével, amennyi ellepte, főzni kezdtem.  5-6  perc elteltével hozzáadtam a nádcukrot, majd a spárgadarabokat a fejek kivételével. Forrás után jöhet hozzá a finomra aprított rozmaring, és csak ekkor öntöttem fel a tejjel, valamint ekkor adtam hozzá a spárgacsúcsokat. Ha szükséges, némi alaplevet is lehet hozzákanalazni, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket. Nagyjából további 6-8 perc elteltével minden megpuhul, ekkor érdemes hozzáadni még egy kevés alaplevet, és forralni rajta egy utolsót. A babérlevelet eltávolítottam, hozzáadtam a citromlevet, frissen őrölt borssal fűszereztem.  Botmixerrel pürésítettem. Ekkor még lehet szabályozni a sűrűségén: ha tartalmasabb, sűrű levesre vágyik az ember, nem szükséges további folyadékot hozzáadni, ha hígítaná az ember, víz vagy alaplé mértékletes adagolásával ez még megtehető, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Ha a pürésítés után került a leveshez némi folyadék, érdemes egyet még forralni rajta, esetleg sóval, borssal igazítani a fűszerezésen.

spargakremleves12.jpg

Frissen, petrezselyemzölddel kínáltam.

Igazi energetizáló vitaminbomba, ami ráadásul nagyon finom is!

Habliliom

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr188659370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása