Könnyű, nyári falatozás gyorsan elkészíthető harapnivalóval, ami egyszerre látványos és finom: elő a friss paprikával és paradicsommal!
Végre itt a nap érlelte paprika és paradicsom! Nyáron aligha akad olyan háztartás, ahol ez a két zöldségféle ne lenne rendszeres szereplője a reggeliknek, ebédeknek, uzsonnáknak vagy vacsoráknak.
Vitaminosak, zamatosak, számos fogás alapját jelentik külön-külön vagy együtt. Szinte adja magát a lecsó mindenféle változata, mint 'alapfogás" paprikából és paradicsomból, de ha épp nem erre vágyik az ember, kis fantáziával mesés hidegtállá varázsolható ez a két zöldségféle. Ráadásul akár nyaralás idején, minimális konyhai eszköz igénybe vételével is könnyedén kivitelezhető.
Sokféle paprikát használok szívesen, de a sötétvörös kápia különösen nagy kedvenc. Forró sütőben, mennyiségtől is függően nagyjából 15 perc alatt tökéletesre sül - és mi tagadás, így a legízletesebb. Gyakran készítek belőle levest, előételt, főételt.
Ebben a kánikulában szinte magától adódik, hogy az ember könnyű, frissítő falatokra vágyik. Ezúttal egy megunhatatlan klasszikust, a capresét gondoltam újra, valamint egy hideg, paprikatekercset készítettem, amit fetával, friss, aprított petrezselyemzölddel és apró szemű kapribogyóval töltöttem meg. Az egészet némi olívaolajjal meglocsolva, hidegen tálaltam.
A caprese a legismertebb olasz előételként kínált saláta. Alapesetben jó minőségű paradicsom, mozzarella (gyakran bivalytejből készült), némi só és üdítően friss bazsalikomlevél alkotja, olívaolajjal locsolva - a hagyományos nápolyi konyha nagy favoritja ez, nevében utalva a régió meseszép szigetére: Caprira.
Van, hogy társul a fenti összetevőkhöz balzsamecet, de régiótól, konyhától is függ, hol, milyen formában tálalják. Van, ahol csupán az olasz nemzeti zászló színeit tükrözően szeletelve kerül egymásra a paradicsom és a mozzarella, amire egész bazsalikomleveleket fektetnek, de előfordul, hogy egy méretes tányéron egészben szolgálják fel az igen jó minőségű mozzarellát, amit körberaknak bazsalikommal meghintett paradicsomszeletekkel vagy -gerezdekkel. A variációk száma végtelen, és egyáltalán nem elvetemült ötlet némi olívabogyóval is felturbózni.
Ha a zamatos paprika és paradicsom adott, már csak némi fantázia szükségeltetik, és kész is a szemet gyönyörködtető hidegtál!
Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan látványos, ínycsiklandó és frissítő. Ez a paprikás és paradicsomos hidegtál lehet előétel, könnyű vacsora. Attól igazán lenyűgöző, hogy egyszerű, ám valóban minőségi, zamatos alapanyagokból készül.
Nyári hidegtál paradicsommal és paprikával – mediterrán stílusban
Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyobb méretű kápia paprika (kb. 50 dkg)
4 db zamatos paradicsom
10 dkg feta (vagy hasonló jellegű sós sajt)
1-2 teáskanál tejföl
10 dkg mozzarella (az apró, ún. nevezett bocconcini ideális hozzá)
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
1 evőkanál apró szemű kapribogyó
4-5 friss bazsalikomlevél
néhány szem jó minőségű fekete olívabogyó
frissen őrölt bors, olívaolaj – ízlés szerint
Elkészítés:
A kápiákat alaposan megmostam, megszárítottam. A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A sütőrácsra alufóliát helyeztem, és a kápiákat nagyjából 15 perc alatt megsütöttem. Akkor készült el, ha a külső, viaszos héja szinte megfeketedik.
A paprikákat hűlni hagytam, közben előkészítettem a többi hozzávalót.
A paradicsomok héján kereszt alakban ejtettem egy bemetszést, majd 1 percre lobogva forró vízzel leforráztam, gyorsan hideg víz alá tettem, és meghámoztam. Minden paradicsomot félbevágtam, a magházat eltávolítottam.
A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítottam.
A paprika töltelékéhez a fetát villával összetörtem, kevés tejfölt, némi frissen őrölt borsot kevertem hozzá. Hozzákanalaztam a petrezselyemzöldet, valamint a kapribogyót. A körözöttnél sűrűbb állagú keveréket kaptam.
A kis mozzarellagolyóbisokat (ezt hívják olaszul a bocconcininek) megfeleztem, félretettem.
A kápiák külső héját könnyedén eltávolítottam, megszabadítottam a csumájuktól, magjaiktól. Minden paprikát megfeleztem, így 1 db-ból két tekercset göngyölítettem.
A megtisztított paprikákat alaposan lecsepegtettem – ez azért fontos, mert a természetes víztartalma meglehetősen nagy, könnyedén eláztathatja a tölteléket.
Minden paprikaszeletet úgy tettem magam elé, mintha egy egyenlő szárú háromszög lenne, és az alapjukra kanalaztam nagyjából egy teáskanálnyi tölteléket. Szorosan feltekertem.
A paradicsomokat kevés sóval, borssal meghintettem, majd belerakosgattam a bocconcinit, mindegyik közepére biggyesztettem egy-egy félbevágott fekete olívát.
Mindent tálra rendeztem, alaposan megborsoztam, a felaprított bazsalikomlevelekkel díszítettem. A mennyiség természetesen bátran növelhető, attól függően, mekkora társaság falatozik majd belőle.
Kevés olívaolajjal közvetlenül a tálaláskor locsoltam meg.
Pirítóssal, friss péksüteménnyel egyaránt pompás, könnyű nyári fogás.