Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Füstös, paprikás rétes

2015. október 11. - Habliliom

Ha egy fogás nevében szerepel a paprikás jelző, szinte biztosra vehető, hogy valami jó kis magyaros finomságról van szó.

Jóllehet az elmúlt évek magyar vagy még pontosabban magyaros konyhája komoly változásokat tudhat magáénak, amelyben az egészségesebb fogások is mind nagyobb szerepet kapnak, sokan mégsem tudnak elvonatkoztatni a gulyás-paprikás vonulattól, ha magyar ételekről van szó. Pedig jó kis ismerős alapanyagokkal is lehet egészen új finomságokkal színesíteni a könnyed ételek kínálatát, akár a magyar konyha fontos alapanyagainak újragondolásával is.

Köztudomású, hogy a minőségi fűszerpaprika Szeged és Kalocsa környékén nagy hagyományokkal rendelkezik, sőt a zöldpaprika termelésre is büszkék lehetnek a gazdák, a világ nagy termelőivel mégsem vesszük fel a versenyt. Ez persze mit sem befolyásolja a minőségi paprikához fűződő bensőséges viszonyt, mert hát akárhogy is nézzük, a helyben termelt, zamatos zöldségek és fűszeralapanyagok mindennél jobbak. Arról nem is szólva, hogy a konyhában - ahogy a tv-szakácsok nagyasszonya, Julia Child mondaná - egyedül vagyunk, senki nem látja, mi történik, szóval bátran kísérletezhetünk mindenféle földi jóval!

Most olyan hagyományos alapanyagokból készítettem valami különlegeset, amelyeket idehaza mindenki jól ismer: paprika - friss és fűszer formájában -, tehéntúró, valamint réteslapok jelentették a bázist. Ezúttal olyan fogást szerettem volna tálalni, amely egyszerre mutatja a magyar konyha még kiaknázásra váró oldalát, ugyanakkor kicsit fel is pezsdíti a megszokott ízeket, struktúrákat, formákat.

paprikas_retes07.jpg

Végtelenül egyszerű, ám annál izgalmasabb lett a végeredmény, ami nem más, mint egy különleges rétes, amely azonban nem rúddá tekeredve, hanem egymásra rétegzett lapok formájában került a tepsibe. A lényeg pedig természetesen a töltelék! 

paprikas_retes04.jpg

Piros kápia paprikát grilleztem a sütőben, ez képezte a töltelék lényegét. Hozzá került némi krémes tehéntúró, fűszerek, és megszületett az egyszerűen rekonstruálható, könnyű magyaros konyhai hagyományokhoz is illeszkedő, ugyanakkor azokat kissé átértelmező füstös, paprikás rétes. A füstölt paprika ugyan a spanyoloknak köszönhetően terjedt el világszerte, de a fűszerezésben fontos szerepet betöltő kétféle őrölt paprika fúziója csak előnyére válik a fogásnak! A lényeg pedig a végeredmény: hogy kóstolást követően mindenki elégedett legyen.

Füstös, paprikás rétes

paprikas_retes19.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag 6 lapból álló réteslap (legjobb a teljes őrlésű liszttel készült, friss)
50 dkg piros kápia paprika
25 dkg krémes tehéntúró
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 púpozott teáskanál őrölt füstölt paprika
1 db nagyméretű egész tojás (vagy 2 db kisebb)
½ teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
frissen őrölt bors – ízlés szerint
1 dl kukoricaolaj

Elkészítés:

A paprikát alapos mosást követően 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc megsütöm. Ha kihűlt, fényes héját könnyedén eltávolítom, kicsumázom, nagyobb darabokra vágom. Turmixgép poharába töltöm, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezve finomra pürésítem. Egy keveset lecsípek belőle a tálaláshoz.

paprikas_retes06.jpg

A maradék paprikakrémet alaposan összekeverem a krémes túróval és a tojással, valamint a kétféle őrölt fűszerpaprikával.
A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy kisméretű (22 X 18 cm-es) gáztepsit sütőpapírral borítok.
A réteslapokat kiterítem. Az első lapot alaposan megkenem olajjal, majd kibélelem vele a tepsit, erre újabb olajjal megkent réteslapot helyezek. A paprikás töltelék felével megkenem a lapokat, majd újabb 2 réteslap következik, az előbb leírtak szerint előkészítve. Erre kerül a töltelék másik fele, végül a maradék réteslappal beborítom. Az utolsó réteslap tetejét megkenem olajjal, friss tengeri sóval meghintem, borsot őrölök rá.

Az előmelegített sütőben 20-22 perc alatt aranyszínűre sütöm. Néhány percet a tepsiben pihentetem, majd a félretett paprikarémmel tálalom.

Az enyhén édeskés sült paprika, valamint a kissé pikáns fűszerek aromái, a füstös ízek remekül érvényesülnek ebben a rétesben. Önálló fogás, előétel éppúgy lehet, mint köret.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr367956384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása