Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Könnyű, nyári antipasti

2016. augusztus 03. - Habliliom

Antipasti. Ki ne hallota volna a kifejezést? Szó szerint annyit jelent: előételek. Nagyobb közértek, piacok csemege pultjaiban csinos tálakra rendezve vagy épp üvegekbe zárva csábító finomságok sokaságával lehet találkozni ma már idehaza is. A rendes olasz vendéglők kínálatáról nem is szólva, ahol komoly a kínálat mindenféle grillezett zöldségekből, halakból, salátákból.

Előétel, vagyis antipasto bármi lehet, ami meghozza az étvágyat az elkövetkező menüsorhoz. Nem oly régi találmány, de azért néhány százéves múlttal büszkélkedhet. Reneszánsz kori olasz vagy francia főúri étkezések bevezetőjeként jelentek meg a kis adagban szervírozott étvágygerjesztő falatok, amelyek alapvetően két csoportra oszthatók: hideg vagy meleg előételekre.  Az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken van igazán hagyománya mindkét fajtának, azonban a különböző konyhák egymásra hatásának - és persze nem utolsó sorban a világméretű turizmusnak - köszönhetően az elmúlt közel száz év alatt szinte mindenütt megismerkedtek az ínyencek ezzel a nagyszerű műfajjal.

antipasti_paprikaval_kaprival08.jpg

A hagyományosnak tekintett magyar konyháról a legnagyobb jóindulattal sem állítható, hogy változatos előételek sokaságát sorakoztatná fel.Ha mégis előétel kerül a menüsorba (az etikett szerint a levest követően), az rendszerint az ünnepi étkezések részét képezi. 

Megfontolandó azonban, főként nyáron, hogy egy jó kis antipastóval akár egy könnyű vacsora is bevezethető vagy épp ki is váltható.

Alapvetően nagyon szeretem a salátákat, savanyúságokat, így a marinált gombák, zöldségek is nagy kedvenceim. A készen kapható vagy éttermekben kínált antipastival kapcsolatban az egyetlen probléma (túl a borsos áron), hogy igencsak sok olajat tartalmaznak. Csinos kiszerelés ide, szemkápráztató tálalás oda, antipasti nyár derekán bizony fillérekből is kihozható odahaza, ráadásul, ha az ember maga szerzi be, garantáltak a jó minőségű alapanyagok is.

antipasti_paprikaval_kaprival03.jpg

Grillezett piros kápiával és cukkinivel készítettem ezúttal egy könnyű finomságot – a szokásosnál lényegesen kevesebb olaj felhasználásával. Ez persze azt is jelenti, hogy a fűszerezés, a csökkentett olaj nem a télire eltett zöldségek és gyümölcsök sorába emeli ezt az ínyencséget. Hűtőszekrényben, jól záródó üvegben viszont akár 2 hétig is zavartalanul eláll, pontosabban elállna, ha nem fogyna el.

Nem vitatom, hogy az antipasti a főétkezés bevezetője, nyári kánikulában viszont valóban akár önmagában vagy néhány szelet sajttal is remek megoldás vacsorára. Mellesleg nyaralás idején is jól jöhet, ha az egész heti kosztról kell gondoskodni. Előre legyártható, és tényleg jól tűri a tárolást – ez egyben a hátránya is, türelemmel ki kell várni, amíg az ízek összeérnek. Lehetséges, hogy első hallásra túlságosan markánsnak tűnik az öntet, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy a kápia enyhén édeskés zamatokkal, míg a cukkini gyakorlatilag semleges ízekkel rendelkezik, ezért is fűszerezhető remekül.

Antipasti kápiával, cukkinivel és kapribogyóval

antipasti_paprikaval_kaprival09.jpg

 

Hozzávalók (nagyjából 2-3 db 2, illetve 2,5 dl űrtartalmú üveghez):
4 db nagyobb piros kápia paprika (kb. 70 dkg)
1 db közepes méretű cukkini (kb. 40 dkg)
1 púpozott evőkanál kapribogyó
2 evőkanál + 1 teáskanál extraszűz olívaolaj
4 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál tengeri só + 1 jókora csipet a cukkini sütéséhez
1 teáskanál szárított oregánó
½ teáskanál cukor
frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom. A sütőt grillfokozatra állítom.
A paprikákat 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Akkor készültek el, ha fényes héjuk felpúposodik, enyhén fekete foltos lesz.
Amíg a paprikák sülnek, teáskanálnyi olajat hevítek egy nagyobb serpenyőben, a cukkinit éles késsel vagy szeletelővel 2 mm vékonyságúra karikázom. A már forró olajban kevés sóval épp csak 2-3 perc alatt átpirítom. Maradjon roppanós!
Ha a paprikák megsültek, nejlonzacskóba rakosgatom, és megvárom, míg szobahőmérsékletűre hűlnek. Ekkor meghámozom, kicsumázom, 4 cm hosszú, 2 cm széles darabokra vagdosom.
Az öntethez az ecetet, olajat, sót, cukrot, borsot és oregánót alaposan összekeverem. A grillezett zöldségeket a kapribogyóval salátástálba halmozom, meglocsolom az ecetes öntettel.
Akár a tálban is lehűthető, de akinek kevesebb hely áll rendelkezésére a frizsiderben (nálam ez állandó probléma), vagy hosszabb eltarthatóságra gondol, nyugodtan pakolja üvegekbe az eredményt felöntve annyi öntettel, amennyi kényelmesen ellepi a hozzávalókat. Legalább 4 órát, de inkább egy éjszakát mindenképp érdemes hűteni, hogy az ízek összeérjenek.

antipasti_paprikaval_kaprival16.jpg

Egy szelet teljes őrlésű kenyérrel igazán könnyű előétel vagy vacsora is lehet, különösen ha néhány szelet sajttal, netán többfélével, esetleg sonkával, szalámival stb. is kiegészül a kínálat.

antipasti_paprikaval_kaprival19.jpg

Ez az antipasti (a többféle zöldség indokolja talán a többes számot) remek köret is lehet tepsiben sült fűszeres krumpli mellé vagy sültekhez, grillezett halakhoz, húsokhoz, de még zöldségekhez, bundázott finomságokhoz is.

Habliliom

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr438926540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóninéni 2016.08.05. 17:24:11

Ma pont úgy, olyan mennyiségekkel készítettem el, ahogy írtad. Egy fél literes, meg egy 3 decis üveg totál tele lett, egy csomó cukkini még maradt is. Az öntet meg annyi, amennyi. Kicsit tartok tőle, de az íze csak holnap fog kiderülni. Majd megírom azt is, hogy ízlett.
süti beállítások módosítása