Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Vitalizáló édeskömény-krémleves tökmagolajjal

2016. október 18. - Habliliom

Didergés, őszi fáradtság, lehangoltság?  Felejtsük el egy testet-lelket átmelegítő édeskömény-krémlevessel! 

Az édesköményhez ma már bármelyik piacon, nagyobb élelmiszer-áruházban könnyedén hozzájuthat bárki. Igaz, hogy Olaszországgal ellentétben, ahol kilóra mérik, nálunk jobbára darabra árazzák be, de mostanában igazán sok helyen lehet kedvező áron hozzájutni. Ez az alapvetően mediterrán zöldségféle (a zellerfélék növénytani családjába tartozik) ásványianyag-, valamint vitaminkombinációinak hála, valódi csodát tesz a szervezettel.

Jellegzetes aromái az ánizsra emlékeztetnek. Nem véletlenül hívják ánizskapornak is (persze emellett a bécsi kapor, római kapor nevek is használatosak). A kaporra hasonlítanak ugyanis a gumóhoz közeli apró zöld levélkék, másként fogalmazva: az édeskömény zöldje. A tudományos elnevezése: Foeniculum vulgare. Angolul pl. fennel, németül Fenchel, olaszul pedig a vidám csengésű finocchio névre hallgat.

edeskomenykremleves05.jpg

Kerülhet nyersen salátába, remekül grillezhető, készülhet belőle sok más mellett köret, tésztaételekhez, lepényekhez is remek, lehet belőle rakottas, no és természetesen leves is.

Az édeskömény régi kincs az európai kultúrában. Már Hippokratész is ajánlotta fogyasztásra, és évszázadokon át gyógynövényként kezelték. Közismert puffadásgátló, emésztést segítő, görcsoldó, immunrendszert erősítő hatása, de kismamáknak éppúgy ajánlják ma is a tejelválasztás elősegítése érdekében, miként a menzeszgörcsök oldására - és még számos probléma megoldásához. Egyes kutatások a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak neki. Nem mellesleg a 19. század második fele és a 20. század első fele szinte ikonikus (jó időre betiltott, olykor rettegett, máskor remélt) röviditalának, a zöld tündérnek, vagyis az abszintnak is egyik összetevője - az ital persze nem az édeskömény miatt került tiltólistára számos országban, többnyire az 1910-es évektől. Az megint más kérdés, hogy az abszint (szigorú szabályok betartása melletti) rehabilitációja, illetve legalizálása a világ több országában csak a 20. század végén, a 21. század elején történt meg.

Az édeskömény gumója, zöldje, magja egyaránt nagy kincs a konyhában.

edeskomenygumo04.jpg

A friss, ropogós gumó nem egyszerűen csodás illóolajokkal teli, de számos ásványi anyag és vitamin is található benne. 10 dkg nyers édesköménygumóban pl. 93 mg C-vitamin található, ami bőségesen fedezi a normál étrend melletti napi C-vitaminszükségletet. Emellett kitűnő folsav-forrás (a napi ajánlott bevitel 50%-a megtalálható 10 dkg zöldségben), sőt pl. kálium, kalcium, magnézium is bőségesen akad benne.

Az édeskömény magja nem csupán kitűnő fűszer (kenyérfélékhez, zöldséges fogásokhoz, halakhoz, húsokhoz is remek), de a belőle főzött tea bizonyítottan görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A főzés, ételkészítés során mégis ízei miatt szeretjük elsősorban. Az édeskömény ugyanis nagyon ízletes, aromás zöldségféle (alacsony kalóriatartalommal 10 dkg nyers zöldség 23 Kcal). Ráadásul már egy darab méretes gumó felhasználásval készülhet 4 személy számára bőségesen elegendő, csodás leves!

Ezúttal némi fantasztikus minőségű csákánydoroszlói tökmagolajjal is megbolondítottam, ami nem egyszerűen különlegesen zamatos, de valódi egészség-elixír, tele jótékony zsírsavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Mivel főzés közben az édeskömény C-vitamintartalma óhatatlanul csökken, egy kevés friss citromlével igyekeztem pótolni a veszteséget, ami persze az ízhatást is tökéletesítette. Ráadásul ez a leves előkészületekkel együtt megvan 30 perc alatt, és garantáltan átmelegít testet-lelket!

Édeskömény-krémleves tökmagolajjal

edeskomenykremleves08.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

1 db méretes édesköménygumó (cca. 35-40 dkg)

1-2 db lisztes burgonya (kb. 10 dkg)

1 kis fej fehérhagyma (főzőhagyma)

1 l zöldségalaplé (vagy tiszta zöldségleves, akár jó minőségű kockából is készülhet)

2 dl tej

2 dkg vaj

2 teáskanál olívaolaj

1 púpozott mokkáskanál porrá őrölt édesköménymag

1 teáskanál porrá őrölt, szárított rozmaring

1 evőkanál tökmagolaj + egy kevés a tálaláshoz

½ citrom leve

fehérbors, tengeri só – ízlés szerint

A tálaláshoz: az édeskömény friss zöldje, tökmagolaj 

Elkészítés:

A hagymát egészen finomra kockáztam, a krumplit hámozást követően nagyjából 1 cm-es kockákra daraboltam. Az édeskömény fás szárrészeit eltávolítottam, a gumó külső, fás részeit zöldséghámozóval eltávolítottam, és nagyjából 1 cm-esre vagdostam. Az egészséges, zöld leveleit félretettem.

edeskomenykremleves02.jpg

Egy fazékban a vajat az olajjal felhevítettem, rádobtam a hagymát és a krumplit. 2-3 percig pirítottam. Ennyi idő alatt a keményítő is kezd kioldódni a krumpliból, és kissé meg is pirul. Nem baj, ha odaragad a lábos aljára, csak meg ne égjen! Kevés alaplével felöntöttem, majd néhány percig fedő alatt pároltam. A már félig főtt krumplikockákhoz adtam az előkészített édesköményt, hozzáadtam a maradék alaplevet, és fedő alatt puhára főztem. Mikor már minden zöldség megpuhult, hozzálöttyintettem a tejet, fűszereztem, és egyet forraltam rajta. Félrehúztam a tűzhelyről, ekkor jött hozzá a citromlé és a tökmagolaj. Az egészet botmixerrel pürésítettem.

Forrón, tökmagolajjal locsolva, valamint az édeskömény zöldjével díszítve tálaltam.

edeskomenykremleves09.jpg

Igazi vitalizáló krémleves!

 

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr7911813417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása