Amint a vihar felfrissítette kissé a levegőt, és már az idei sárgabarack-termés java is üvegekben landolt, ideje volt valami kellemes, könnyed nyári süteményt is elővarázsolni a sütőből, aztán pedig a hűtőből.
Belátom, a nagy szemű fekete áfonya nem tartozik a legolcsóbb gyümölcsök közé a piacon, de annyira ízletes és annyi jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hogy amíg tart a szezon, mindig akad belőle a konyhában. Már szó esett róla, hogy igazi szuperélelmiszer ez a csodás kis bogyó, nem lehet eleget hangsúlyozni, aki csak teheti, fogyasszon belőle minél többet.
A nyári desszertek azért mégis csak hidegen az igaziak, és valahogy a gyümölcsök, sok esetben pedig a túró vagy ricotta is szerepet kap benne. Abban a nagyon ízletes és kifejezetten egészségbarát süteményben, ami most készült a konyhában, mindkettő benne van.
Nem bonyolult az elkészítése, és ha van türelme az embernek kivárni, amíg lehűl, egyszerűen mennyei, frissítő finomság!
Áfonyás-krémtúrós szelet
Hozzávalók (25 X 32 cm-es magas peremű tepsihez):
A tésztához:
20 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
12 dkg hideg vaj apró kockákban
7 dkg porcukor
1 csipet só
A töltelékhez:
50 dkg friss fekete áfonya
5 dkg őrölt dió (vagy mandula)
50 dkg krémes tehéntúró (vagy ricotta)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
3 db nagyméretű (vagy 4 db közepes) tojás szétválasztva
A tálaláshoz:
néhány szem fekete áfonya
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a keményítőt tálba szitáltam, hozzákanalaztam a porcukrot, belecsippentettem a sót, és alaposan átkevertem. Az apróra kockázott vajat beleszórtam, és gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, majd tésztává formáltam.
A tepsit sütőpapírral borítottam úgy, hogy a peremére is jutott belőle.
A tésztát szilikonlapon (ennek hiányában enyhén lisztezett deszkán) vékony tégalalappá nyújtottam, és kibéleltem vele a tepsit. Az egészet így, ahogy volt, betettem a hűtőszekrénybe, amíg a töltelékkel elkészültem.
Az áfonyát alaposan megmostam, szűrőkanálban lecsepegtettem.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. A tojások sárgáit a kétféle cukorral fehéredésig kevertem, majd a robotgép habverő karjának segítségével beledolgoztam a krémes tehéntúrót, végül hozzákanalaztam a keményítőt, és homogén krémmé kevertem.
Mikor ezzel elkészültem, egy nagy kanál segítségével beleforgattam a fehérjehabot.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
Kivettem a frizsiderben várakozó tésztát, villával alaposan megszurkáltam, hogy sütés közben se púposodjon fel a tészta, majd rászórtam az őrölt diót. Ezt követően egyenletesen elosztottam rajta az áfonyát, majd beborítottam a túrókrémmel.
35-40 perc alatt szép világosra sütöttem. Azonnal megszórtam vaníliával kevert porcukorral, és a tepsiben hagytam hűlni. Mikor már szobahőmérsékletű lett, betettem a frizsiderbe, és 2 órát még ott is pihentettem.
1,5 X 5 cm-es szeletekben tálaltam, a szeletek tetejére 1-1 szem áfonyát biggyesztettem.
Könnyű, frissítő, igazi nyári sütemény!