A szerény tejberizsből is kerekedhet olyan pompás desszert, mintha egészen különleges hozzávalókat sorakoztatna fel az ember az elkészítéséhez.
Szinte minden akad hozzá otthon a konyhában/kamrában, ami pedig épp nincs a háznál, az első zöldségesnél beszerezhető.
A legjobb desszertek alapjai is többnyire hétköznapi hozzávalók. Sokszor csak némi fantázia, kis rafinéria – és hipp-hopp, kész a varázslat! No jó, kicsit felráztam az ízeket egy kis extrával, de semmi beszerezhetetlen!
Mert hát vannak ugye kifejezetten nyári és téli édességek – az előbbiek jobbára könnyedek, hidegen kínálja és fogyasztja az ember, míg az utóbbiak melegen a legjobbak. Ennek a desszertnek az alapja a végtelenül egyszerűen elkészíthető, ráadásul téli-nyári változatban egyaránt tálalható rizspuding vagy más néven tejberizs. Télen (sőt, hűvösebb nyári napokon is) melegen, fahéjjal, kakaóval, nyáron hidegen, gyümölcsökkel esik a legjobban. De még a gyümölcsrizsnél is történhet szebb és jobb dolog a hideg rizspudinggal!
Ehhez a finomsághoz tulajdonképp a tűhelyet csupán addig szükséges használni, amíg a rizspuding elkészül, a többi jórészt a hűtőszekrény dolga.
Attól lesz különleges, hogy a kész desszert nem egyszerűen gyümölcsökkel és bazsalikommal van felszerelve, de tortaformában dermed tökéletesre, és nem egészen szokványos ízekkel gazdagítottam. Igen, igen! Friss bazsalikommal is, ami valami fantasztikusan feldobja a rafinált ízkompozíciót.
Bármilyen szezonális gyümölccsel készülhet, nekem most ropogós cseresznyém és gurulós málnám volt épp itthon (tombol a szezon!), így ezek kerültek bele, de bármilyen bogyós gyümölccsel, barackkal, szőlővel is popmás.
A rizses alaphoz pedig egy korty narancslikőrt, valamint 2 evőkanál narancsvirág-vizet is kevertem azon túl, hogy az egészet tejszínhabbal forgattam át.
Csak azt az időt kell türelemmel kivárni, amíg a frizsiderben megszilárdul, aztán falatozható is!
Mesés rizspuding-torta sütés nélkül
Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
Az alaphoz:
10 dkg babapiskóta porrá törve
1 evőkanál málnalikőr (vagy málnaszörp)
2 dkg puha vaj
A rizspudinghoz:
2 dl kerekszemű rizs
1 dl víz
6 dl tej
csipet só
5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg vaj
1 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau – alkoholmentes változatban: narancslé)
2 evőkanál narancsvirág-víz (delikát boltokban beszerezhető)
2 dl habtejszín
1 csomag azonnal oldódó zselatinpor (vagy 6 db zselatinlap)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
A díszítéshez:
cseresznye, málna, citromhéj, bazsalikom – ízlés szerint
Elkészítés:
A babapiskótát nyújtófával porrá zúztam, tálba szórtam. Hozzáadtam a málnalikőrt, valamint a vajat, és az előzetesen folpackkal bélelt tortaforma aljára nyomkodtam. Ez a vékony réteg képezi majd a torta alapját. Betettem a frizsiderbe, hogy megdermedjen.
A rizst alaposan megmostam, lecsepegtettem, kissé megszárítottam.
A víz és tej keverékét egy lábosba öntöttem, hozzáadtam a csipet sót, a kristálycukrot, majd a rizst. Folyamatos kevergetés mellett nagyjából 15-18 perc alatt megfőztem. Ha túlságosan sok nedvességet szívna magába, érdemes a hozzáadott tej mennyiségét növelni. Krémes tejberizst kell kapni.
Mikor levettem a tűzhelyről, hozzáadtam a vaníliás cukrot, a narancslikőrt, valamint a narancsvirág-vizet. Keverőtálban hagytam hűlni. A már szobahőmérsékletű, illatos rizspudinghoz kevertem az azonnal oldódó zselatinport. Ha valaki zselatinlapot használ hozzá, a csomagoláson előírtak szerint járjon el vele, és a langyos pudinghoz tanácsos kevernie.
Az előzetesen hűtőszekrényben tárolt habtejszínből közepes keménységű habot vertem. Az előkészített rizspudingba forgattam, majd az egészet szépen elsimítottam a tortaformában.
Legalább 4 órán át (még jobb egy egész éjen át) pihentettem a hűtőszekrényben, amíg szépen megdermedt.
Tálalás előtt eltávolítottam a forma peremét, valamint a folpackot, gyümölcsökkel, néhány bazsalikomlevéllel díszítve tálaltam.
Könnyű, gyümölcsös, különleges nyári desszert. Ha gyerekeknek készül, a likőr elhagyható. Erre is igaz, az ami minden hidegen tálalt desszertre: nem baj, ha a fűszerezésnél intenzívebbnek érezzük az ízeket, hidegen ezek jelentősen tompulnak, és akkor lesz tökéletes, ha semmi sem tolakodó, minden egyensúlyba kerül.
Olyan látványos desszert, hogy könnyedén bezsebelheti érte bárki a mestereknek járó elismerést, pedig még a sütőt sem kellett bekapcsolni hozzá.
Habliliom