Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Ricciarelli kandírozott gyümölcsökkel

2015. december 11. - Habliliom

Van egy réges-régi Toszkánából származó karácsonyi sütemény, amit a hagyomány szerint Sienában sütöttek először. Alapvetően finomra őrölt mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készített aprósütemény, ricciarelli névre hallgat. Kis kerek süteményekről van szó, amelyeket kívülről kissé repedezetten vastag porcukorréteg borít. Olyanok, akár a mini hógolyók (ha nem is lesz fehér az ünnepi időszak, ez a finomság biztosan felidézi a havas tájakat).

Bor, tea vagy kávé mellé is ideálisak, ráadásul hosszú ideig tárolhatók. Karácsonyra épp olyan remek, mint azt megelőzően, bármikor jó majszolni belőle néhány (vagy több) darabot. 

 

Ez a nagyszerű sütemény adta az ötletet a konyhából származó ajándékként is tökéletes süteményhez, ami nálam azért jelentősen átalakult – nem is nevezném ricciarellinek, inkább illene rá a havas csokoládégolyó elnevezés. Hasonló süteményeket illetnek pöfeteg névvel is, mert valóban mutat némi hasonlóságot a gombával.

 

Az én változatomra akár duplán csokoládés jelző is illene, mert nem csupán igazi jóféle csokoládé, de még kakaópor is került a tésztájába. Itt azonban nem álltam meg, és ünnepi ízekkel is gazdagítottam. Mandula, dióféle ugyan egyáltalán nem került bele, szárított amerikai tőzegáfonya (közkeletű nevén: vörös áfonya) kandírozott narancshéj és egy kevés narancsvirágvíz azonban igen.

 

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, mégis nagyon látványos, aromás és ellenállhatatlanul finom apróság. Nem kell nyújtani, csupán apró golyóbisokká gömbölyíteni, aztán porcukorban meghempergetni, és alacsony hőmérsékleten kisütni. Frissen is nagyon ízletes, de jól záródó dobozban is tárolható, kis celofánzacskókba porciózva pedig akár ajándékozható is!

Ricciarelli gyümölcsökkel gazdagítva

 

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
15 dkg süteményliszt
½ mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
12 dkg porcukor + 5 dkg a hempergetéshez
1 db közepes méretű egész tojás
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 csapott evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
7 dkg vaj
5 dkg finomra aprított szárított vörös áfonya (amerikai tőzegáfonya)
5 dkg finomra aprított kandírozott narancshéj
1 evőkanál narancsvirágvíz (nagyáruházakban, fűszerüzletekben beszeezhető)

Elkészítés: A szárított gyümölcsöket egészen finomra aprítottam. A csokoládét kockákra tördeltem.
A lisztet a sütőporral, kakaóporral és a sóval egy kis tálban alaposan elkevertem.
A csokoládét a vajjal egy kis lábosban felolvasztottam. Amíg hűlt, az egész tojást 12 dkg porcukorral fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam az olvasztott vajas csokoládét, majd a narancsvirágvizet, és folytattam a keverést. Apránként hozzáadagoltam a lisztes keveréket. A homogén csokoládés masszából kivettem az elektromos habverőt, és egy fémkanállal beleforgattam a szárított gyümölcsöket. Szép fényes, nagyon csokoládés tésztát kaptam. Frissen tartó fóliával lefedve 15-20 percre betettem a hűtőszekrénybe.
Amíg pihent, 5 dkg porcukrot tálba szitáltam, 2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, a sütőt pedig 160 fokra előmelegítettem.

 

A tésztából nedves kézzel nagyobbacska cseresznye nagyságú golyóbisokat gömbölyítettem. Mindegyiket megforgattam a porcukorban, és így rakosgattam egymástól tisztes távolságra az előkészített tepsire.
12-15 perc alatt megsütöttem, rácson hagytam hűlni.

Nem kell tartani attól, hogy a cukorréteg elillan sütés közben, mert ezt a süteményt valóban alacsony hőmérsékleten kell inkább szárítani, mint sütni.

 

Nagyon csokoládés, aromás és igen finom aprósütemény. Sütés közben a golyóbisok kicsit terebélyesednek, így alakul ki jellegzetes, repedezett felszínük. Olyanok lesznek, mintha hóban hempergette volna őket az ember.

Érdemes kipróbálni akár már ma!

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr148157722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ea 2017.12.10. 16:33:22

2 napig csak a sutijeidet sutottem. Csinaltam 6 adag cantuccinit (mindmegettes recepted), megcsinaltam a zimtsterne csillagokat, a citrusos karikakat es ezt. A cantuccini nalunk karacsonyi hagyomany, azt mindig csinalok. Nekem a fahejas csillag nem izlett annyira es eluntam a vacakolast a diszitessel es csak raplottyintettem a habot, de a gyerekek es a ferjem azt szerettek a legjobban. A citrusos karika nem rossz, de citromosabbra szamitottam. Ez a ricciarelli nagyon finom, pedig nem volt normalis etcsokim, csokimikulasbol csinaltam, es persze narancsvizem se volt, narancslikort tettem bele.

Nagyon szeretem a recept leirasaidat mert minden reszletre kitersz es pontos utasitasokat adsz. Jelzed, hogy minek milyennek kell lennie, szoval stresszmentesen lehet a receptjeidbol sutni. Ha suti kell valami nalad keresgelek eloszor. Kicsit a blogot nehezen kereshetonek talalom, a facebookon nem vagyok fent.

Habliliom 2017.12.10. 16:37:14

Kedves Ea,
örülök, és köszönöm a visszajelzést! Sok minden függ az összetevők minőségétől, ezt igyekszem mindig jelezni. A blog jobb oldalán található egy címkefelhő, hozzávalók, alapok stb. Ott talán nem olyan bonyolult a keresés. Jönnek még karácsony előtt is meglepetések :)
süti beállítások módosítása