Minimális előkészület, maximális ízhatás – a gyors kókuszos csiga a megmaradt tojásfehérjék felhasználása apropójából kerekedett sütemény, de olyan sikeresnek bizonyult, hogy ezután is ez lesz az etalon.
A rendszerint élesztős, néha sütőporral lazított zsiradék hozzáadásával készült omlós tésztás változatok igen közkedveltek mindenféle csiga esetében, de nálam ezúttal akadt még a frizsiderben egy csomag felhasználásra váró friss leveles tészta, így az képezte a kis kókuszos csigák alapját. A tészta összeállítási fázisa tehát kimaradt. Ez nem egyszerűen időtakarékos megoldásnak bizonyult, de nagyon könnyed finomságokat is eredményezett.
Ez a sütemény alapvetően attól olyan jó, hogy nincs benne semmi fakszni, egyszerű hozzávalókból készül, mégis tökéletes.
Úgy alakult, hogy 4 rendes méretű tojásfehérjém árválkodott egy kis tálban, lényegében innen jött az ötlet, hogy valami finomságban landoljanak, ahelyett, hogy mondjuk fehérjerántottává avanzsáljanak (ami egyébként a maga műfajában szintén nem rossz dolog).
A tölteléket nem bonyolítottam túl, mégis intenzíven kókuszos, remek állagú lett a végeredmény. A cukrozást a legkevésbé sem vittem túlzásba, aki az édesebb ízeket kedveli, a hozzáadott cukor mennyiségét bátran növelheti akár 5 vagy 10 dkg-mal is.
Ez a csiga frissen a legízletesebb, de ha marad belőle másnapra, néhány perc alatt felfrissíthető a sütőben, és olyan, mintha akkor készült volna.
Könnyű, gyors és elronthatatlan (és abbahagyhatatlan)!
Gyors kókuszos csiga
Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
1 evőkanál liszt a nyújtáshoz
15 dkg kókuszreszelék
8 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
3+1 tojásfehérje
A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor (akár el is maradhat)
Elkészítés:
A tésztát kivettem a hűtőből, és rövid ideig pihentettem a konyhapulton. Közben 3 tojásfehérjét közepesen kemény habbá vertem, majd fokozatosan hozzáadtam a kétféle cukrot, és fényesen simára habosítottam. A robotgép folyamatos üzemmódja mellett beledolgoztam a kókuszreszeléket.
Hófehér krém lett a végeredmény.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral béleltem.
A munkalapot megszórtam egy evőkanál liszttel, a tésztát kissé kinyújtottam (mivel eleve nyújtott tésztát használtam, nem kellett komolyabb nyújtási műveletekbe bocsátkoznom, épp csak egyenletesen 2 mm-esre sodortam). A maradék tojásfehérjét kissé felvertem, a tésztalapot vékonyan megkentem vele, majd ráhalmoztam a tölteléket, amit egyenletesen elosztottam a teljes felületen úgy, hogy a szélesebb, tőlem távolabb eső szélénél kb. 2 cm-t üresen hagytam.
Akárcsak a rétest, szépen felgöngyölítettem. Nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágtam.
A kis csigákat egymástól tisztes távolságra, az előkészített tepsibe rakosgattam. A még mindig maradt tojásfehérjével minden csiga tetejét megkentem - így minden csepp tojásfehérje hasznosult, a csigák pedig sütés után szép fényesek és csillogók lettek.
20-22 perc alatt aranylóra sütöttem.
Ha valaki szereti, kevés vaníliával kevert porcukorral meghintheti a tetejét.
Reggelire, uzsonnára, desszertként egyaránt tökéletes, és messze felülmúlja a készen vásárolható típusokat!
Habliliom