Valóban bárhol könnyedén beszerezhetők az ilyenkor tökéletesre érő padlizsánok. Nem túlzás: remek (nem kizárólag) mediterrán fogások alapja ez a zöldségféle, amiből most egy grillezett zöldségekkel felturbózott, többféle módon is tálalható fogás kerekedett.
A sokoldalú padlizsán nagyszerű alapanyag, nem is olyan rég került fel a blogra a kelet-mediterrán kedvenc, a baba ghanoush. Nincs benne semmi meglepő, hogy megint előtérbe került, végül is szezonja van.
Ezúttal a padlizsánnal együtt grill alá küldtem némi kápia paprikát, paradicsomot, fokhagymát. Ezekből, no meg a saját nevelésű friss oregánóból készült egy ha akarom mártogató vagy épp bruschetta-feltét, uzsonnakrém, ha akarom saláta vagy előétel. Nehéz is definiálni, mert számos formában tálalható, kanalazható vagy épp halmozható valamire (pl. héjában sült burgonyára), valami mellé (bármilyen grillezett vagy bundázott hús, hal, sajt pompás kiegészítője). Egy azonban biztos: nagyon finom!
Zamatos, friss, ínycsiklandó, ráadásul egyszerűen összedobható (a munka nagy részét a sütő végzi), és fridzsiderben néhány napig tárolható, ha csak rá nem járunk reggel, délben, délután, este....
A grillezett zöldségekhez társított, forró sütőben puhára sült fokhagyma egyszerűen csodás. A markáns aromák megszelídülnek, az állaga tökéletes lesz. Ráadásul hámozni, szeletelni sem kell, hanem egyszerűen kipréselhető a héjából. Fantasztikusan feldobja a többi hozzávaló kombinációját. Az ezekhez társuló friss oregánó pedig nem egyszerűen zöld színével, de üde ízeivel is felteszi a koronát a mártogatóra!
Grillezett padlizsános mártogató
Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb padlizsán (összesen kb. 40 dkg)
1-2 db közepes méretű zamatos, szabadföldi paradicsom (kb. 15 dkg)
2 db kápia paprika (20 dkg)
2 dundi gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss oregánólevél (vagy 1 teáskanál szárított)
1 mokkáskanál szárított, porrá őrölt rozmaring
1 evőkanál jó minőségű extraszűz olívaolaj
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánokat, paprikákat és paradicsomokat alaposan megmostam. A padlizsánokat villával kissé megszurkáltam, hogy sütés közben ne repedjenek szét.
A fokhagymagerezdeket alufóliába csomagoltam. A sütőt grillfokozatra állítottam, és egy vastagabb alufóliát ideiglenes tepsivé hajtogattam, erre pakoltam a zöldségféléket. A paradicsomot és a fokhagymát bő 15 perc elteltével, a feketére sült paprikát nagyjából 20 perc, míg a tökéletesre sült padlizsánt 35-40 perc után vettem ki a sütőből. Mindent kissé hűlni hagytam.
A padlizsánt hámozást követően egészen finomra aprítottam, a paprika feketére sült héját könnyedén eltávolítottam, a magházától megszabadítottam, és szintén igen apróra (nagyjából 5 mm-esre) kockáztam. A sült paradicsomról szintén könnyedén eltávolítottam a héját, és az előbbiekhez hasonlóan felaprítottam. A fokhagymát kicsomagoltam a fóliából, és egyszerűen, kézzel kipréseltem a héjából.
Mindent egy nagy keverőtálba halmoztam. Az oregánó leveleit egészen finomra vagdostam, hozzáadtam a zöldsgéekhez. Sóztam, borsoztam, rozmaringgal fűszereztem, majd meglocsoltam olívaolajjal, és jó alaposan összekevertem.
Tálra halmoztam, és legalább 1 órát pihentettem a fridzsiderben.
Friss kenyérrel, pirítóssal mennyei, de lehet előétel, köret, ahogy jólesik – benne a későnyár és a kora ősz legjobb zamatai.
Ráadásul diétázók, sportolók is bátran fogyaszthatják, mert felesleges kalóriákkal nem, jótékony összetevővel azonban bőségesen rendelkezik! Minden alapanyag szezonális, friss, ráadásul fillérekért beszerezhető a piacon.