A sütés nélkül, gyorsan összeállítható desszertek megunhatatlan, számtalan módon variálható kategóriáját képezik a különféle golyóbisok, az sem baj, ha az ember időről időre variálja az alapokat.
Felhasználható hozzájuk a zacskó mélyén árválkodó keksz éppúgy, mint a száraz piskóta vagy épp száraz sütemény törmeléke. A golyók tölthetők, különböző olajos magvakba, csokoládéba vagy épp morzsákba hempergethetők.
A kókuszreszelékbe forgatotton túl is léteznek még változatok szép számmal. Valóban pillanatok alatt elkészíthető, garantáltan sikeres finomság.
Az egyszerű desszertekből is kihozható a maximum, ha az ízek és az állagok igazán harmonizálnak egymással, és a szó legjobb értelmében vett meglepetéssel kecsegtetnek
Ezúttal a háztartásban fellelhető alapanyagokból és fehércsoki-törmelékbe forgatott, alkoholos meggyel töltött variációt készítettem, ami nem csupán hétvégi desszertként, de akár ajándékként is remek.
Fehér csokiba hempergetett diós-meggyes golyók
Hozzávalók (kb. 25 db-hoz):
15 dkg darált keksz (vagy porrá őrölt süteménymorzsa)
10 dkg finomra őrölt dió
5 dkg barna nádcukor (aki édesebben szereti, növelheti a mennyiségét)
1 dl habtejszín
3 dkg vaj
½ mokkáskanál mézessütemény fűszerkeverék
2 evőkanál házi őszibaracklekvár (sárgabarackra is cserélhető)
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
25 szem alkoholban eltett meggy (alkoholmentes változatban mélyhűtött gyümölcs vagy befőtt)
1 evőkanál a meggy levéből (vagy pálinka)
5 dkg fehér csokoládé apróra zúzva
Elkészítés:
A kekszmorzsát az őrölt dióval, fűszerkeverékkel, kakaóval összekevertem. A tejszínt a vajjal és a nádcukorral összeforraltam, kissé hűlni hagytam. A száraz anyagokhoz előbb hozzáöntöttem a tejszínes keveréket, majd az alkoholos meggy levét, végül belekevertem a lekvárt, és az egészet homogén masszává dolgoztam.
Néhány percet állni hagytam. Közben egy mélyebb tálba szórtam a csokoládét, a meggyet lecsepegtettem.
Nedves kézzel nagyjából kis diónyi halmot szakítottam ki a masszából, egy meggyszemet helyeztem a közepére, majd golyóbissá formáltam, azon nyomban meghempergettem a csokoládéban.
Kis papírkapszilkba ültettem a golyóbisokat, és tálalásig frizsiderben tároltam. Legalább 1 órát érdemes pihentetni, hogy az ízek összeérjenek, de akár egy teljes éjszakán át is várakozhat a hűtőszekrényben (már ha sikerül megmenteni).
Olyan csinosak, hogy már a látványuk is kóstolásra csábít, az első elfogyasztása után azonban nehéz abbahagyni.
A saját készítésű alkoholos meggy olyan ropogós, mintha friss gyümölcs lenne, a diós-aromás massza lágy, kívül a csokitörmelék szintén roppanós, az egész desszert egyszerűségében is remek ízeket, állagokat egyesít.