Egy rendes hosszú hétvégén, ha az ember épp nem utazik sehová, szívesen időz hosszabban is a konyhában. Az időigényesebb fogások is bőségesen beleférnek a napba. Ideje volt már pogácsát sütni.
A pogácsa Magyarországon szinte a sós aprósütemények szinonimájának is tekinthető. Talán nincs is olyan összejövetel, ahol italkorcsolyaként ne kerülne az asztalra egy-egy tányérral belőle. Nálunk pogácsában anyukám a verhetetlen bajnok. Az ő valóban felülmúlhatatlan sajtos pogácsájával nem hogy versenybe szállni nem érdemes, de próbálkozni is esélytelen. Úgy tökéletes, ahogy van. Így aztán inkább a pogácsák széles családjának egy másik tagját, a tökmagos pogácsát gondoltam most újra.
Mivel érkezett a háztartásba utánpótlás a kiváló csákánydoroszlói tökmagolajból, valamint az ennek alapját képező héj nélküli tökmagból is, gondoltam társítom a két egészséges és finom összetevőt, valami sós apróság formájában elropogtatjuk a napokban. Gyorsabban elfogyott, mint sejtettem, igaz nem is túloztam el a mennyiséget.
A tökmag és a tökmagolaj egészségre gyakorolt kedvező hatása ma már mind szélesebb körben ismeretes, mégsem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legegészségesebb, hidegen sajtolt olajat érdemes minél inkább beiktatni az étkezések rendjébe. A tökmagolaj salátákhoz, levesekhez is pompás, de pogácsában is remekül működik.
Tökmagos pogácsa tökmagolajjal
Hozzávalók (kb. 36-38 db 3 cm átmérőjű pogácsához):
A tésztához:
25 dkg átszitált finomliszt + 2-3 evőkanál rétesliszt a nyújtáshoz
7,5 dkg puha vaj
2 dl tejföl
1 db közepes méretű tojásfehérje
½ csomag szárított élesztő
½ dl tej
½ mokkáskanál cukor
1 mokkáskanál ecet (pl. almaecet)
1 púpozott mokkáskanál só
A hajtogatáshoz:
12 dkg héj nélküli tökmag enyhén pirítva
½ dl jó minőségű tökmagolaj
A tetejére:
3 dkg enyhén pirított tökmag
1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukorral ízesített tejbe szórtam, és megvártam, amíg felhabosodik (ez kb. 8-10 perc alatt megtörténik).
A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, a vajat, tejfölt és az ecetet, majd a konyhai robotgép dagasztókarjának segítségével keverni kezdtem. Amikor az anyagok kissé elegyedtek egymással, jöhet a felhabosodott élesztő, valamint a tojásfehérje. 6-8 percen át folyamatosan dagasztottam. A végeredmény egy nagyon lágy, galuskasűrűségű tészta lett. A tálban hagytam pihenni, amíg a tökmagot előkészítettem. Ez kb. 10-15 perc alatt megvolt.
15 dkg tökmagot zsiradék nélküli serpenyőben kissé megpirítottam. 3 dkg-ot félretettem a díszítéshez, a maradékot nejlonzacskóba szórtam, és a zacskón keresztül kézzel összetörtem. Nem szükséges nagyon apróra, inkább gorombára. Ennek azért van jelentősége, hogy a kiszúróformával viszonylag egyenletesen lehessen majd dolgozni. Az összetört tökmagot tálba szórtam, meglocsoltam a tökmagolajjal, és alaposan elkevertem.
A tésztát lisztezett felületre borítottam, kissé elegyengettem, és nagyjából 20 X 30 cm-es téglalappá formáztam. A felületén egyenletesen elkentem a tökmagos keveréket, majd a szélesebb oldalának felső harmadát ráhajtottam a töltelékkel borított tésztarészre, ezután az alsó harmadával ugyanígy jártam el. Praktikusan a hosszanti oldalakat úgy hajtottam össze, hogy tökéletesen fedjék a tölteléket. Ezután, akár egy csomagot, az így kapott tészta bal oldalának harmadát áthajtottam középre, majd a maradék jobb oldalt behajtottam jobbra. A magas, réteges tésztacsomag felszínét fátyolnyi liszttel meghintettem, 15 percig lefedve pihentettem. 15 perc elteltével az egészet nyújtófával az eredeti méretre, 20 X 30 cm-es téglalappá nyújtottam, és pontosan az előzővel megegyező sorrendben ismét hajtogattam. Újabb 15 percet pihentettem. A műveletet még kétszer megismételtem. Vagyis összesen négyszer hajtogattam, pihentettem. Az utolsó pihentetést követően nagyjából 1,5 cm vastag téglalappá nyújtottam, és enyhén lisztezett, kör alakú kiszúróformával, kis pogácsákat szúrtam ki a tésztából. Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam. A maradék tésztát ismét összegyúrtam, és az egyszerűség kedvéért derelyemetszővel 1 cm széles, 4 cm hosszú hasábokra daraboltam. Ezt a porciót egy másik tepsire rakosgattam (a végeredmény fotója lejjebb).
A pogácsák tetejét a kissé felvert tojássárgájával megkentem, a félretett tökmaggal megszórtam, és 10 percet pihentettem.
180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés mellett), 15-18 perc alatt megsütöttem. A rudakkal ugyanígy jártam el. Így aztán egy tésztából, gyakorlatilag kétféle sós aprósütemény is kerekedett. Egyik ízletesebb, mint a másik, ráadásul egészséges is.
Remek italkorcsolya mindkettő. Frissen, langyosan a legfinomabb.