Ha már ősz van, a szezonális desszertrepertoárt az alma mellett jólesik a másik nagy klasszikus gyümölccsel, a körtével is színesíteni.
A múltkori újragondolt klasszikus után itt egy saját fejlesztésű újdonság. Nagyon (mondhatni: szemérmetlenül) csokoládés, nagyon gyümölcsös, ráadásul könnyen elkészíthető. Egyetlen dologra kell csupán vigyázni: ne vigye túlzásba az ember a nassolását.
A friss körte zamatai tökéletesen harmonizálnak a csokoládéval (ez persze nem újdonság), az őszi hangulat és az ízek, állag optimalizálása okán a tésztába a kevéske liszt mellett finomra őrölt dió is került.
Ez a sütemény olyan, akár egy csupa csokoládé körtefelfújt és a legjobb brownie találkozása. Könnyű, aromás, no és persze ellenállhatatlanul finom.
A még forró sütemény tetejét porcukor helyett vékony rétegben fénylő sárgabarackmáz borítja, ami nem egyszerűen ragyogóbbá, de még zamatosabbá tette a kompozíciót. Ráadásul a pikáns baracklekvár ellensúlyozza, feldobja a csokoládé mély ízvilágát.
Csokoládés körtekocka sárgabarackmázzal
Hozzávalók (25 X 20 cm-es tepsihez):
3 db közepes méretű tojás szétválasztva
8 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os kakaótartalommal)
5 dkg jó minőségű tejcsokoládé
10 dkg vaj
1 púpozott evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
4 dkg süteményliszt
4 dkg finomra őrölt dió
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
3 db méretes, zamatos körte (cca. 50 dkg)
1 evőkanál házi készítésű sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A tésztához a száraz anyagokat kimértem. A kakaóport a liszttel, dióval, sütőporral és csipet sóval tálba kanalaztam, alaposan elkevertem.
A körtéket meghámoztam, magházukat eltávolítottam, nagyjából 1 cm vastag hosszú szeletekre daraboltam.
A kétféle csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, majd hozzákevertem a vajat.
A tojásokat szétválasztottam. a fehérjét kemény habbá vertem, félretettem. A sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig kevertem elektromos habverővel, majd a konyhai robotgép folyamatos üzemmódja mellett előbb beleöntöttem a vajjal kevert csokoládét, majd amikor tökéletesen elkeveredett, kanalanként hozzáadtam a száraz anyagokat.
A csokoládé keverékbe forgattam a tojáshabot.
Egy kis, magas falú tepsit sütőpapírral béleltem. A sütőt légkeverés mellett 175 okra előmelegítettem. A tésztát elsimítottam a tepsiben, majd ráhelyeztem a körteszeleteket. Méghozzá úgy, hogy a keskenyebb oldalukat nyomkodtam kissé a tésztába.
A tepsit 40-40 percre betettem a sütőbe. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, átsült-e a közepe.
Közben sűrű szövésű szűrűn átpasszíroztam egy bőséges evőkanálnyi sárgabaracklekvárt.
A még forró süteményt vékonyan megkentem vele.
Kissé hűlni hagytam, langyosan kockákra szeleteltem.
Könnyen összeállítható, nagyon csokoládés, aromás, rafinált sütemény a végeredmény, ami másnap is igen finom, nem árt neki a fridzsider.