Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Minipiskóta málnával gyerekeknek és felnőtteknek

2016. június 26. - Habliliom

Már az ókorban ismerték gyógyhatásait, a középkori kolostorkertekben is nagy becsben tartották az egyik legillatosabb és talán leginkább aromás nyári bogyós gyümölcsöt. Hát lehet-e ellenállni a most érő gyönyörű, illatos málnaszemeknek?

Itt a bokor, itt a málna./Jaj, be édes, tömd a szádba!” – generációk nőttek fel Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát? című klasszikus gyerekversén, amelyben két kis medvebocs indul málnát szedni „kis húguknak, Márikának”, miközben a mamájuk nagymosást tart, s különböző kalandok után kosárnyi málnával és tele hassal fejezik be a napot.

Gyanítom, sokan tudjuk ma is folytatni a verssorokat, és talán nem is kevesen gondolunk arra, milyen remek lenne minél több helyen málnát szedni! Aki persze ezt nem teheti meg, piacokon mostanában érdemes beszerezni belőle minél többet.

malna_piacon02.jpg

A termesztett málnafajok többsége piros színben pompázik, de nagy ritkán sárga gyümölcsök is fellelhetők – az arányok néhány századdal korábban talán mások lehettek, erre enged következtetni egy 1601-ből fennmaradt feljegyzés, amely alapvetően kétféle színű málnát különböztet meg: pirosat és sárgát.

 piros_es_sarga_malna.jpg

A rendkívül alacsony kalóriatartalmú (100 gr átlagosan 34 Kcal), vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag (100 gr-ban többek között 170 mg kálium, 40 mg kalcium, 30 mg magnézium, 25 mg C-vitamin is található) gyümölcsöt frissen érdemes fogyasztani, de viszonylag rövid sütési idő mellett pl. egyszerű és igen könnyű, gyerekek körében is népszerű finomságba komponálható, melynek tálalásához további friss málnaszemeket, esetleg némi fagylaltot is lehet társítani.

Pihe-puha málnás minipiskóták

malnas_minipiskota11.jpg

Hozzávalók 24-26 darabhoz:
6 db közepes méretű egész tojás
10 dkg finom szemű kristálycukor vagy porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje (vaníliakivonattal is helyettesíthető)
20 dkg rétesliszt
5 evőkanál tej
1 csipetnyi só
kb. 20 dkg friss málna

A díszítéshez: van íliával kevert porcukor

Elkészítés: Két muffin- vagy aprósütemény-sütőformát színes papírgallérokkal kibélelek.

malnas_minipiskota04.jpg

A málnaszemeket óvatosan megmosom, lecsepegtetem. A sütőt 170 fokra előmelegítem. Az egész tojásokat a cukorral, vaníliával, csipetnyi sóval kb. 7-8 perc alatt krémes-habosra keverem elektromos habverővel. Alacsonyabb fokozaton hozzá adagalom a tejet, majd kanalanként a lisztet. Minden előkészített papírgallérba 1,5 evőkanálnyi tésztát kanalazok, 3-4 szem málnát ültetek a tetejükre.

malnas_minipiskota06.jpg

12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm.

malnas_minipiskota18.jpg

Még melegen porcukorral megszórom: kis virágsablon segítségével csinos fehér virágokat hintek a minipiskóták tetejére.

Frissen, málnaszemekkel csinosítva helyezem tálalótálra.

Ha gyorsan nem fogynának el, vagy eleve kétféle nyári desszertet szeretnék kínálni: 8-10 darabot félreteszek a süteményből, és gazdag málnás-őszibarackos réteges piskótát (az egyik legrégibb angol desszertet), egyszerű trifle-t készítek.

A trifle alapvetően piskótából, gyümölcsből, gyümölcsléből vagy zseléből és vaníliás krémből készül, melyet tejszínhab is koronázhat. A variációk száma szinte végtelen!

Az őszibarack és a málna nem csupán az August Escoffier által megálmodott pêche Melba desszertben, amit a zseniális cukrász Nellie Melba operaénekesnő iránti hódolatból alkotott, hanem számos desszertben remek egységet alkot!

Ezt az egyszerűen elkészíthető, réteges desszertet kevés barackpálinka is ízesíti, ami természetesen baracklével is helyettesíthető.

Réteges piskóta málnával és őszibarackkal - mandulalapokkal

malnas_minipiskota_oszibarackkal_retegezve07.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
8-10 db málnás minipiskóta (vagy 2 tojásból készített piskóta kis kockákra darabolva)
4 dl cukrászkrém (más néven: sárga krém)
2-3 evőkanál barackpálinka (baracklé, ha alkoholmentesen készítem)
3 nagyobb sárga húsú, zamatos őszibarack
15 dkg málna + néhány szem a díszítéshez
3 dkg hámozott, szeletelt mandula enyhén megpirítva

Elkészítés: A cukrászkrémet elkészítem, szobahőmérsékletűre hűtöm. A mandulaszeleteket zsiradék nélkül, kis serpenyőben enyhén megpirítom. A minipiskótákat 3 darabra vágom. Az őszibarackot leforrázom, meghámozom, akkorára aprítom, amekkorák a málnaszemek. A málnát megmosom, megszárítom.

malnas_minipiskota_oszibarackkal_retegezve02.jpg

Egy 22 cm átmérőjű üvegtál aljára piskótaszeleteket helyezek úgy, hogy a peremére is jusson egy sor, 1 evőkanál barackpálinkával „megpermetezem”. Erre kerül az őszibarack fele, majd a málnaszemek fele, végül a hideg cukrászkrém fele. A rétegezést megismétlem: a tetejére krém kerül. Néhány szem málnával díszítem, majd rászórom a mandulaszeleteket. Tálalás előtt minimum 2 órára hűtőszekrénybe teszem. A friss gyümölcsök a legegészségesebbek, ehhez kétség nem fér, de izgalmas és egyszerűen elkészíthető desszertekben új dimenziót nyernek – akár gyerekek, akár felnőttek kóstolják! 

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr948843554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása