A 10. születésnapját ünneplő Segítsüti tavaszi árverésére éterien omlós tésztakéregbe rejtett könnyű vaníliakrémes pitetortát késztettem pirított mandulával, fátyolnyi vaníliás porcukorral hintve. Egyszerre otthonos és különlegesen finom csemege. A licit nyertese a pedig a sütemény boldog birtokosaként a Nyúlcipő Fejlesztő Centrum munkáját támogatja.
Licitálni pedig 2019. április 15-én hétfőtől, április 18-án csütörtökön 16 óráig itt lehet.
A Segítsüti évente kétszer rendezett árverésein befolyt összeggel mindig nemes és fontos célok megvalósulását segíti.
2019 tavaszán a 2 hónapos és 18 év közötti gyerekek mozgásos, komplex fejlesztését, illetve felnőtt, sérült emberek (baleset, Stroke utáni rehabilitáció, Sclerosis Multiplex, Parkinson) állapotjavítását segítő Nyúlcipő Centrum munkájának jobbá tételéhez járulunk hozzá.
A licitből befolyt összegből fejlesztő eszközök, felszerelések vásárlására nyílik lehetőség.
A süti segít!
Nem egyszerűen boldogságot hoz annak számára, aki megkóstolja, de boldogság készíteni is, ha pedig igazán hatékony és megkérdőjelezhetetlenül fontos támogatást biztosít, tripla öröm – segítsünk együtt!
Ezúttal egy idehaza kevéssé ismert, csodás, házias olasz desszertet készítettem a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával.
Éterien omlós csokoládés tésztakéreg keretezi az utolérhetetlen cerme patisserie-t, azaz vaníliás cukrászkrémet. Az omlós tésztarácsok között ropogós, pirított mandulaszeletek rejlenek, hogy az állagok kontrasztja és az ízek összhatása a lehető legtökéletesebb legyen. A pitetortákra jellemző kissé rusztikus megjelenés mennyei könnyedséggel párosul: a tészta szinte lemezekre omlik, amint a villával közelít hozzá az ember, az apró vaníliamagokat rejtő vaníliakrém pedig valósággal elolvad, amint megérinti az ember nyelve hegyét.
Pompás finomság!
Torta della Nonna con frolla cioccolato – avagy a nagymama csokoládés pitetortája vaníliás cukrászkrémmel
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
3 dkg cukrozatlan minőségi holland kakaópor
6 dkg porcukor
10 dkg jéghideg vaj
1 db kisebb méretű tanyasi tojás
1 késhegyni sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál tejföl
1 mokkáskanál vaníliakivonat
A töltelékhez:
4 db közepes méretű tanyasi tojás sárgája
4 dkg kristálycukor
2 dkg étkezési keményítő
2 dl főzőtejszín (20%-os zsírtartalommal)
2 dl félzsíros tej (2,8%-os zsírtartalommal)
1 egész vaníliarúd kikapart magjai
2 dkg vaj
A tetejére:
1 szűk maréknyi hámozott, szeletelt mandula
A tálaláshoz:
1 púpozott teáskanál vaníliával kevert porcukor
Így készült:
A tésztához a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a kakaóport, porcukrot, késhegynyi sütőport, csipetnyi sót. Fakanállal alaposan összeforgattam. Egy kisebb tálba ütöttem a tojást, amit a vaníliakivonattal és a tejföllel alaposan elkevertem, majd félretettem. A hideg vajat nagy lyukú reszelőn a száraz anyagokhoz reszeltem, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsáéra emlékeztető állagúra dolgoztam, majd hozzáadtam a tojásos keveréket, és tésztalabdává állítottam össze.
Frissen tartó fóliába csomagolva 2 órára beküldtem a frizsiderbe.
Közben elkészítettem a creme patisserie-t, vagyis a cukrászkrémet. Ehhez a tojások sárgáit egy tálban elkevertem a kristálycukorral és a keményítővel.
A tejet és a tejszínt nyeles lábosba öntöttem, közepesen erős lángra tettem. A vaníliarudat hosszában félbehasítottam, a magjait egy kis, éles késsel gondosan kivarázsoltam, és a melegedő tejes tejszínhez adtam. Mielőtt felforrt volna, levettem a lángról, és folyamatos keverés mellett az előkészített tojássárgáját tartalmazó keverékhez adtam, majd az egészet visszaöntöttem a lábosba, és a keverést nem szüntetve besűrítettem. Amint elkészült, tálba mertem, frissen tartó fóliával lefedtem, hogy megakadályozzam a felszíni bőrképződést, majd hűlni hagytam.
A pihentetett tésztát 1/3-2/3 arányban elvágtam, a nagyobb tésztadarabot fátyolnyi liszttel hintett felületen jókora, vékony körlappá nyújtottam, majd egy előzetesen sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű, levehető oldalú piteformába illesztettem. A túllógó részeket levágtam. A maradék tésztát is vékonyra nyújtottam, derelyemetszővel szűk 1 cm széles, hosszú csíkokra vagdostam.
A sütőt légkeveréses üzemmódba állítottam, és 180 fokra előmelegítettem.
A piteformába helyezett tésztakérget villával több helyen megszurkáltam, hogy egyenletesen süljön majd, és belekanalaztam az illatozó vaníliakrémet. A tésztacsíkokból rombusz alakzatban rácsokat formáltam a tetejére, majd mandulalapokat hintettem a ráccsal nem borított részekre.
A sütő alsó harmadában nagyjából 35-40 perc alatt készre sütöttem.
Azon melegében meghintettem fátyolnyi saját készítésű vaníliával kevert porcukorral.
Langyosan kissé nehezebben, de hidegen könnyedén szeletelhető.
Igazi kényeztető, otthonos finomság.
Segítsünk együtt, hogy gyerekek és felnőttek mihamarabb gyógyuljanak, egészségesen élhessék mindennapjaikat!