Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Citromos-zahtaros cukkinikrémleves

2016. január 25. - Habliliom
Levesezni télen-nyáron jó dolog. Télen meg aztán extrán jól jönnek az izgalmas, krémes és időnként különleges levesek. A levesrajongók tudják: szinte bármiből, bármikor lehet változatos és nagyon ízletes levest varázsolni, ami testet-lelket melegítő fogás!

Forró levest kanalazni és kortyolgatni egyaránt jó, attól függően, hogy homogén vagy különféle betétekkel, hozzávalókkal tarkított tál, illetőleg tányér kerül az ember elé. Tulajdonképp mindig levesszezon van. Itt a konyhában alig múlik el nap leves nélkül. No jó, nyáron ritkábban készül, és ha csak lehet, az évszaknak megfelelően valami frissítő és hideg leves kerül olyankor az étlapra. De ilyenkor a forró levesek verhetetlenek! Belátom, hogy a cukkini nem épp szezonális alapanyag, de piacokon még mindig hihetetlenül baráti áron lehet rá szert tenni, és olyan remek krémleves-alkotó, hogy érdemes kísérletezni vele!

 

Arról talán felesleges is hosszan értekezni, hogy mi, magyarok, különösen leveses nemzetnek számítunk. Ez persze sajnos nem jelenti azt, hogy a hazai repertoár csak úgy roskadozna a jobbnál jobb leveses receptektől, de talán ezért is jó mindig frissíteni a receptkészletet, főként ha az ember ígéretes kombinációt eszel ki. A leves igencsak egészséges fogás. Nem egyszerűen felvezeti a főfogást, de szerencsés esetben a megfelelő folyadékpótlást épp annyira biztosítja, mint amennyire az ásványi anyagok, vitaminok bevitelét is. Legfőképp pedig egy jó leves nagyon finom! Mivel nagy barátja vagyok az újabbnál újabb levesek kikombinálásának és kipróbálásának, a mostani, meghűléses megbetegedésekkel is igencsak tarkított napokban időszerűnek tűnt elébe menni a megbetegedésnek egy vitamindús, frissítő és melegítő levessel.

 

Könnyedén és gyorsan elkészül, ráadásul egy különleges, Észak-Afrikában és a teljes Kelet-Mediterráneumban kedvelt fűszert használtam hozzá, amitől egészen fantasztikus lett az ízek harmóniája. A zahtar vagy za'tar néven is forgalmazott kombinációt elsősorban péksüteményekhez használják Törökországban, de a Földközi-tenger keleti partjának más vidékein is. Aromás, kellemes fűszer, amit számtalan variációban kínálnak. Alapvetően szezámmagból, sumacból és kkukkfűből keverik össze, de gyakran kerül bele még oregánó, bazsalikom, só is. Olívaolajjal elkeverve könnyen kenhető akár sós sütemények tetejére, kenyérfélékre is, de olaj nélkül is nagyszerűen használható, és nem csupán sült tésztafélékre: salátákat, mártásokat, mártogató szószokat is lehet vele ízesíteni, sőt leveseket is.

Olyan könnyű, mégis pikáns leves főtt most a fazékban, amibe sem tejes összetevő, sem búzaszármazék nem került, így hát a laktóz- és lisztérzékenyek is bátran nekiláthatnak! Aki azonban makkegészséges, annak sem árt egy kis változatosság – keleties ízekre hangolódva, sok frissen préselt citrom levével. Olyan könnyed és habos, hogy akár csészéből is érdemes kortyolgatni.

A citromlé természetesen csak a főzési folyamat végeztével kerül a levesbe, hogy értékes C-vitamintartalma ne sérüljön.

Citromos-zahtaros cukkinileves habbal a tetején

 

Hozzávalók:
1 db közepes méretű cukkini (kb. 25 dkg)
1 kis fej salotta hagyma (vagy ½ fej vöröshagyma)
1 l zöldségleves
3 evőkanál tahina (szezámkrém, élelmiszer-áruházak különleges fűszerrészlegén beszerezhető)
1 db méretes citrom (lehetőleg vegyszermentes)
2 teáskanál zahtar (élelmiszer-áruházak különleges fűszerrészlegén beszerezhető)
1 mokkáskanál őrölt római kömény
+ ízlés szerint só és frissen őrölt bors (el is maradhat)

Elkészítés: A hagymát felkockáztam, a cukkinit vékony karikákra gyalultam. Mivel a tahina épp elegendő mennyiségű zsiradékot tartalmaz, olajat nem használtam hozzá.
A hagymát nagyjából 2 dl levesben puhára főztem, majd hozzáadtam a cukkinit, amiből egy keveset félretettem a tálaláshoz. Amint a cukkini kezdett összeesni, megszórtam a zahtarral, felöntöttem a maradék levessel, és felforraltam. Mire felforr, a vékony cukkiniszeletek tökéletesen megpuhulnak, de nem főnek szét. Félrehúztam a tűzhelyről, fűszereztem római köménnyel, hozzákanalaztam a tehinát, majd meglocsoltam citromlével. Az egészet magas fokozaton leturmixoltam. Megkóstoltam, kevés sóval, borssal ízesítettem.
A leves tetején a turmixolásnak köszönhetően lágy habréteg alakul ki, mintha kapucsínó lenne. Azon nyomban kis csészékbe mertem, cukkini- és citromkarikákkal díszítettem, kevés zahtarral megszórtam, és forrón tálaltam.

Semmiféle más sűrítő nem szükséges hozzá, a tehinától kellemesen krémes lesz az állaga – a zahtarnak és a római köménynek köszönhetően izgalmasan keleties, a citromlé pedig pikánsan savanykássá varázsolja. Aki kevésbé savanykásan kedveli, használhat hozzá kevesebb citromlét.

 

Frissítő és melegítő egyszerre, ráadásul könnyed habjának köszönhetően igencsak kellemes az állaga is. Természetesen ha nem azonnal tálalja az ember, a hab szép lassan eltűnik a leves felső harmadáról, de melegítést követően, akár tejhabosítóval is újra előállítható a cukkinihab.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr518307742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása