A jó kis túrótorta, amit azért mostanában - nyilván a számtalan angolszász tv-műsor, recept hatására - egyre többen sajttortának (sőt: cheescake-nek) is neveznek, egyike a legnagyszerűbb könnyű desszerteknek. Tény, nem áll messze a valóságtól a sajttorta elnevezés, hisz a különféle túrók végső soron a sajtfélék népes családjához tartoznak, számomra valahogy mégis komfortosabb a túrótorta elnevezés.
A hagyományos túró mellett vagy helyett ehhez az édességhez kiváló alapanyag a krémes ricotta, amitől még édesebb, selymesebb lesz a desszertek állaga. Ha pedig ehhez egy jó porciónyi édes sajtkrém, nevezetesen mascarpone is csatlakozik, valósággal ellenállhatatlan finomság kerülhet ki a sütőből. Így persze már nem is annyira a túrótorta, mint inkább a mascarponés ricottatorta elnevezés illik hozzá - de nem is a név a lényeges. Sokkal, de sokkal fontosabb, hogy valami hihetetlenül ízletes!
Lényegében minden hozzávalót összekeverek, megszórom egy kis kandírozott gyümölccsel, és máris kész az ínycsiklandó finomság! Vagyis majdnem, hisz a sütőnek is el kell végeznie a dolgát.
A zamatos vörös áfonya (tkp. amerikai tőzegáfonya volna a kereskedelmi forgalomban kapható finomság neve, már ha az ember ragaszkodna a pontos nevekhez, de hát senki sem hívja így), ma már aszalt kivitelben mindenütt elérhető: zacskóba zárva, kimérve egyaránt. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal (komoly B1-, B2-, B3-, továbbá E-vitamin-tartalommal is rendelkezik a C-vitamin mellett, de káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort is bőségesen tartalmaz, és azon túl, hogy valóban egészséges, csodás aromákkal is rendelkezik - és igencsak sokrétűen használható. Vörös áfonya, tőzegáfonya ügyben kalandozásaimról részletek: itt.
Ezúttal bőven került ebből a remek aszalt gyümölcsből a könnyű tortába, sőt a tetejére is!
A könnyedséget tovább fokozandó nem használtam hozzá lisztet, hanem jóféle vaníliás pudingporral helyettesítettem, de csak kevéssel. A torta valójában a habbá vert tojásfehérjének köszönhetően emelkedik fel majd sütés közben. Mivel sem sütőpor, sem szódabikarbóna vagy más emelkedést elősegítő adalékanyag nem került bele, a tészta természetes tulajdonsága, hogy a sütőből kivéve kissé csökken a magassága. Ettől azonban nem kell megijedni, így is magas - és pompás csemege! Az elkésztés során arra érdemes ügyelni, hogy a ricotta és a mascarpone a felhasználás előtt annyi idővel kerüljön ki a frizsiderből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, így lehet velük igazán jól dolgozni ennél a süteménynél. A többi gyakorlatilag elronthatatlan!
Ricottatorta aszalt vörös áfonyával - gluténmentesen
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető peremű tortaformához:
25 dkg krémes ricotta
25 dkg mascarpone (szobahőmérsékletű)
3 db közepes méretű tojás szétválasztva
12 dkg átszitált porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor (főzéssel készülő, hagyományos)
10 dkg aszalt vörös áfonya
1 csipet só
+ vaníliával kevert porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral bélelem, a sütőt 175 fokra előmelegítem.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, félreteszem.
A tojások sárgáit elektromos habverő segítségével a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverem. Ez nagyjából 5 percet vesz igénybe, jól működő háztartási gép esetén. Folyamatos keverés mellett előbb a ricottát adom a keverékhez, majd a mascraponét, végül pedig alacsonyabb fokozatra kapcsolva, hogy ne szóródjon szét a könnyű pudingpor, alaposan elkeverem benne azt is. Ha ezzel elkészültem, laza csuklómozdulatokkal, egy méretes kanállal beleforgatom a fehérjehabot és az áfonya felét. Ha túlságosan száraz lenne a vörös áfonya, érdemes előzetesen 15-20 percre langyos vízbe áztatni!
Ha minden együtt van, mehet az egész az előkészített tortaformába. Szépen egyenletesen elosztom benne a ricottás keveréket, óvatosan a konyhapulthoz ütögetem, hogy a felesleges levegő eltávozzon.
Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt világosra sütöm. A sütési időt jelentősen befolyásolja a sütő teljesítménye, ezért akár 5-10 perces eltérések is lehetnek, érdemes tűpróbát végezni! Ha nem ragad a tűre a torta közepe, de még szinte rezeg, el is készült. Túlsütni nem érdemes, mert kiszáradhat.
Ha kész, vaníliával kevert porcukorral és a félretett áfonyával díszítem, rácson hagyom hűlni. Langyosan, hidegen egyaránt ellenállhatatlanul finom!