Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Kapribogyós zellersaláta - házi majonézzel

2015. december 14. - Habliliom
A vitaminínséges, téli időszakban is akad szezonális alapanyag, amiből egészséges, finom fogás készülhet. Ilyenek a gyökérzöldségek, amelyek számos formában kerülhetnek ilyenkor is terítékre. Közülük is kiemelkedik az aromás, sokszor mostohán kezelt zeller, amiből akár komplett, izgalmas menüsor is összeállítható.

Ha az ember zellergumót keresgél a piacon vagy a közértben, nem ritkán belefut abba, hogy az ígéretes darabok túlságosan is méretesek, és ha épp nem zellerkrémleves vagy rántott zeller készül belőle, akár a fele is elegendő lenne. No de mi legyen a másik felével?

Pont így jártam. Maradt még egy félbevágott, felhasználásra váró zellerem, ami így is elég tekintélyes darabnak tűnt. Mivel nem akartam sokáig a frizsiderben várakoztatni, gondoltam, készítek belőle egy jó kis téli salátát.

 

Az ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban egyaránt gazdag zeller gyakran kerül a húslevesbe, de kevesen kísérleteznek vele más fogások készítésénél, pedig tényleg nyagyon sokrétűen használható. Határozott ízeit számos hozzávalóval lehet remekül kombinálni. Készülhet belőle leves, köret, lehet főfogás (a rántott zeller igazi csmege), de pompás saláta is, akár házi majonézzel.

A saját készítésű majonéznek pedig párja nincs! Sokan tartanak tőle, holott nagyon egyszerűen kivitelezhető, de fontos, hogy nagyon friss tojást használjunk hozzá. Az állandó arány: 1 db közepes méretű tojássárgájához 1 dl növényi olaj (a napraforgó- vagy a repceolaj, illetőleg a kukoricacsíra-olaj tökéletes hozzá), egy kevés mustár, cukor, só, citromlé – és kész is az alap. Ehhez aztán jöhet a tejföl, és tökéletes a mártás! Az elkészítés sem bonyolult: a tojássárgájához először nagyon kevés olajat kell adagolni, és folyamatosan keverni kell habverővel, majd vékony sugárban mehet hozzá a teljes mennyiség, de a keverést nem szabad abbahagyni. Ha ezzel megvan az ember, ízesítheti persze az alapokon kívül zöldfűszerekkel, némi borssal, egyebekkel, ez már egyéni ízlés kérdése.

 

Ezúttal nem vittem túlzásba a fűszerezést, talán csak friss citromléből került bele egy leheletnyivel több, hogy a saláta kellően pikáns legyen.

A zeller a gyorsan oxidálódó zöldségfélék közé tartozik, így hámozást követően iparkodni kell vele, nehogy elszíneződjön. Bár nagy barátja vagyok a zeller markáns aromáinak, salátához rendszerint kissé blansírozom – így az aromák megmaradnak, de kissé megszelídülnek. Az ízek összhatása és a zöldség állaga azonban ennek köszönhetően válik igazán harmonikussá. Így jártam el most is.

 

A zeller mély, kissé „földes” ízeit ezúttal a kapribogyó pikáns aromái egészítették ki. Nekem most sóban eltett kapribogyóm volt itthon, amit felhasználás előtt alaposan átmostam, hogy zamatos legyen, és ne csupán a só domináljon; ha ecetes lében eltett változattal van dolgom, erre rendszerint nemigen van szükség.

Az egész saláta leginkább munkaigényes művelete a reszelés, de ez is elkészül néhány perc alatt, ha pedig robotgéppel aprítja az ember, még kézi erőt sem kell alkalmaznia.

Kapribogyós zellersaláta - házi majonézzel

 

Hozzávalók 2-3 személyre:
1 db kisebb vagy ½ nagyobb zellergumó (kb. 35-40 dkg)
1 evőkanál kapribogyó

kevés citromlé
A majonézmártáshoz:
1 db közepes méretű nagyon friss tojás sárgája
1 dl napraforgóolaj
1 mokkáskanál mustár
1 mokkáskanál porcukor
1 csapott mokkáskanál tengeri só
kevés citromlé
kevés őrölt fehérbors
175 ml sovány tejföl (12 %-os zsírtartalommal)

Elkészítés: A majonézhez a tojássárgáját tálba teszem. Kézi habverővel keverni kezdem, és először néhány csepp olajat adok hozzá, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntöm a teljes olajmennyiséget. Sűrű, krémes állagot vesz fel néhány perc elteltével. Ekkor hozzáadom a mustárt, a sót, a cukrot, a borsot, valamint néhány csepp citromlevet. Ha minden alaposan elkeveredett, hozzáadom a tejfölt is, és azzal is jól elkeverem. A végén, ha szükséges, módosítok a fűszerezésen, és adagolok hozzá még egy kevés citromlevet.

 

A sóban eltett kapribogyót alaposan kimosom, megszárítom.
A zellert meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy kisebb lábosban 2-3 dl vizet felforralok, sózom, kevés citromlével ízesítem, és beledobom a zellert. 1-2 percig hagyom a tűzhelyen, majd leszűröm, kissé hűlni hagyom. A lecsepegtetetett zellerhez adom a kapribogyót, átforgatom, majd az egészet beleforgatom a majonézmártásba. Tálalás előtt legalább 20 percig frizsiderben pihentetem.

 

Egyszerű alapanyagokból készül, mégis különleges és nagyon ízletes saláta, tele fontos ásványi anyagokkal, vitaminokkal! Lehet előétel, köret, de akár szendvicsre is halmozható.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr678169476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása