Megkezdődött a visszaszámlálás a karácsonyi ünnepekig, ezzel egyidejűleg megérkezett az első hó, és persze az aprósütik főszezonja is.
Nyilván december végéig még számos új és bevált recept kerül ismét terítékre. Most némi ráhangolódás, játék a színekkel és az ízekkel – néhány perc munka, kis pihentetés, hengergetés, aztán sütés, végül vaníliás porcukorfelhő, hogy az ízek, a hangulat és minden tökéletesen illeszkedjen!
Ez az aprósütemény egyszerűségében nagyszerű – a vanília és a frissen facsart citromlé adja a lényegét. Némi csavarral rózsaszín omlós tésztából készítettem. Semmi ételfesték, csupán egy gondolatnyi szárított, porrá őrölt cékla.
Ropogós, omlós, aromás, és a céklapor kivételével szinte minden háztartásban kéznél vannak a hozzávalók is.
Ilyen egyszerűen készült:
Apró citrusos karikák rózsaszínben
Hozzávalók cca. 60 db 2cm átmérőjű süteményhez:
20 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
1 nagy csipet só
½ mokkáskanál porrá őrölt, szárított cékla (fűszerüzletekben beszerezhető)
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg hideg vaj
1 db közepes méretű tojás
1 db kezeletlen citrom finomra reszelt héja
½ citrom leve
1 evőkanál narancslikőr (pl.: Cointreau)
A tálaláshoz: 2-3 evőkanál vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A lisztet, keményítőt, céklaport, sót és cukrot, valamint a vaníliát tálba szitáltam, fakanállal jól összeforgattam. A tojást a citromlével és a narancslikőrrel kissé felvertem egy apró tálban. A vajat nagylyukú reszelőn a szárazanyagokhoz reszeltem, majd következett a citrom finomra reszelt héja. Gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra masszíroztam. Hozzáadtam a tojásos keveréket, és tésztává állítottam össze. A rózsaszín tésztát vaskos hengerré formáltam, és folpackba tekerve 1 órára beküldtem a frizsiderbe.
A sütőt 170 fokra előmelegítettem, 2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam.
A lehűlt tésztát 3 részre vágtam, majd az első szeletet kb. ½ cm vastag hosszúkás lappá sodortam úgy, hogy nagyjából 6-8 cm széles és kb. 10-12 cm hosszú lett. A hosszabb oldalát magam elé fordítva ½ cm-es csíkokra szabdaltam. a csíkokat kissé megsodorgattam, és kb. 6 cm hosszúra vagdostam. Mindegyikből apró karikákat formáltam, és szépen egymás mellé sorakoztattam a tepsiben. A maradék tésztával pontosan ugyanígy jártam el.
Előmelegített sütőben nagyjából 16-20 perc alatt ropogós-világosra sütöttem. azon melegében meghintettem vaníliával kevert porcukorral.
Jól záródó dobozban akár 10-12 napig is tárolható, ha nem fogyna el azonnal.