Valódi kánikulai desszert: zamatos fekete szeder, aromás piskótalapok, könnyű krém, jól behűtve.
Tombol a hőség. A hűsítő, frissítő, könnyű falatokon kívül nem sok mindenre vágyik az ember ilyenkor. Az sem baj, ha szezonális gyümölcs is kerül bele.
A fekete szeder a legkésőbb érő a nyári bogyós gyümölcsök sorában, zamatos, gyönyörű a színe, igazi vitaminbomba, persze desszertekben is mesés.
A szeder növénytanilag a rózsafélék családjába tartozik, akárcsak a málna, és számtalan fajtája terem világszerte. Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a nagyjából vele egy időben szezonális fekete áfonya. 100 g fekete szederben 23 mg C-vitamin található. Emellett számottevő mennyiségben van benne A-, E-, valamint K-vitamin, sőt komplex B-vitaminok is. Ásványi anyagokban sem szűkölködik: magnézium, kalcium, kálium, mangán, réz, sőt vas egyaránt akad benne. Ezek mellett rostokban is gazdag. A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai is igen sokrétűek: többek között erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, megköti a káros szabad gyököket, remek antioxidáns, energetizál, vitalizál, ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően még az emésztésre is jótékony hatást gyakorol. Amíg terem, érdemes minél többet fogyasztani belőle!
Kánikulában ha épp nem friss gyümölcs vagy sorbet/fagylalt a desszert, egy hűtött, krémes és könnyed ínyencség mindig nyerő ötlet.
A tészta egy gyömbérrel és citromlével ízesített pillekönnyű piskóta (igazi nyári kombináció), a töltelék szedres ricottakrém – szinte elolvad, amint beleharap az ember!
Szederkrémes kocka gyömbéres piskótával
Hozzávalók (kb. 35 X 26 cm-es tepsihez):
A tésztához:
4 db közepes méretű tanyasi vagy biotojás szétválasztva
10 dkg kristálycukor
8 dkg nagyon puha vaj
1 evőkanál frissen préselt citromlé
1 evőkanál jó minőségű gyümölcspálinka
12 dkg süteményliszt
7 g sütőpor (praktikusan ½ csomag)
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg friss fekete szeder
2+2 evőkanál porcukor (ha fanyarabb a gyümölcs, lehet növelni a cukor mennyiségét)
1 dl habtejszín (30%-os zsírtartalommal)
20 dkg krémes ricotta
1 evőkanál azonnal oldódó zselatinpor (ennek hiányában 3 lapzselatin a csomagoláson előírtak szerint előkészítve)
Elkészítés:
A szedret 2 evőkanál cukorral kis lábosba raktam, és épp csak egyet forraltam rajta. Még melegen botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű fémszűrőn átpasszíroztam, hogy a magoktól megszabaduljak. Hűlni hagytam.
A gyömbéres piskótához a lisztet átszitáltam, a gyömbérrel és a sóval elkevertem. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem, félretettem. A 4 tojás sárgáját a kristálycukorral egészen fehéredésig kevertem, majd a robotgép folyamatos működése mellett fokozatosan hozzáadtam a nagyon puha vajat, aztán belekanalaztam a citromlevet és a pálinkát. A robotgépet alacsonyabb fokozatra kapcsoltam, és kanalanként beledolgoztam a lisztes keveréket. Végül kanállal beleforgattam a habot, ügyelve arra, hogy a lehető legkisebb mértékben törjem meg.
A tepsit sütőpapírral borítottam, és egyenletesen elosztottam benne a tésztát. Előmelegítés nélkül tettem be a sütőbe, amit 175 fokra állítottam, légkeverés mellett. Nagyjából 15-18 perc alatt ruganyosra sütöttem (tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e, hisz minden sütő kicsit másként működik). Rácson hagytam hűlni.
Közben elkészítettem a krémet.
A tejszínt közepesen kemény habbá vertem, hozzáadtam a 2 evőkanál porcukrot, majd az elektromos habverő folyamatos üzemmódja mellett belekanalaztam a ricottát, aztán a szederpüré 2/3 részét, végül pedig az azonnal oldódó zselatint (ekkor érdemes hozzáadni az előre beáztatott lapzselatint, ha valaki azzal készíti).
Ha túl meleg van a konyhában, érdemes néhány percre betenni a frizsiderbe, hogy könnyen kezelhető legyen!
A kihűlt piskótalap széleit levágtam, a hosszabb oldalával magam elé helyezve két egyforma részre vágtam.
A krém kb. 2/3 részét az egyik téglalapra halmoztam, majd egyenletesen elosztottam a tésztalapon. 10 percre beküldtem a hűtőszekrénybe, hogy kissé szilárduljon, és betettem mellé a tálban maradt krémet is. 10 perc elteltével a másik piskótalapot ráhelyeztem a krémes lapra, a maradék krémmel vékonyan megkentem az egész tetejét és oldalát.
A félretett szederpüréből 1 evőkanálnyit kis nejlontasakba kanalaztam, a tasak egy sarkán egészen apró lyukat vágtam, és a sütemény tetejére nagyjából 1 cm távolságra vonalakat húztam a szederprüréből. Egy fogvájó segítségével megmintáztam (ez akár el is hagyható).
Az egészet legalább 4 órára (de egy éjszaka sem árt neki) visszatettem a hűtőszekrénybe. Hidegen kb. 3X3 cm-es kockákra szeltem. Ebből a mennyiségből 32 kockát kaptam.
Akár friss szederrel, vagy ha marad a püréből, azzal is tálalható.
Hidegen az igazi!
Habliliom