Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Friss spenóttal töltött réteges burgonyapite

avagy: Alul-felül ropogós, belül krémes majdnem rakott krumpli

2019. március 31. - Habliliom

Vékonyra gyalult burgonyakarikák, friss, tavaszi spenót, petrezselyemzöld, tojás és sajt – némi fűszer, szeletelés, keverés, sütés, és már kész is a könnyű tavaszi ebéd vagy vacsora. Ráadásul (munkahelyre, bulira, piknikre) egészben vagy szeletenként könnyedén szállítható, melegíthető, de hidegen sem megvetendő.

gyalult_rakott_krumpli_spenottal19.jpg

Az esetek többségében (vagyis majdnem mindig) egyszerű, szezonális, jó minőségű hozzávalókból gyorsan összeüthető valami ínycsiklandóan finom fogás, sőt a szokásostól eltérő különlegesebb finomság is!

A rakott krumpli ugyan olyan klasszikusnak számít a magyar konyhában, aminek számtalan variációja közismert, néha mégis érdemes szakítani a hagyományokkal és könnyed tavaszi fogássá alakítani.

Valójában egy olyan, rakott krumpli ihlette töltött, réteges burgonyapitét szerettem volna, ami egyszerre zamatos, krémes, mégis ropogós - no és persze egészséges, ráadásul nem is kell miatta egy fél napot a konyhában tölteni.

A burgonya, attól függően, hogy az ember egészben, héjában süti vagy főzi, illetőleg nyersen kockázza, karikázza, reszeli, gyalulja stb. végtelen lehetőséget kínál az elkészítésre. Az utóbbi időben valahogy azon kaptam magam, hogy egyre többször gyalultam vékonyra, és sütöttem vagy főztem különféle fogásokhoz. Annyi mindenben volt így ízletesebb!

gyalult_rakott_krumpli_spenottal02.jpg

A leheletvékony  burgonyakarikák nem csupán gyorsan készre sülnek-főnek, hanem tökéletesen alkalmasak a rétegezésre is (a burgonyafajtákról részletek pl. itt). Persze nem érdemes nagyon sok réteget egymásra halmozni (nagy a veszély, hogy a fogás közepe nem sül át rendesen). Akkor lesz az igazi egy gyalult burgonyára épített rakott fogás, ha sikerül eltalálni azt a mennyiséget (se túl vastag, se túl vékony), ami a sütő hőhatásának köszönhetően kívül aranylóra pirul és ropogóssá válik, belül viszont krémes, tökéletesen átsült lesz.

gyalult_rakott_krumpli_spenottal14.jpg

No ezt tudja ez a friss spenóttal töltött majdnem rakott krumpli, ami piteként szeletelhető.

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag spenót (részletek pl. itt) egyike az első tavaszi zöld levelű főzeléknövényeknek, nem is lehet ellenállni neki a piacon, de a hagyományos spenótfőzeléken túl még bőven akad lehetőség az ízletes elkészítésére!

Friss spenóttal töltött réteges burgonyapite

gyalult_rakott_krumpli_spenottal17.jpg

Hozzávalók (24 cm átmérőjű, levehető oldalú piteformához):

50 dkg jó minőségű burgonya

25 dkg friss spenót

1 csokor petrezselyemzöld (finomra aprítva)

5 dkg edámi vagy trappista sajt

5 dkg frissen reszelt parmezán

1 kis gerezd fokhagyma

2 db nagyobb méretű friss tojás

1 evőkanál tejföl (legalább 20% zsírtartalommal)

1 púpozott teáskanál őrölt, szárított rozmaring

tengeri só, frissen őrölt vegyes bors – ízlés szerint

egy kevés vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A spenótlevelek vastag szárait lecsipkedtem, alaposan megmostam, nagyobb darabokra tépkedtem, és egy nagyobb szűrőbe téve leforráztam. Jeges vízbe tettem, alaposan kinyomkodtam.  A finomra aprított petrezselyemzölddel, 1 teáskanál tejföllel, 1 teáskanál parmezánnal (mindkettőt a kimért mennyiségből csíptem le), a pépesre zúzott fokhagymával, sóval, borssal botmixerrel pürésítettem. Félretettem.

A sütőt légkeveréses üzemmódba kapcsolva 180 fokra előmelegítettem. A piteformát sütőpapírral béleltem, majd egy kevés vajjal alaposan kikentem. Ez azért fontos művelet, hogy könnyedén kiborítható legyen majd a formából.

A burgonyát megmostam, meghámoztam, és nagyon éles uborkagyaluval leheletvékonyra karikáztam. (Ujjvédő használata mindenképp tanácsos ennél a műveletnél!)

A 2 tojást egy tálba ütöttem, hozzáadtam a maradék tejfölt, alaposan sóztam, borsoztam, majd beleszórtam a rozmaringot, és az egészet kézi habverővel alaposan elkevertem. Hozzáadtam a gyalult burgonyát, egy fakanállal jól összeforgattam.

gyalult_rakott_krumpli_spenottal05.jpg

Egy rétegben tetőcserépszerűen leraktam a mártásos burgonyát a sütőformába, ráhintettem a reszelt edámi sajtot, majd újabb réteg burgonyával fedtem, erre jött egyenletesen az előzetesen elkészített spenót, majd újabb mártással átforgatott burgonya, amire parmezánt hintettem, végül burgonyakarikákkal zártam a rétegezést. A tálban maradt tojásos mártással alaposan meglocsoltam az egészet, és betoltam az előmelegített sütő alsó harmadára helyezett sütőrácsra.

gyalult_rakott_krumpli_spenottal06.jpg

Nagyjából 40 perc alatt a teteje aranylóra sült. Ekkor kivettem, a sütőt grillfokozatra állítottam. A pite oldalát egy hajlékony pengéjű késsel kissé meglazítottam. Egy méretes tepsire újabb sütőpapírt helyeztem, és egyetlen megfontolt, de határozott mozdulattal ráborítottam a pitét. Az eddig alul lévő része így felülre került. A formát eltávolítottam, a felső sütőpapírt könnyedény lehúztam, és 4-5 percre betettem a grill alá. Ennek köszönhetően alul-felül egyaránt ropogós lett.

gyalult_rakott_krumpli_spenottal10.jpg

Pite- vagy tortaszerűen szeletelve, némi frissen őrölt borssal és sóval fűszerezett tejföllel kínáltam.

Melegen, langyosan (sőt még hidegen is) pompás, ha marad belőle, újramelegíthető, akár egészben, akár szeletekben könnyedén szállítható.

gyalult_rakott_krumpli_spenottal21.jpg

Friss salátával vagy csak úgy magában, némi tejföllel is remek – belül krémes, kívül ropogós, zamatos fogás.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr3214729911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.04.01. 13:37:43

Ezt muszáj lesz kipróbálni, annyira jól néz ki. :o)
süti beállítások módosítása