Az ünnepi sütés-főzés idején megenged magának néha olyan luxust is az ember, hogy csakis csupa finomságból készít meglepetést. Ebben a finomságban van bőségesen marcipán és mandula, lisztet azonban egyáltalán nem tartalmaz.
Egy aprósütemény sok mindentől lehet különleges – a hozzávalóktól, a dekorációtól, az elkészítés módjától, a formától, a mérettől stb.
Most olyan édességet kísérleteztem ki, ami a gluténérzékenyek számára is igazi sütimennyország.
Az elkészítése nem komplikált, a végeredmény látványos, zamatos. A pirított mandulalapoknak köszönhetően kívül ropogós, a rengeteg marcipánnak és őrölt mandulának hála, pedig belül omlós és veszélyesen finom.
Akár 1-2 hétig is tárolható légmentesen záródó dobozban, száraz hűvös helyen.
Mandulás marcipánkifli – gluténmentesen
Hozzávalók (kb. 18-20 db-hoz):
20 dkg nyers marcipánmassza
15 dkg finomra őrölt mandula
1 db közepes méretű egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál barackpálinka
2-3 csepp mandulakivonat (vagy jó minőségű mandulaaroma)
A díszítéshez:
5 dkg fehér csokoládé
3 dkg hámozott, lapra szerelt mandula
Elkészítés:
A tojást a pálinkával egy kis tálban alaposan elkevertem, félretettem (felverni, habosítani nem kell).
A marcipánmasszát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, tálba tettem. Hozzámértem az őrölt mandulát, a porcukrot. Az egészet fémkanállal átkevertem, majd hozzáadtam a pálinkával elegyített tojást, és az egészet gyors mozdulatokkal homogén masszává dolgoztam.
A sütőt légkeveréses üzemmódra kapcsoltam, 180 fokra előmelegítettem.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam.
A masszából nedves kézzel diónyi mennyiségeket csíptem le, előbb nagyjából 8 cm hosszú rúddá formáltam, majd kifli alakúra formáztam, és az előkészített tepsibe helyeztem úgy, hogy legalább 1,5 cm távolságot hagytam minden egyes kifli között.
A sütőben a kiflik kissé megemelkednek, valamelyest terebélyesednek. Nagyjából 16-18 perc alatt sülnek tökéletesre (minden sütő másként működik, nem árt ellenőrizni!). Akkor vannak készen, ha kissé kivilágosodnak, a tetetjük pirulni, enyhén repedezni kezd. Túl sokáig nem érdemes a sütőben hagyni, mert akkor kiszáradnak.
Amikor elkészültek, erősen ragaszkodnak a sütőpapírhoz, ettől nem kell megijedni! Forrón, melegen, nagyon hajlékonyak, ezért is kell tökéletesen lehűteni.
A legegyszerűbb megoldást választottam: az egész tepsit sütőrácson hagytam kihűlni.
Amíg a kiflik hűltek, egy tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítottam a mandulaszeleteket, hűlni hagytam. Egy nagyobb edényben vizet forraltam, erre helyzetem a csokoládéolvasztó edénybe tördelt fehér csokoládét, és felolvasztottam. Arra érdemes figyelni, hogy az edény ne érintkezzen a vízzel!
A selymesen simára olvadt csokoládét ki nejlontasakba kanalaztam, aminek az egyik sarkát ollóval lecsippentettem. Gyakorlatilag nagyjából 1-2 mm-es rést vágtam rajta. A már langyos kiflikre cikk-cakk alakban csorgattam a csokoládét. Majd rászórtam a pirított mandulalapokat.
Az egészet hagytam dermedni.
Mikor megszilárdult a csokoládé, egy konyhai spatula segítségével eltávolítottam a kifliket a sütőpapírról.
Ez a kifli nem egyszerűen finom, hanem valóban mennyei és ünnepi csemege!