Zamatos alma, gyors kevert tészta, meg egy kis rafinéria szükséges csupán ehhez a hamisítatlan őszi desszerthez.
Túlzás nélkül állítható: ez az a típusú finomság, amiből egy szelet sohasem elég. Nincsenek benne különleges hozzávalók, mégsem mindennapi torta a végeredmény.
Jó minőségű almához igazán nem nehéz hozzájutni mostanában, ráadásul a napokban egy valódi vidéki almáskertből került többféle típusból is komolyabb kontingens is a konyhába. Ropogtatjuk frissen, de készült már belőle almás pite is, ezúttal pedig könnyű tortában landolt néhány példány.
Alapvetően csupa egyszerű, a háztartások többségében fellelhető hozzávalót használtam, a titok csupán ezek minőségében és az arányokban rejlik.
A tésztába házi vajat, csodás holland kakaóport, a csillogó mázhoz a nyáron üvegbe küldött sárgabarack legjavát tettem.
Az összeállítás nem túl időigényes, nagyjából 45 perc alatt megsül az egész, de érdemes kivárni, amíg teljesen kihűl, hogy szépen szeletelhető legyen!
Rendszerint a körte és kakaó/csokoládé párosításával lehet találkozni különféle desszertekben, de miért ne lehetne változtatni a szokásokon? A kifejezetten aromás alma is remekül harmonizál a minőségi kakaó mély ízeivel, no meg a többi összetevővel!
Csokoládés almatorta
Hozzávalók (24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához):
2-3 db közepes méretű, zamatos alma (kb. 50 dkg)
½ citrom leve
3 db közepes méretű tanyasi tojás
125 g porcukor
1 mokkáskanál vaníliaesszencia
125 g nagyon puha vaj
100 g süteményliszt
7 g sütőpor
1 csipet tengeri só
25 g minőségi holland kakaópor (cukrozatlan!)
4 cl almapálinka (vagy bármilyen más erős párlat)
2 evőkanál hideg tej
2 evőkanál házi sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Az almákat meghámoztam, félbevágtam, magházukat dinnyevájó segítségével eltávolítottam, majd nagyjából ½ cm vastag szeletekre vágtam. Minden szeletet késsel 2 mm-enként beirdaltam, ügyelve arra, hogy ne vágjam teljesen át a gyümölcsöt. Citromlével meglocsoltam, hogy lassítsam az oxidációt.
A tésztához a cukrot a vaníliaesszenciával keverőtálba mértem. Egy másik tálban pontosan kimértem a lisztet, kakaóport, sütőport, hozzáadtam a sót, alaposan elkevertem.
A cukorhoz hozzáütöttem az egész tojásokat (nem szükséges szétválasztani), és elektromos habverővel könnyű-krémesre kevertem. A robotgép folyamatos üzemmódja mellett hozzáadagoltam a vajat, az egészet homogén krémmé kevertem. Majd fokozatosan hozzáadtam a pálinkát és a tejet (nem kell tartani az alkoholtartalomtól, sütés közben szépen elillan), végül kanalanként a lisztes-kakaós keveréket.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A tortaformát sütőpapírral béleltem, majd a tésztát belesimítottam. A tetejére rendeztem a beirdalt almaszeleteket, és betettem a sütőbe. Amíg a torta sült, a sárgabaracklekvárt egy sűrű szövésű szűrőkanálon átpasszíroztam, hogy teljesen homogén legyen.
Nagyjából 40-45 perc sütési idő (tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe) elteltével kivettem a kész tortát a sütőből.
Azon forrón kenőecsettel vékony rétegben felvittem a sárgabarackmázat a torta tetejére – nem csupán a sütés közben kissé szétnyílt almaszeletekre, hanem a tésztára iss. Ettől nem csupán szép fényes, de hihetetlenül zamatos is lesz a végeredmény.
Rácson hagytam hűlni, hidegen szeleteltem.
A könnyű, szaftos, csokoládés tészta a zamatos almával és a sárgabarackmázzal egyszerűen ellenállhatatlan!
A hozzáadott cukor mennyiségét nem vittem túlzásba, így minden íz tökéletesen érvényesül.
Ha nem fogyna el azonnal, frizsiderben tárolva másnapra is tökéletes desszert.