A hideg levesek a nyári konyha igazi jutalomfogásai – szezonális alapanyagokból szinte percek alatt elkészülnek, és valódi frissítők!
A kovászos uborka olyan megunhatatlan klasszikus, amit nyár derekán vétek volna kihagyni. Csak úgy szendvics mellé vagy sült, bundázott fogások kísérőjeként is fantasztikus, de salátába, levesbe is bátran lehet belőle tenni.
A kovászos uborkából készült hidegen tálalt levessel jó néhány éve, egy remek balatoni étteremben találkoztam először. Látványra mérsékelten tűnt csábítónak (tény, hogy nem a legfontogénebb leves), de az íze egyszerűen elvarázsolt.
Szinte már másnap igyekeztem rekonstruálni az ízeket, aztán az évek alatt hol ezt, hol azt alakítottam rajta.
Mivel most saját nevelésű friss zöldfűszerekből sincs hiány, ha csak lehet, csempészek ebből-abból minden fogásba.
A petrezselyemzöld alapfűszernövény itt a konyhában, és számos más friss zölddel kombinálható. Ezúttal aromás, friss zsályaleveleket társítottam hozzá, valamint jóféle kovászos uborkát néhány egyéb összetevővel, és olyan, de olyan frissítő leves lett a végeredmény, hogy kánikula idején nem is kell ennél jobb!
Friss uborkával és/vagy cukkinivel is gyakran készítek hideg levest, az alapok hasonlóak a kovászos uborka esetén is, de az ízek, a fűszerezés eltérő, a végeredmény pedig egészen különleges. A görög joghurt textúrája krémesebbé, a zöldségalaplé gazdagabbá, a friss zöldfűszerek zamatai pedig még frissítőbbé alakítják ezt a valóban pikk-pakk összedobható előételt.
Ha valaki nem szeretne habréteget a tetején, néhány perces keveréssel eltüntetheti a leves tetejéről, de igazság szerint így kifejezetten izgalmas – látványra kissé olyan, mintha egy levéssé avanzsált capuccino kerülne az ember elé.
Zsályás kovászosuborka-leves habbal a tetején
Hozzávalók (kb. 1½ l hideg leveshez):
40 dkg kovászos uborka
4-5 nagyobbacska friss zsályalevél
1 csokor friss petrezselyemzöld
½ l zöldségalaplé (vagy jó minőségű kockából, koncentrátumból készített leves, lehűtve)
- 2 dl a kovászos uborka levéből
180 gr görög joghurt
frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A kovászos uborkát felkockáztam, a petrezselyemzöldet és a zsályaleveleket felaprítottam. Mindent egy méretes keverőtálba halmoztam, és botmixerrel pürésítettem. Az ízesítésen a végén érdemes korrigálni, ha szükséges. Mivel az alaplé és a kovászos uborka, valamint az uborkalé egyaránt sós, külön sózást nem igényel.
Az erős aprítás-keverés hatására a leves tetején könnyű hab képződik. Ha valaki nem kedveli, kanállal könnyedén elkeverhető.
Jól behűtve, hidegen az igazi. Valódi kánikulai leves!
Habliliom