Egy quiche, ami nem is quiche?
Friss, szezonális zöldségfélékkel, fűszerekkel, valamint tejszínes-sajtos mártás helyett mustárral készítettem ínycsiklandó lepényt. Nincs benne sajt, tejföl vagy tejszín, mégis pompás!
Idő szűkében, egyszerűsített változatban: leveles tésztával készült ez nem is quiche, ami mégis rokonságot mutat a quiche-sel.
Akit meglepne a receptben használt tetemesnek tűnő dijoni magos mustár mennyisége, megnyugtathatom, ennek a zöldséges nem-quiche-nek egyáltalán nincs átütő mustárzamata, de a mustárnak köszönhetően igazán különleges, és ellenállhatatlanul finom. A zöldségekkel olyan ízharmóniát alkot, amit korábban el sem tudtam képzelni.
Tulajdonképp nincs is benne semmi különleges, csupán zamatos összetevő, mégis különlegesen ízletes a végeredmény.
Kicsit sűrűbbek a szokásosnál most a mindennapok, és bár szívesen töltöm az időt a konyhában, nagyobb teret kapnak az utóbbi időben a leleményes időtakarékos megoldások. Így hát a vajjal, liszttel készülő quiche-tésztát a frizsiderből előkapott vajas leveles tésztára cseréltem, és nem is kerek lepényformában, hanem hagyományos tepsiben sütöttem meg. A feltéten nem spóroltam persze, és a paradicsom mellé került bőven cukkini is – amiből mostanában mindig van a háztartásban, valamint a frizsiderből szinte kiabáló kapribogyóval.
Nagyjából 10 percnyi előkészület szükséges csak hozzá, a többit a sütő elvégzi – és hidegen is nagyon-nagyon finom!
Mediterrán zöldséglepény mustáros alapon
Hozzávalók (1 db 30 X 40 cm-es tepsihez):
1 csomag friss leveles tészta (27,5 dkg-os kiszerelés közértből, hűtőpultról)
1 kis csokor zsenge lila újhagyma
1 db közepes méretű cukkini (30 dkg)
4 db nagyobb, zamatos paradicsom (kb. 50 dkg)
1 evőkanál kapribogyó
10 dkg magos dijoni mustár
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
1 teáskanál szárított oregánó
1 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, 1 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam, vékony karikákra vágtam. A cukkinit uborkagyalu segítségével vékonyra karikáztam. A hagymákat megtisztítottam, felkockáztam.
A sütőt, légkeverés mellett 180 fokra előmelegítettem.
A hagymát az olajon egy nagyobb serpenyőben üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomot, sóztam, borsoztam, hozzákanalaztam a többi fűszert, és 2-3 percig hagytam erős tűzön, majd hozzáadtam a cukkinikarikákat, de már csak 2 percet pirítottam. Félrehúztam a tűzről.
A leveles tésztát a csomagolásnak megfelelően kiterítettem, nyújtófával a tepsi méretéhez igazítottam úgy, hogy kis pereme is legyen mindenütt.
A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire emeltem, villával megszurkáltam, majd megkentem mustárral. Erre kanalaztam a már kihűlt zöldségeket, majd megszórtam kapribogyóval.
30-35 perc alatt készre sütöttem.
A tészta vékony és ropogós marad, a zöldségek és a mustár pedig különlegesen ízletesre sülnek.
Langyosan, egy pohár jégbe hűtött rozéval tökéletes ebéd vagy vacsora!