Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Cukkini és sült paprika salátába komponálva

2016. július 19. - Habliliom

Salátázni jó, salátázni izgalmas, változatos, egészséges. 

Jó minőségű, szezonális, friss összetevők, némi kreativitás, vagdosás, reszelés, csipetnyi rafinéria - máris kész egy tartalmas, akár főfogásként is tálalható nyári saláta!

Előfordul, nem is ritkán, hogy egyszerűen kedvem támad olyasmit kipróbálni, ami azért válik izgalmassá, mert a jól ismert összetevők a megszokottól eltérő méretben kerülnek a salátástálba, a fűszerezésük vagy épp az öntet tartalmaz olyasmit, amit korábban nem próbáltam, ettől lesz érdekes és nagyon ínycsiklandó a végeredmény.

cukkini_sultpaprika_csemegeubisalata06.jpg

A piros húsú paprikák (kaliforniai, kápia, paradicsom alakú) valahogy sokkal ízletesebbek, ha magas hőmérséklettel találkoznak. Praktikusan: grillezve, sütve az ízek mélysége is érvényesül a kissé édes, nagyon zamatos zöldségfélében – ezek után pedig érdemes lehűteni, hogy igazán salátába való legyen.

Most a színek és ízek kiegyensúlyozása jegyében olyan salátába komponáltam a sült paprikát, amelyben az édeskés ízeket a friss cukkini és a pikáns csemegeuborka egészíti ki, hogy a végeredmény ne egyszerűen színes, de ízeiben nagyon kiegyensúlyozott, mégis izgalmas legyen. Ráadásul ezúttal a paprikát egészen apróra kockáztam, a cukkinit pedig nagy lyukú reszelővel aprítottam finomra, hogy adott esetben akár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre is halmozni lehessen a piknikezéshez is tökéletes salátából.

Sült paprikás cukkinisaláta pikáns öntettel

cukkini_sultpaprika_csemegeubisalata09.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
2 db kisebb méretű cukkini (kb. 40 dkg)
1 kis csokor lila újhagyma
2-3 db piros húsú paprika (kápia vagy kaliforniai)
4-6 apró csemege uborka
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
1 lime leve
1 teáskanál őrölt, szárított tárkonylevél
2 evőkanál majonéz
2 dl natúr joghurt
2 teáskanál olívaolaj
só, bors – ízlés szerint

Elkészítés: A sütőt 220 fokra előmelegítem, a paprikákat 12-15 perc alatt megsütöm. Akkor készült el, ha fényes héja szinte fekete lesz. Néhány percre nejlonzacskóba helyezem, majd meghámozom, kicsumázom, és nagyjából ½ cm-esre kockázom.
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelem.
A hagymát egészen finomra aprítom, az olívaolajon épp csak megfuttatom, majd rádobom a cukkinit, sózom, borsozom, de mindössze átforgatom – nem szabad összeesnie, épp csak a levéből enged egy keveset, miközben leheletnyit megpirul. Az egész nem tart tovább 2-3 percnél.
Amíg a cukkini hűl, a csemegeuborkát finom lyukú reszelőn lereszelem, a cukkinihez és a hagymához keverem, majd beleforgatom a paprikakockákat, végül az egészen finomra vagdosott petrezselyemzöldet is.

cukkini_sultpaprika_csemegeubisalata02.jpg

 Egy tálban a majonézt, a lime levét, valamint a tárkonyt és a joghurtot kevés sóval, borssal alaposan összekeverem, a zöldségeket beleforgatom.
Tálalásig hűtőszekrényben tartom.

cukkini_sultpaprika_csemegeubisalata03.jpg

Friss, teljes őrlésű kenyérrel is pompás, de natúr húsok, halak, grillezett vagy bundázott zöldségek körete, sőt  ünnepi lakomák előétele is lehet.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr918896872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása