Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Színes leveleket álmodtam mandulás linzerré

2016. január 29. - Habliliom
Belátom, hogy rózsaszín vagy épp csokoládés leveleket nem igazán produkál az anyatermészet, de ha már az ember színeset álmodik a konyhában, ennyi mindenképp belefér! 

Az aprósütemények készítése azt hiszem külön fejezet a sütni szeretők világában is. Sokféle fajtája van, és évszaktól függetlenül mindig nagy sikerre számíthatnak a csinos, nem mellesleg izgalmas kombinációk. Az is igaz, hogy ha az ember kicsit rafináltabb kreáción töri a fejét, majd hozzálát a kivitelezéshez, nem egyszerűen a fantáziáját mozgatja meg a feladat, de időigényesebb foglalatosság, mint mondjuk egy kevert tésztát (aminek persze szintén megvan a helye a desszertrepertoárban) összeállítani.

 

Ha aprósüteményeket készítek, kicsit mindig visszatérnek a gyerekkori emlékek is, amikor homokból gyártottam kis műanyagformákkal süteményeket vagy édesanyám lecsípett számomra egy keveset az igazi tésztából, amit aztán addig alakítottam, gyúrtam, formáztam, míg valami szinte játékszer nem kerekedett belőle. Az aprósütizés játék a javából! Ahogy az egyszerű omlós tészta hozzávalói sima tésztává alakulnak, majd a kiszúró forma nyomán csinos külsőt nyernek, már önmagában gyönyörűséges átalakulás. A lényeg persze, már ami a látványt és az ízek rafinériáját egyaránt jelentősen befolyásolja, ezután kezdődik csak!

 

Milyen töltelék kerüljön a két vékony, ropogós, falatnyi tésztalap közé? És milyen legyen a végső külleme, ami egyszerre kívánatos és ízletes? Ne legyen se túl édes, se túl sok – mennyi az ideális? Megannyi kérdés! Aztán végiggondolom, nekilátok, és az elégedett arcok látványa igazolja: nem volt hiábavaló a mókázás!

A most készült 40 aprósütemény azonban amolyan hétvégi finomság lett. A barackpálinkával is megbolondított házi baracklekvárral felturbózott marcipántöltelék bármilyen omlós süteményhez tökéletes. Persze az adagok mindig növelhetők, ünnepi alkalmakra akár duplázhatók is.

Színes linzerlevelek

 

Hozzávalók 40 süteményhez:
A tésztához:

15 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
7 dkg őrölt hántolt mandula
8 dkg porcukor
12 dkg hideg vaj
1 db közepes méretű tojás
A töltelékhez:
10 dkg nyers marcipánmassza
10 dkg sárgabaracklekvár
5 dkg porcukor
1 evőkanál barackpálinka
A rózsaszín bevonathoz:
5 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
½ mokkáskanál céklalé
A csokoládébevonathoz:
5 dkg csokoládé (legalább 60 % kakaótartalommal)
1 teáskanál tejszín
1 dkg vaj

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a sót és a mandulaőrleményt. Majd apró kockákra vágva a hideg vajat is beleszórom. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom. A kissé felvert tojást is beleöntöm, tésztává formálom. Vigyázat, elég ragadós tészta a végeredmény, de nem kell megijedni tőle. Fóliába csomagolva legalább 1 órán át pihentetem a hűtőszekrényben.

 

Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket. A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszelem, hozzákanalazom a lekvárt, a cukrot (ha valaki édes baracklekvárt használ, nincs is feltétlenül szükség cukor hozzáadására), a pálinkát, és az egészet botmixerrel pürésítem. Halvány barackszínű, könnyű krém a végeredmény. Lefedve hűtőszekrénybe teszem.
Ha a tészta is kipihente magát, kevés liszttel meghintem a gyúródeszkát, és olyan vékonyra sodrom a tésztát, hogy nagyjából 2-3 mm vastagságú legyen. Fogom a levelet formázó kiszúrómat (6 X 4 cm-es), és csinos leveleket szaggatok belőle, amíg a tészta el nem fogy. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatom kis távolságra egymástól.
A sütőt 160 fokra előmelegítem, és 8-10 perc alatt világosra sütöm a kis leveleket. Rácson hagyom hűlni őket.
Először a rózsaszín mázat készítem el. Ehhez az alaposan átszitált porcukrot tálba teszem, hozzáadom a citrom- és céklalevet, sűrű krémmé keverem. Nagyjából 1 mokkáskanálnyival megkenem a tésztákat (ez a mennyiség a kisült levelek ¼-ére elegendő). Gyorsan kell vele dolgozni, mert gyorsan megszilárdul. 
Ezt követően gőz felett felolvasztom a csokoládét és a tejszínt, végül hozzáadom a vajat is. A kis levelek ¼ -ét ezzel kenem meg, szintén minden süteményre 1 mokkáskanálnyit mérve.
A maradék csokoládét nejlonzacskóba kanalazom, vékony rést vágok az egyik csücskénél, és absztrakt vonalakat rajzolok az előzetesen már bevonóval ellátott sütemények tetejére.
Előveszem a frizsiderből a marcipánkrémet, és a máz nélküli sütemények mindegyikére teszek egy szűk teáskanálnyit, majd mindegyik tetejére ráillesztem a mázzal borított párját. Szobahőmérsékleten hagyom teljesen megszilárdulni.

 

Ha marad belőle másnapra, kellemesen megpuhul a mandulás tészta.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr328307720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása