Mindig szórakoztató klasszikus süteményeket újraértelmezni, átformálni. Az örök kedvenc túrós pite aprósüteményesített változata a mini ricottapite, ami mindent tud, amit egy jó pitének illik, csak praktikusan, darabra szerelve kerül ki a sütőből.
A kerek raviolira emlékeztető forma egy nagyobb süteménykiszúró és villa segítségével könnyedén kialakítható. A vaníliás porcukorfelhőnek köszönhetően igazi szezonális finomság, ami az ünnepi repertoárban is elfoglalhatja a helyét. Egyszerű a kivitelezése, látványos és minden túrós vagy ricottás süteményt kedvelő imádni fogja.
A töltelék persze túróval is helyettesíthető, ha sűrű szövésű szűrőn átpasszírozza az ember, de a ricotta lágyabb ízei valahogy számomra jobban illenek ehhez a finomsághoz.
Ravioli formájú vaníliás ricottapite
Hozzávalók (14-15 db 8 cm átmérőjű pitéhez):
A tésztához:
20 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz.
5 dkg kukoricakeményítő
8 dkg porcukor
1 csipet só
8 dkg hideg vaj
1 db közepes méretű egész tojás
1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
15 dkg krémes ricotta
8 dkg vaníliával kevert porcukor
1 db kisebb méretű tojás szétválasztva
½ kezeletlen citrom héja finomra reszelve
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
A tálaláshoz:
1-2 evőkanál vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a keményítőt, kimértem a porcukrot, megszórtam egy csipet sóval és alaposan átkevertem. Nagy lyukú reszelőn hozzáreszeltem a vajat, az egészet elmorzsoltam a száraz anyagokkal.
Az egész tojást a tejföllel egy kis tálban elkevertem, majd hozzáadtam a vajas morzsához. Tésztává formáztam. A tésztát folpackba csomagolva 30 percre betettem a hűtőszekrénybe.
Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. Ehhez a tojást szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját a cukorral fehéredéig habosítottam, majd hozzáadtam a keményítőt, folyamatos keverés mellett beledolgoztam a ricottát és a citromhéjat, végül fémkanállal beleforgattam a tojáshabot.
A sütőt (légkeverés mellett) 170 fokra előmelegítettem. Egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam.
A tésztát tapadásmentes felületen egészen vékonyra (kb. 2 mm vastagra) nyújtottam, egy nagy, 8 cm átmérőjű, kerek kiszúró formával körlapokat szúrtam ki belőle. Minden körlapot villával megszurkáltam, hogy sütés közben egyenletes maradjon a felszíne, majd minden második körlap közepére egy púpozott teáskanálnyi vaníliás ricottakrémet halmoztam. Az üresen hagyott körlapokkal befedtem, a széleit egy villa fogainak segítségével összepréseltem. A körlapokat nem kell rányomni a töltelékkel ellátott tésztára, mert könnyen kipréselődik a töltelék. Így azonban marad helye a tölteléknek, hogy a sütés közben megnövekedő térfogatával kitöltse az üres helyet.
A nagyobbacska raviolira emlékeztető süteményeket az előkészített tepsire rakosgattam, és nagyjából 25 perc alatt szép világosra sütöttem. Még forrón meghintettem vaníliával kevert porcukorral. Rácson hagytam hűlni.
Langyosan, hidegen egyaránt remek. Hűtőszekrényben 2-3 napig is tárolható.