Egy jó krémes desszert garantált jutalom minden főétkezés zárásaként, vagy épp délutáni beszélgetések kísérőjeként. Jóllehet a legklasszikusabb mascarponéval készült desszert, a minőségi tiramisu a maga kategóriájában verhetetlen, ez a gazdag, krémes sajtféleség még számos finomság remek alkotója.
Ezúttal olyan süteményt készítettem, ami egyszerre krémes, csokoládés, mégsem tömény. A cukorral takarékosan bántam, a tészta pillekönnyű, a krém pedig szinte elolvad, amint beleharap az ember.
Igazi kényeztető desszert, ami ráadásul viszonylag egyszerűen elkészíthető, csak a pihentetési időt érdemes bekalkulálni, mikor hozzáfog az ember, de megéri a várakozást!
A tészta lazításához szalalkálit használtam, ami kifejezetten előnyös a hosszabban pihentetett, vékony tésztával rendelkező sütemények esetében: légiesen könnyed lesz ugyanis a végeredmény.
Mascarpone-kocka tejcsokoládémázzal
Hozzávalók (40 X 30 cm-es tepsihez):
A tésztához:
27 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
3 dkg minőségi holland kakaópor (természetesen cukrozatlan)
5 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
½ csomag szalalkáli
½ dl langyos tej
1 db nagyobb méretű tanyasi tojás
A krémhez:
50 dkg szobahőmérsékletű mascarpone
2 dl habtejszín (30% zsírtartalommal)
10 dkg vaníliával kevert porcukor
1 csapott evőkanál azonnal oldódó porzselatin (vagy agar-agar a csomagolás szerint előkészítve)
A mázhoz:
10 dkg igazán jó minőségű tejcsokoládé
1 mokkáskanál porított kakaóvaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet tálba szitáltam, hozzámértem a kakaóport, porcukrot, sót. Az egészet lazán átkevertem. A tejet meglangyosítottam, és feloldottam benne a szalalkálit. Ezt célszerű egy nagyobbacska tálban végrehajtani, mert habos állagot ölt. A tojást kissé felvertem.
A vajat nagy lyukú reszelőn a száraz anyagokhoz reszeltem, gyors mozdulatokkal elmorzsoltam. Hozzáadtam a feloldott szalalkálit, tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává dolgoztam. Ha nem elég nagy a tojás, vagy nem áll össze a tészta, kevés langyos tejet lehet még hozzáadni.
A tésztát félbevágtam.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, a tepsit sütőpapírral borítottam. A tészta felét a tepsi méretével megegyező vékony téglalappá nyújtottam, nyújtófa segítségével beleigazítottam az előkészített tepsibe, és nagyjából 8 perc alatt világosra sütöttem. Rácsra csúsztattam, hűlni hagytam. A tészta másik felével ugyanígy jártam el.
Amíg a lapok hűltek, elkészítettem a krémet.
Fontos, hogy a mascarpone szobahőmérsékletű legyen, mert így lehet könnyen dolgozni vele!
A krémhez először a tejszínt vertem közepesen kemény habbá, majd folyamatos keverés mellett hozzáadtam a vaníliával kevert porcukrot. Ezután következett a mascarpone, végül a zselatinpor (ami agar-agarral is helyettesíthető). A krémet ráhalmoztam az egyik tésztalapra, majd elegyengettem, és a másik tésztalappal borítottam, kissé lenyomkodtam (de csak óvatosan!).
A mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, elkevertem benne a kakaóvajat (így szép fényes lesz a máz), majd egyenletesen elkentem a felső tésztalap tetején. Egy villával hullámvonalakat rajzoltam bele (ez persze el is maradhat), majd éles késsel kijelöltem a kockák helyét. Praktikusan 3X3 cm-es négyzeteket rajzoltam a csokoládémázba. Ez azért hasznos, mert a hűtés során a csokoládé kemény mázzá alakul, és a szeletelésnél nagyban megkönnyíti az ember dolgát, ha már eleve „sorvezető” mentén haladhat, ráadásul így garantáltan nem törik apró darabokra a csokoládéréteg.
A kész süteményt egy éjszakán át pihentettem a hűtőszekrényben. Ennyi idő alatt a tésztarétegek szépen megpuhulnak, a krém tökéletes állagot nyer.
Igazi krémes finomság!