Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Sárgarépa kakukkfűvel, majorannával - főzelékké formálva

2015. október 05. - Habliliom

A sárgarépa egyike azoknak a zöldségféléknek, amelyek az év egészében rendelkezésre állnak, mindig kedvező az ára, egészséges, változatosan tálalható, mégis rendszerint mellékszereplője egy-egy fogásnak.

A főzelékek többségének máig mostoha szerep jut a konyhában, már ha figyelembe vesszük, hogy az ember, ha főzni szeret, szívesen ötletel változatos megoldásokon. Pedig sárgarépából is lehet mesésen ízletes főzeléket varázsolni, aminek a világon semmi köze a rossz emlékű menzai változatokhoz.

sargarepafozelek14.jpg

Először is jó minőségű sárgarépa szükségeltetik hozzá, finom zöldfűszerek, akár szárított formában is, és felejtsük el a rántást! A többi szinte gyerekjáték!

Köztudomású, hogy a zöldségfélék többségét minél hosszabb ideig teszi ki az ember hőkezelésnek, annál többet veszítenek értékes vitamintartalmukból, egyébként is a sárgarépát végképp nem érdemes péppé főzni, ha csak nem krémlevest vagy pürét készít belőle az ember.

sargarepafozelek02.jpg

A sárgarépa egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy valódi immunerősíttő, amire ősszel aztán valóban szüksége van mindenkinek! A benne található úgynevezett β-karotint zsiradék hozzáadása mellett és hő hatására lehet igazán felszabadítani. Ez az összetevő az α-karotinnal együtt részben átalakul aztán az emberi szervezetben A-vitaminná. Ez a vitamin többek között a hajhullás megelőzésében, az egészséges bőr megőrzésében, továbbá a látás javításában is fontos szerepet játszik. Mivel a sárgarépa számos egyéb vitamint (többek között B- C-, valamint E-vitamint is) tartalmaz, sőt hasznos ásványi anyagokban is bővelkedik (többek között kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt, káliumot, cinket is), antioxidánsokban sem szegény,  nem lehet eleget fogyasztani belőle. Talán kevésbé elterjedt, hogy a népi gyógyászat régre visszanyúlón ajánlja emésztési problémák kezelésére, felfúvódás ellen, de a kismedencei vérellátás javítására is.

sargarepafozelek13.jpg

A sárgarépa, amely ma ismert narancs színét, holland nemesítőknek köszönheti, elmaradhatatlan a különféle levesekből, mártásokból, de főzelékalkotóként is remek (nem kell mindjárt a napközis finomfőzelékre gondolni). Termelői piacokon, lelkes kertészeknek köszönhetően azért ma már idehaza is előfordul sárga, narancs, sőt lila változata is, és nyilván minden sárgarépás fogás feldobható különféle színű változatokkal, de ezek oly kevéssé elterjedtek, hogy az ember általában marad, a hagyományos verziónál.

sargarepafozelek10.jpg

Az utóbbi időben egyszerűen sláger lett itt a konyhában a kakukkfüves-majoránnás sárgarépafőzelék, amelyben vékony karikákra szelve, épp roppanósra párolva van jelen ez a remek A-provitaminforrás.

Belátom, nem a legfotogénebb fogás, amit valaha készítettem, de az íze kárpótol a látványért, és garantálhatom, hogy aki eddig csak a menzai változatokat kóstolta, rá sem ismer a fogásra.

Nálunk mindenféle feltét nélkül terítékre, de ki-ki kedve és vérmérséklete szerint kínálhat hozzá a tükörtojástól a fasírton vagy zöldségfasírton át a rántott sajtig bármit.

Gyors ebéd vagy vacsora akár hétköznapra is.

Kakukkfüves-majoránnás sárgarépafőzelék

sargarepafozelek08.jpg

Hozzávalók 4 személyre

60 dkg sárgarépa

1 evőkanál olívaolaj

1 mokkáskanál méz

2,5-3 dl zöldségleves vagy alaplé

1,5 dl tejszín

1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

1 csapott teáskanál szárított rozmaring

1 teáskanál szárított kakukkfű

1 teáskanál szárított majoránna

só, frissen őrölt bors  - ízlés szerint

 

Elkészítés:

A sárgarépát hámozást követően egészen vékony karikákra gyalulom. Egy közepes méretű lábosban megmelegítem az olajat, majd rádobom a szeletelt sárgarépát, kevés sóval és a majoránna kivételével a többi szárított fűszerrel megszórom, hozzáadom a mézet, és fedő alatt, időnként megkeverve, 3-4 percet párolom. Felöntöm az alaplével, és felforralom. Közben a keményítőt csomómentesre keverem a tejszínben, és besűrítem vele a főzeléket (aki sűrűbben szereti, növelheti a keményítő mennyiségét). A végén szórom meg a majoránnával, hogy aromái ne illanjanak el, majd kevés színes borssal teszem pikánsabbá. Ha szükséges, a végén lehet még sózni.

Aki szereti, néhány csepp citromlevet is adhat hozzá.

 

Könnyű, kellemes és akár mártásként is bátran kínálható villámgyors főzelék! A sárgarépaszeletek gyorsan puhulnak, és érdemes figyelembe venni, hogy miután félrehúzta az ember a tűzhelyről, nem áll meg a puhulási folyamat, tehát bátran lehet roppanós a sárgarépa, mikor elzárjuk a lábos alatt a lángot!

sargarepafozelek07.jpg

Jó kis vitaminbomba, ami melegítve is kitűnő!

 

Habliliom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr267890320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása