Habliliom Könnyed Konyhája

Spenótos minitorták pirított csiperkével - könnyedén

2018. szeptember 23. - Habliliom

A spenót, tojás és gomba triumvirátusa mindig nyerő választás, legyen szó előételről, könnyű ebédről vagy vacsoráról. A többi már csak a fűszerezésen és az elkészítés módján múlik!

Az ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető fogásokhoz nem kellenek feltétlenül költséges hozzávalók, csupán jó minőségű alapanyagok, némi kreativitás, megfelelő időzítés. Könnyű és garantáltan sikeres finomságot néhány összetevőből is bármikor lehet készíteni.

spenotos_tortlett06.jpg

Ezúttal olyan spenótos tojáslepények kerültek ki a sütőből, amik melegen és hidegen egyaránt rendkívül ízletesek, ráadásul a személyes porcióknak köszönhetően szállítani is egyszerű, ha marad belőlük.

A tojásból és finomra aprított zöldlevelű főzelék- vagy fűszernövényekből összeállítható lepények nem egyszerűen változatosak, de vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagok. A zöldségfélékkel gazdagított omlettek, frittaták a világ szinte minden részén nagy népszerűségnek örvendenek. Az összetevők és az arányok azonban sokfélék lehetnek, ennek megfelelően számos formában és ízesítésben asztalra kerülhetnek. A friss vagy mélyhűtött aprított spenót csodás alapanyag – ha nincs túlfőzve, frissítő zöld színeit és ízeit egyaránt megőrzi.

spenotos_tortlett02.jpg

Az én minitortáimban a spenót nagyobb arányban van jelen, mint a tojás, lisztet pedig egyáltalán nem tartalmaznak, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Miniformák híján egy nagy (kb. 24-26 cm átmérőjű) piteformában is elkészíthető, tortaszerűen szeletelhető. A lágy, frissítő spenótos torta ízeinek és textúrájának is remek ellenpontja a tetején ropogósra sült, frissen őrölt borssal gazdagon meghintett pirított csiperkeforgácsokból álló feltét.

Gyakorlatilag bármely étkezésre ideális!

Spenótos minitorták pirított csiperkével

spenotos_tortlett15.jpg

Hozzávalók (9 db 8 cm átmérőjű mini sütőformához vagy 1 nagy kb. 24-26 cm átmérőjű piteformához):

25-30 dkg egészen finomra aprított friss spenótlevél (vagy 1 csomag mélyhűtött, felengedve, kinyomkodva)

3 db nagyméretű tanyasi tojás

1 ½ dl zsíros tejszín

5 dkg frissen reszelt keménysajt (pl. Grana Padano vagy parmezán)

1 teáskanál egészen finomra aprított rozmaring (vagy szárított)

20 dkg barna csiperke

1 evőkanál olívaolaj

ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt színes bors

Elkészítés:

A spenótleveleket alaposan megmostam, lecsepegtettem, lobogva forró vízzel leforráztam, alaposan kinyomkodtam és előbb éles késsel durvára vágtam, majd késes aprítóban egészen finomra aprítottam. Mélyhűtött, aprított spenót esetén elegendő felengedni, majd alaposan kinyomkodni a csomag tartalmát. A lényeg, hogy a lehető legkevesebb víz maradjon benne.

Félretettem.

A barna csiperkét éles uborkagyalun egészen vékonyra szeleteltem.  Egy vastag aljú serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd hozzáadtam a szeletelt csiperkét és pirítani kezdtem. Nagyjából ½ perc elteltével sóval, borssal fűszereztem, és csak addig pirítottam, míg kezdte kiadni a levét. Leszűrtem, félretettem.

A sajtot kislyukú reszelőn lereszeltem.

A tojásokat közepes méretű tálba ütöttem, egy kési habverő segítségével összedolgoztam a tejszínnel, sóval, borssal, rozmaringgal, majd beleforgattam a frissen reszelt sajtot. Végül az egészhez hozzáadtam az aprított spenótot, és jól összekevertem. Ilyenkor érdemes megkóstolni, hogy némi sóval, borssal kell-e igazítani a fűszerezésén.

A sütőt légkeveréses üzemmódra állítottam, és 180°C-ra előmelegítettem.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral béleltem, majd erre helyeztem a kis sütőformákat (most egyszer használatossal dolgoztam). A spenótos keveréket egyenlően elosztottam a formákban. mivel sütés közben emelkedni fognak, nem érdemes nagyon megpakolni, legalább ½ -1 cm maradjon a töltelék és a sütőforma peremének széle között. A lecsepegtetett csiperkeforgácsokat elosztottam a töltelék tetején, gazdagon meghintettem frissen őrölt színes borssal, és beküldtem az egészet a forró sütőbe.

spenotos_tortlett09.jpg

Nagyjából 18-20 perc alatt készre sütöttem. Mivel a sütők teljesítménye háztartásonként eltérő, érdemes ellenőrizni már 15 perc elteltével. Akkor készült el, ha a tojásos keverék megszilárdult, de a közepe még kissé rezgős, a sütő száraz, forró hőjének köszönhetően a vékony gombaszeletek pedig kissé megpirultak. Túlsütni nem érdemes, mert kiszárad.

Úgy az igazi, ha késsel belevágva a gomba kissé roppan a tetején, a spenótos-tojásos alap pedig selymesen lágy.

spenotos_tortlett14.jpg

Természetesen lehet változtatni az összetevőket (spenót helyett sóskával vagy mangolddal is remek), de nem érdemes túl sok mindennel megpakolni, hogy a tiszta, nagyszerű ízek érvényesülni tudjanak!

Melegen, langyosan, hidegen egyaránt nagyszerű. Fogyasztható önmagában előételként, akár egy egyszerű salátával főételként – ebédre, vacsorára, bulira, piknikre – ahogy csak jólesik!

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr6114257405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.