Habliliom Könnyed Konyhája

Színpompás spenótrolád - sárgarépás paradicsomraguval

2016. március 19. - Habliliom
Tagadhatatlanul itt a tavasz, és ez nem csupán az időjáráson, de a piaci standok kínálatán is egyre jobban látható. A hazai újhagyma, hónapos retek mellett már a zsenge spenótlevelekből is pompás a választék. Ráadásul az ára sem mondható csillagászatinak (persze piaca és árus válogatja, de nagyjából 350 Ft/kg az átlag). Azt meg ugye nem is szükséges hangsúlyozni, hogy a friss, üde levelekből készült fogások össze sem mérhetők a mélyhűtött (egyébiránt remek) alapon nyugvókkal.

A friss spenótból annyiféle előétel, leves és főfogás készülhet, hogy akár egész szakácskönyvre való receptgyűjteményt lehetne belőlük összeállítani. Remélhetően már sokan túljutottak a zöld leveles zöldségféléhez kapcsolódó rossz emlékeken, menzai megpróbáltatásokon, de sosem árt újra meg újra izgalmas összetevőkkel kombinálni, és eloszlatni mindenkiben a kétségeket, ha még volnának, hogy a spenót nagyszerű és ínycsiklandó ételek alapja.

Nem tagadom, a sokféle alapanyag közül az egyik örök favorit a konyhában. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és villámgyorsan előkészíthető. Ez már csak azért is fontos szempont, mert munkanapokon, mozgalmas hétvégeken könnyen kerül időzavarba az ember, de ilyenkor is jó izgalmas és ízletes ételeket készíteni – gyorsan.

spenotrolad14.jpg

Tavasszal és ősszel, ha bőséges a kínálat friss spenótból, valahogy mindig úgy érzem, bárki betoppanhat, rövid idő alatt tudok olyan spenótos ínyencséget tálalni, ami nem okoz csalódást. Gyakran készítek belőle krémlevest, felfújtat, palacsintát, quiche-t stb. Ezúttal pedig olyan roládot kísérleteztem ki, amely akár évszaktól függetlenül bármikor szezonálissá varázsolható.

Igazi vendégváró fogás a színes és fűszerektől illatozó talpára állított rolád. Alig több mint 30 perc alatt készen van, ráadásul a hozzávalók könnyen és költséghatékonyan beszerezhetők – ez természetesen a végeredményen cseppet sem látszik, és még a gyerekek, súlyos spenót-elutasítók is rávehetők, hogy megkóstolják. Ha pedig ezt sikerült elérni, már csak az a kérdés merül fel, mikor kerül újra az asztalra?

Ügyességet csupán a rolád megfelelő méretű deszkára vagy konyhai felületre borítása igényel, de ettől sem kell tartani: egyetlen határozott mozdulattal meg kell fordítani a tepsit, persze mindig legyen hely, ahol a rugalmas tészta landolhat. A többi művelet elronthatatlan – az eredmény pedig magáért beszél.

Színpompás spenótrolád

 

spenotrolad18.jpg

Hozzávalók:
a roládhoz:
25 dkg friss leveles spenót
3 db közepes méretű egész tojás szétválasztva
5 dkg rétesliszt
5 dkg vaj
2½ dl tej
1 mokkáskanál só
frissen őrölt bors, szerecsendió – ízlés szerint

a sárgarépás paradicsomraguhoz:
1 doboz hámozott konzervparadicsom (400 gr-os kiszerelés)
1 db közepes méretű sárgarépa (kb. 15 dkg)
1 kis fej főzőhagyma vagy vöröshagyma
1 teáskanál szárított oregánó
1 mokkáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál olívaolaj
só, bors – ízlés szerint

spenotrolad07.jpg
 
Elkészítés: A mártáshoz a hagymát egészen finomra aprítottam, a meghámozott sárgarépát ½ cm-esre kockáztam. A paradicsomkonzervet egy villa segítségével összenyomkodtam. A hagymát az olívaolajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a sárgarépát, majd a paradicsomot. Fűszereztem, 6-8 perc alatt besűrítettem.
A roládhoz a spenótleveleket alaposan megmostam, száraikat eltávolítottam. Nagyméretű szűrőbe helyeztem, 1 l forró vízzel leforráztam, alaposan kinyomkodtam, nagyjából 1 cm-es darabokra vágtam.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját kis tálba ütöttem.
Egy kisebb méretű lábosban felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntöttem a tejjel. Sűrű besamelmártást készítettem, amelyet sóval, borssal és szerecsendióval fűszereztem. A tűzről lehúzva egyesével belekevertem a tojások sárgáját, majd az előkészített spenótleveleket, végül könnyedén beleforgattam a kemény tojásfehérjehabot.

spenotrolad08.jpg

A sütőt (légkeverés mellett) 175 fokra előmelegítettem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, a tészta hozzávalóit elsimítottam rajta. 15 perc alatt megsütöttem. A tészta kevéssé emelkedik fel, akkor készült el, ha a felszíne egyenletesen halvány színűre sül, de még rugalmas – kiszárítani nem szabad!
Egy méretes deszkára újabb sütőpapírt borítottam, egy ügyes mozdulattal erre borítottam ki a tepsi a tartalmát. Az így felülre került sütőpapírt eltávolítottam. A rolád szélein 2 cm-t szabadon hagyva a paradicsomos ragut elsimítottam a felületén, a sütőpapír segítségével – a piskótaroládhoz hasonlóan - feltekertem.

spenotrolad10.jpg

10 perc pihentetés után ferdén felszeleteltem úgy, hogy mindegyik talpra állítható legyen.

spenotrolad19.jpg

Langyosan, hidegen egyaránt kitűnő. Vegyes leveles salátával tálalva bőséges előétel, könnyű főfogás vagy épp színes vacsora.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr538479362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.