Habliliom Könnyed Konyhája

Villámdesszertek színesen és könnyedén

2016. január 16. - Habliliom

A karácsonyi komolyabb mennyiségű süteményekre tekintettel bizony jócskán beszereztem aszalt és kandírozott gyümölcsökből is, nem kis készlet várakozott aztán, hogy a maga idejében valami finomság formájában új életre keljen!

Mivel nem mindig marad idő hosszas előkészületre, azonban jó, ha beindul az ember fantáziája, és viszonylag rövid idő alatt elkészíthető desszertek kerülnek terítékre, most kétféle ínyencséget is sikerült varázsolnom a kamrában lapuló alapanyagokból.

 Az első, a mindig népszerű tekercs formáját öltötte magára. A kókuszos, kakaós vagy fahéjas és persze még számtalan töltelékkel tekerhető desszert tésztája többféle is lehet. Az igazi villámverzió készen kapható leveles vagy úgynevezett élesztős leveles tésztából is remek, de annyi időm azért akadt, hogy ne ehhez a variációhoz nyúljak.

 

Az élesztővel lazított omlós tésztát szívesen készítem, remekül formálható, sokrétűen felhasználható. Remek színekben pompázó apró tekercseket sütöttem most belőle, darabolt kandírozott gyümölcsökkel és szeletelt mandulával.

A tészta összeállítását követően már nem kell keleszteni, így amint megvan, tölthető, szeletelhető, süthető!

Kandírozott gyümölcsös apró tekercsek

 

Hozzávalók:
A tésztához:

35 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
5 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 db közepes méretű tojás
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg apróra vágott vegyes aszalt gyümölcs (pl. kandírozott citrushéj, cseresznye, meggy, aszalt szilva)
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A töltelékhez a kandírozott gyümölcsöket nagyjából azonos méretűre, kb. ½ cm-esre kockáztam. A mandulát kissé összemorzsoltam, és a gyümölcsökhöz adtam.
Egy mokkáskanálnyit lecsíptem a tésztához kimért porcukorból. A tejet 40 fokra felmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Amíg felfutott, a lisztet tálba szitáltam, hozzákanalaztam a maradék cukrot, beleszórtam a sót és a sütőport, elkevertem. A tojást kissé felvertem. A háztartási robotgépet felszereltem a dagasztóbetéttel, és a lisztes keverék közepére kis mélyedést formáltam, ebbe öntöttem a felfuttatott élesztőt, és dagasztani kezdtem, folyamatos üzemmód mellett hozzáadtam a tojást is, végül apránként a puha vajat. Nagyjából 7-8 perc alatt fényes, sima tésztává dolgoztam a hozzávalókat. 
A tésztát megfeleztem, és előbb az egyiket nyújtottam lisztezett felületen kb. ½ cm vékony téglalappá. Ráhalmoztam a mandulás gyümölcsök felét, mintha rétest töltenék, és a hosszabb oldalától kiindulva feltekertem. Ugyanígy jártam el a másik tésztarésszel is.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, 2 tepsit sütőpapírral béleltem, és a rudakból 1 cm vastag szeleteket vagdostam. A kis tekercseket elhelyeztem a tepsiken.
Nagyjából 10-12 perc alatt világosra sütöttem. Még azon melegében meghintettem vaníliával kevert porcukorral.
Látványos és nagyon zamatos sütemény!

Készült aztán még gyorsan egy szinte bonbonnak is beillő villámdesszert, amihez a maradék aszalt szilvát használtam fel, amit marcipánba rejtettem, végül pedig cukrozatlan kakaóporba forgattam. Hihetetlenül egyszerű, sütés nélkül készíthető finomság!

Aszalt szilvával töltött marcipángolyók

 

Hozzávalók nagyjából 16-18 golyóhoz:
20 dkg marcipánmassza
10 dkg porcukor
1 evőkanál rum
8-9 db puha aszalt szilva félbevágva
A hempergetéshez:
jó minőségű cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A puha aszalt szilvákat hosszában megfeleztem. Ha nem elég puha a gyümölcs, érdemes 1 órára langyos vízbe áztatni.
A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzászitáltam a porcukrot, majd belekanalaztam a rumot. Alaposan elkevertem, majd masszává gyúrtam. Fogtam egy fél gyümölcsöt és egy kis diónyi marcipánmasszát, a gyümölcsöt körbevettem a marcipánnal, majd meghempergettem a kakaóporban. Mindegyikkel így jártam el.
Gyorsan elkészül, és nem valószínű, hogy megéri a másnapot, hacsak nem elég szemfüles az ember, és kimenekít belőle néhány darabot.

 

Kelhetnek.e csábítóbb útra a karácsonyi készlet alapanyagai?

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr988277656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.