Habliliom Könnyed Konyhája

Tésztasaláta szárzellerrel - megújulás mindenkorra!

2016. január 14. - Habliliom
A tésztasaláta remek dolog, épp annyira lehet igazi sztár egy hétköznapi vacsora során, mint ünnepi asztalokon, bulikon.

Se szeri, se száma a variációknak, és mindig összehozható abból, ami épp akad otthon, vagy épp abból, ami szezonális. Lehet variálni a tésztafajtákat, az öntetet - és mindenek előtt azt, amit a tésztához adunk.

Szinte véletlenül bukkantam rá az egyik nagyobb közértben az apró szarvacskára emlékeztető tésztára, de valahogy rögtön éreztem, ennek bizony salátában a helye, hiába is szerepelt a csomagoláson a levestészta jelzés.

Nem tudom, ki hogy van vele, de az év első hónapjának étrendje itt a konyhában általában hangolódik a megújuláshoz, értve ez alatt a friss és színes hozzávalók mind hangsúlyosabb megjelenését, dacolva a hideggel, és persze azt is, hogy az elkészült fogások valóban könnyedek legyenek.

Egy jó tésztasaláta - amiben azért nem vittem túlzásba az összetevők halmozását, viszont került bele megfelelő arányban friss zöldség - valóban frissítő fogás lehet. Nagy előnye, hogy előételként, köretként, de könnyű ebéd- vagy vacsorafogásként egyaránt tálalható. Az aprításon és a tészta kifőzésén túlmenően csupán némi keverést igényel, és hipp-hopp fogyasztható is.

 

 

Persze nem árt, ha van egy kevés ideje a hűtőszekrényben, de ha már csekély a türelem a várakozásra, lényegében azonnal is fogyasztható.

Friss szárzellert (más néven: halványító- vagy angol zellert) használtam hozzá a piros kaliforniai paprika és az uborka mellett.

A szárzeller különösen nagy kedvenc, szívesen készítek belőle levest, salátát, köretet egyaránt. Ezt a zöldségfélét, pontosabban még nemesítés előtt álló elődjét, már az ókori görögök is szívesen fogyasztották. Fiatalító, fájdalomcsillapító, sőt derűre hangoló hatásokat is tulajdonítva neki. Nem véletlenül! A magas víz- és rosttartalmú zöldségféle nem egyszerűen halvány kalóriatartalommal (100 gr szárzeller mindössze 14 Kcal) büszkélkedhet, de tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A többféle A- és B-vitamin mellett tekintélyes mennyiségű C-vitamint, sőt vasat, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.  Frissítő, tisztító hatású zöldségféle, ami télen különösen nagy kincs!

Ezúttal nem teljesen nyersen, hanem épp csak blansírozva adtam a salátához, kicsit szelídítve ezáltal aromáit, de ropogós állagát megőrizte. A salátát egyszerű joghurtos dresszing teszi teljessé. Elronthatatlan és nagyon finom!

 

Joghurtos tésztasaláta szárzellerrel, paprikával, uborkával

Hozzávalók:
25 dkg apró tészta (lehet szarvacska, masni, penne, amihez csak kedvünk van)
1 kisebb kígyóuborka (kb. 25 dkg)
1 kisebb kaliforniai paprika (kb. 20 dkg)
5-6 szál szárzeller
2 dl zöldségleves a blansírozáshoz
Az öntethez:
3-4 dl sűrű görög joghurt
1 mokkáskanál dijoni mustár
1 evőkanál majonéz
1 kis csokor zellerlevél a szárzellerről
1 kis csokor petrezselyemzöld
néhány csepp citromlé
tengeri só ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmostam. A paprikát kicsumáztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam, akárcsak az uborkát.
Egy közepes méretű lábosban 1 l vizet forralni kezdtem, amíg felforrt, előkészítettem a zöldségeket: a szárzeller külső, szálkás részét zöldséghámozóval eltávolítottam, a többi zöldséggel azonos méretűre kockáztam. Egy kisebb edényben zöldséglevest forraltam, a zellerkockákat beledobtam, és 1-2 perc elteltével gyorsan le is szűrtem, hogy üde színe, ropogós állaga megőrződjön. Hűlni hagytam.
Közben a forrásban lévő vizet megsóztam – 1 teáskanálnyit adtam hozzá –, és beleszórtam a tésztát. A csomagoláson feltüntetettek szerint fogkeményre (al dentére) főztem.
Amíg a tészta főtt, a zeller- és petrezselyemzöldet finomra aprítottam, az öntet többi hozzávalójával együtt alaposan kikevertem.
Amint a tészta megfőtt, leszűrtem, majd gyorsan összeforgattam az előkészített zöldségekkel. Már így is nagyon ínycsiklandó volt a látvány, de a koronát a salátára az öntet tette fel.

 

 

A joghurtos dresszinggel meglocsoltam a tésztát és a zöldségeket, alaposan átkevertem, és 15 percre betettem a hűtőszekrénybe.

 Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr438259452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.