A süti segít! Lehet jutalom, vigasz, ajándék. Koncentrálódik benne a törődés, figyelem, szeretet, gondoskodás, valamint számos egyéb napi csoda. Nem csupán készíteni, de adni és falatozni is öröm! Most pedig nemes célt is szolgál. Itt a Segítsüti tavaszi árverése!
A Segítsüti 2018. évi tavaszi licitfordulójára csokoládéban, szeretetben gazdag szívekkel készültem.
Évről évre megfellebezhetetlenül jó cél érdekében különlegesen finom süteményt sütni igazi ajándék, és nem túlzás: megtiszteltetés!
- április 17.-20. között a Segítsüti oldalán itt lehet licitálni a finomabbnál finomabb felajánlásokra.
Ebben az évben a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványt támogatjuk. A befolyt összegből a Gyermekrohamkocsikban használatos eszközöket vásárolnak.
A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Gyermekrohamkocsijai évi közel 3000 esetben kerülnek bevetésre. A gyermekéletek mentésében végzett áldozatkész és szakszerű munkájuk felbecsülhetetlen. Aki valaha érintett volt, pontosan tudja, mit jelent ez, de nincs az a jó érzésű ember, akinek ne kezdene gyorsabban verni a szíve, ha csak látja száguldani az utcán, hallja a sziréna hangját. Nem is kérdés, hogy minden segítségre, támogatásra szükség van!
A munkájukat nagy szakértelemmel, szívvel-lélekkel végző munkatársak mindent megtesznek a gyors és sikeres beavatkozásokért, de kétségtelen, hogy korszerű eszközök nélkül ez nem menne. Segítsünk, hogy minél több életet menthessenek!
Az alapítványról részletes információk: itt. A Gyermekrohamkocsi közösségi oldala: itt.
Az árverésre ebben az évben egy különleges aprósüteménnyel készültem. Csokoládés, omlós szíveket sütöttem, amelyeket marcipános szilvalekvárral töltöttem, fehér csokoládéval és aranylüszterrel díszítettem.
A kétféle csokoládé és a töltelék nagyszerű harmóniája minden falatban igazi ízutazás!
A licit nyertesét 25 db csinos papírgallérban kínált, kiváló minőségű alapanyagokból készült süteménnyel örvendeztetem meg.
Csokoládés aranyszívek marcipános szilvalekvárral töltve
Hozzávalók (cca. 25 db-hoz):
a tésztához:
10 dkg süteményliszt + egy kevés liszt a nyújtáshoz
3 dkg minőségi, magas kakaóvajtartalmú holland kakaópor (cukrozatlan)
10 dkg kukoricakeményítő
6 dkg átszitált porcukor
12 dkg hideg vaj
1 db közepes méretű tanyasi tojás
1 púpozott teáskanál tejföl
1 mokkáskanál vaníliakivonat
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet só
a töltelékhez:
2 evőkanál szatmári szilvalekvár (hozzáadott cukrot, tartósítószert, adalékanyagot nem tartalmaz)
5 dkg nyers marcipánmassza
1 teáskanál kiváló minőségű szilvapálinka (vízzel is helyettesíthető)
a tetejére:
7 dkg fehér csokoládé
1 csapott teáskanál aranylüszter
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a kakaóporral és a porcukorral tálba szitáltam, hozzáadtam a csipet gyömbért, fahéjat, sót, alaposan átkevertem. A tojást a tejföllel egy kis tálban gondosan elkevertem, félretettem. A hideg vajat nagy lyukú reszelőn a száraz anyagokhoz reszeltem. Gyors mozdulatokkal elegyítettem a vajat és a száraz hozzávalókat, míg tökéletesen morzsa állagú nem lett. Ekkor adtam hozzá a tejföllel kevert tojást, és tésztává dolgoztam. Az egészet folpack fóliába csomagoltam, és 1 órára betettem a frizsiderbe pihenni.
Közben elkészítettem a tölteléket. Ehhez a szilvalekvárt kis keverőtálba kanalaztam, a jól behűtött marcipánmasszát apró lyukú reszelőn hozzáreszeltem, majd belekevertem a pálinkát. Hogy kellően homogén állagú legyen, botmixerrel átdolgoztam. Félretettem.
A sütőt légkeverése üzemmódra kapcsoltam, 175 fokos hőmérsékleten. Két nagy tepsit sütőpapírral borítottam.
A pihentetett tésztát félbevágtam, és az egyik felét két folpackréteg között vékonyra (kb. 2 mm) nyújtottam úgy hogy az alsó fóliarétegre fátyolnyi lisztet hintettem, majd 4 cm átmérőjű, szív alakú kiszúró formával kis szíveket szúrtam ki belőle. A tészta másik felével ugyanígy jártam el. A leeső tésztarészek természetesen ismét összegyúrhatók.
A kis szíveket villával enyhén megszurkáltam, hogy egyenletesen süljenek. Nagyjából 50 db lesz belőle.
A tepsiket az előmelegített sütőbe toltam, 10-12 perc alatt ropogósra sütöttem. Konyhai rácson hűlni hagytam, majd egy-egy szívet bő egy mokkáskanálnyi marcipános szilvatöltelékkel összeillesztettem.
A fehér csokoládét gőz felett felolvasztottam. Habzsákba (ennek hiányában mélyhűtésre alkalmas nejlonzacskó is megfelel) töltöttem, milliméteres nyílás mentén kis rácsokat rajzoltam a töltött süteményekre. Néhány órát állni hagytam, míg a csokoládé megszilárdult, majd aranylüszterrel meghintettem. Végül minden süteményt színes papírgallérba ültettem.
Frissen ropogós, másnapra könnyed és omlós, hihetetlenül ízletes aprósütemény. Száraz, hűvös helyen akár egy hétig is tárolható – már ha marad belőle.
A csokoládés aranyszívekre itt lehet licitálni.
Segítsünk együtt, hogy az árverésen befolyó összeg sokaknak segítsen!