Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Sakktábla a tányéron

2017. november 19. - Habliliom

Egyszerre játékos és pompás sütemény a sakktábla. Minden szelet apró kockákból áll, és bármely alkalom apropóján kerül a tányérokra, garantált vele a siker!

A sakktábla névre hallgató süteménnyel talán egyetemista koromban találkoztam első ízben, amikor egy kedves évfolyamtársam megkínált vele.  Lenyűgözött, ahogy a kis kockák illeszkednek egymáshoz - hirtelen nem is láttam át, mi tarthatja egyben a kockás szeleteket, amelyek tagadhatatlanul a sakktáblát idézik, ráadásul a látványhoz társuló ízhatás is tökéletesnek bizonyult.

Nem is volt kérdés, hogy mihamarabb szeretném magam is kipróbálni a készítését, elkértem hát a receptet.

sakktabla_uj5.jpg

Évekig őriztem a kis kockás lapra írt, sárga és sötétbarna filctollal színezett folyamatábrával illusztrált kincset, ami alapján az első sakktáblákat készítettem. Aztán a cédula valamelyik költözésnél elkeveredett, az évek alatt pedig módosítottam a kapott recepten. Eddigre már folyamatábra nélkül is működött a sütés-összeállítás.

Az elkészítés egyik fontos eleme 1, illetve 2 megfelelően méretes és vaskos szótár vagy lexikonkötet – most pl. a nagy sárga Duden-szótár bizonyult a legalkalmasabbnak, de ez természetesen a házi könyvtár állományának megfelelően szabadon változtatható.

Némi türelem és odafigyelés nem árt a tökéletes végeredményhez, de kezdő házi cukrászok is bátran belefoghatnak.

Lényegében kétféle (egy vaníliás és egy csokoládés) vajjal gazdagított kevert tészta, némi lekvár, dió, csokoládé kell csupán hozzá.

Sakktábla

sakktabla_uj06.jpg

Hozzávalók (2 rúd süteményhez):

A vaníliás tésztához:

2 db közepes méretű tanyasi tojás szétválasztva

7,5 dkg porcukor

½ vaníliarúd kikapart belseje

½ kezeletlen citrom reszelt héja

½ citrom leve

1 evőkanál tej

7,5 dkg olvasztott vaj

4 g sütőpor (1/4 csomag)

12,5 dkg süteményliszt

1 csipet só

A csokoládés tésztához:

2 db közepes méretű tanyasi tojás szétválasztva

7,5 dkg porcukor

7,5 dkg olvasztott vaj

1 evőkanál tej

10 dkg süteményliszt

2,5 dkg nagyon jó minőségű cukrozatlan kakaópor

4 g sütőpor (1/4 csomag)

1 csipet só

Az összeillesztéshez:

3-4 dl házi, pikáns sárgabaracklekvár

3 evőkanál pirított, őrölt dióbél

A bevonathoz:

20 dkg jó minőségű csokoládé (lehet ét vagy tej, de akár vegyesen is használható)

1 dl habtejszín

A dekorációhoz:

1 szűk marék aranyszínű csokoládélapocska (akár el is maradhat) 

Elkészítés:

A tésztához két kifejezetten kisméretű tepsit (25 X 20 cm-eset szoktam használni) sütőpapírral borítottam. A sütőt (légkeverés mellett) 175 fokra előmelegítettem.

A vaníliás tésztához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem. A vajat felolvasztottam, a hozzávalókat kimértem. A lisztet, sütőport, sót egy kis tálban elkevertem.

A tojások sárgáit a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival fehéredésig kevertem, majd a konyhai robotgép folyamatos üzemmódja mellett hozzáöntöttem a már nem forró olvasztott vajat, majd a tejet, a kezeletlen citrom finomra reszelt héját, a citromlevet, végül kanalanként a lisztes keveréket. Mikor minden alaposan elkeveredett, a robotgépet kikapcsoltam, és laza mozdulatokkal, egy fémkanál segítségével beledolgoztam a habbá vert tojásfehérjét.

A tésztát az egyik előkészített tepsibe simítottam, előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem (mivel minden sütő másként működik, tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy elkészült-e).

Amíg a vaníliás tészta sült, összeállítottam a csokoládés lapot is.

A tojásokat ehhez is szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá veretem. A többi hozzávalót kimértem. A lisztet, kakaóport, sütőport és a csipet sót egy kisebb tálban elkevertem.

A tojások sárgáit a porcukorral fehéredésig kevertem, majd a konyhai robotgép folyamatos üzemmódja mellett hozzáöntöttem a már nem forró olvasztott vajat, majd a tejet, végül kanalanként a kakaóporos-lisztes keveréket. Mikor minden alaposan elkeveredett, a robotgépet kikapcsoltam, és laza mozdulatokkal, egy fémkanál segítségével beledolgoztam a habbá vert tojásfehérjét.

Ezt a tésztát a másik előkészített tepsibe simítottam, és szintén nagyjából 12 perc alatt ruganyosra sütöttem.

A megsült tésztalapokat sütőpapírral borított konyhai rácsra borítottam, hűlni hagytam.

A lekvárt a dióval egy tálban elkevertem.

A már kihűlt tésztalapokat félbevágtam, méghozzá úgy, hogy mindegyiket úgy helyeztem magam elé, hogy a rövidebb oldalai legyenek alul és felül. A hosszanti oldallal párhuzamosan feleztem. Így összesen 4 db keskeny téglalapot kaptam: 2 vaníliásat és 2 csokoládésat.

Egy kerámialapra (ez lehet tálca is) újabb sütőpapírt helyeztem, erre fektettem az egyik csokoládés téglalapot, amit nagyjából 1-1,5 evőkanál diós lekvárral kentem meg. Rákerült egy vaníliás téglalap, amit szintén megkentem diós lekvárral, majd erre jött a következő csokoládés téglalap, amire szintén diós lekvárt porcióztam, amit az utolsó vaníliás lappal fedtem be. Így:

sakktabla04.jpg

Az így összeállított csokoládés-vaníliás-csokoládés-vaníliás tésztalapok tetejére újabb darab sütőpapírt illesztettem, majd egy másik kerámialapot (ez lehet perem nélküli tálca is), és az egész tetejére jött a tekintélyes Duden Universalwörterbuch (értelem szerint bármely alkalmas szótárra, lexikonra stb. cserélhető). A dolog lényege, hogy kb. 2 kg össztömegű egyenletes nehezék helyezkedjen el a tésztarétegek teljes felületén. Nagyjából 40-45 percen át célszerű prés alatt tartani a tésztalapokat. Ennyi idő alatt a diós lekvár szépen összeragasztja a lapokat.

A nehezékeket, valamint a felső sütőpapírt eltávolítottam, és éles késsel a négyrétegű tészta hosszanti oldalából 1 cm vastag szeletet vágtam. Ezt fektetve tálcára helyeztem úgy, hogy szépen hosszanti irányban egymást követték az összepréselt tésztacsíkok. Erre is került 1 bőséges evőkanál diós lekvár, majd a préselt tésztából újabb 1 cm vastag csíkot vágtam, de ezt a csíkot úgy helyeztem a már lekvárral megkent csíkos tésztaegységre, hogy az egészet elfordítottam 180 fokkal. Így a csokoládés csíkra vaníliás, a vaníliásra csokoládés került. Ezt is megkentem diós lekvárral, majd egy újabb 1 cm vastag, négyrétegű tésztacsíkot fektettem rá, szintén 180 fokkal elfordítva az egészet, vagyis az előző vaníliás csíkra csokoládés, a csokoládésra vaníliás került.

sakktabla07.jpg

Praktikusan (miként a képen látható) 3 db négyrétegű tésztacsíkot fektettem tökéletesen egymásra úgy, hogy a középső darab ne az alsóval és a felsővel egyező szín-íz kombinációt képezzen.

Az így kapott még bevonatra váró süteményhasábot félretettem.

A maradék tésztával pontosan ugyanígy jártam el. Így lett 2 rúd süteményem.

A 20 dkg csokoládét felaprítottam, a tejszínt hozzáöntöttem, és az egészet vízgőz felett felolvasztottam.

Mindkét süteményhasábot bevontam vele. Ennek a máznak nagy előnye, hogy ha megszilárdul, akkor is könnyedén szeletelhető, ellentétben a tiszta csokoládébevonattal, ami könnyen törékennyé válik.

A bevonat ezzel kész is lehet, de ezúttal a csokoládé felszínét villával kissé hullámosra mintáztam, megszórtam arannyal bevont, apró csokoládélapokkal.

sakktabla_uj03.jpg

Az egészet dermedésig a konyhapulton pihentettem, majd betettem a frizsiderbe.

Legalább 2-3 órát érdemes pihentetni, hogy az ízek összeérjenek, a máz tökéletesre szilárduljon, és jól szeletelhető legyen a sütemény, de még jobb, ha egy egész éjszakát töltenek a hidegben.

1 cm vastag szeletek formájában kínáltam. Minden süteményszelet jellegzetes sakktábla-mintázattal rendelkezik, akárha kis sakktáblákat helyezne az ember a desszertes tányérra.
sakktabla_uj07.jpg

A tésztacsíkok nyomtatását nem lehet megspórolni, ellenkező esetben szétesik a sütemény, azonban túl sokáig sem érdemes lapítani, mert akkor a tészta elveszti rugalmas állagát, és teljesen összepréselődnek a rétegek.

Az összeillesztésnél már valóban csak arra kell figyelni, hogy ellenkező színű csíkok kerüljenek egymás fölé.

A pikáns baracklekvár a dióval, valamint a csokoládéval remek kombináció.

Vigyázat: nem lehet abbahagyni...

sakktabla_uj09.jpg

Nem csak sakkozóknak, sakkrajongóknak érdemes kipróbálni!

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr1113311421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása