Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Csokoládés almatorta egyszerűen

2017. október 22. - Habliliom

Zamatos alma, gyors kevert tészta, meg egy kis rafinéria szükséges csupán ehhez a hamisítatlan őszi desszerthez.

Túlzás nélkül állítható: ez az a típusú finomság, amiből egy szelet sohasem elég. Nincsenek benne különleges hozzávalók, mégsem mindennapi torta a végeredmény.


csokolades_alamatorta16.jpg

Jó minőségű almához igazán nem nehéz hozzájutni mostanában, ráadásul a napokban egy valódi vidéki almáskertből került többféle típusból is komolyabb kontingens is a konyhába. Ropogtatjuk frissen, de készült már belőle almás pite is, ezúttal pedig könnyű tortában landolt néhány példány.

Alapvetően csupa egyszerű, a háztartások többségében fellelhető hozzávalót használtam, a titok csupán ezek minőségében és az arányokban rejlik.

A tésztába házi vajat, csodás holland kakaóport, a csillogó mázhoz a nyáron üvegbe küldött sárgabarack legjavát tettem.

Az összeállítás nem túl időigényes, nagyjából 45 perc alatt megsül az egész, de érdemes kivárni, amíg teljesen kihűl, hogy szépen szeletelhető legyen!

Rendszerint a körte és kakaó/csokoládé párosításával lehet találkozni különféle desszertekben, de miért ne lehetne változtatni a szokásokon? A kifejezetten aromás alma is remekül harmonizál a minőségi kakaó mély ízeivel, no meg a többi összetevővel!

Csokoládés almatorta

csokolades_alamatorta06.jpg

Hozzávalók (24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához):

2-3 db közepes méretű, zamatos alma (kb. 50 dkg)

½ citrom leve

3 db közepes méretű tanyasi tojás

125 g porcukor

1 mokkáskanál vaníliaesszencia

125 g nagyon puha vaj

100 g süteményliszt

7 g sütőpor

1 csipet tengeri só

25 g minőségi holland kakaópor (cukrozatlan!)

4 cl almapálinka (vagy bármilyen más erős párlat)

2 evőkanál hideg tej

2 evőkanál házi sárgabaracklekvár 

Elkészítés:

Az almákat meghámoztam, félbevágtam, magházukat dinnyevájó segítségével eltávolítottam, majd nagyjából ½ cm vastag szeletekre vágtam. Minden szeletet késsel 2 mm-enként beirdaltam, ügyelve arra, hogy ne vágjam teljesen át a gyümölcsöt. Citromlével meglocsoltam, hogy lassítsam az oxidációt.

A tésztához a cukrot a vaníliaesszenciával keverőtálba mértem. Egy másik tálban pontosan kimértem a lisztet, kakaóport, sütőport, hozzáadtam a sót, alaposan elkevertem.

csokolades_alamatorta01.jpg

A cukorhoz hozzáütöttem az egész tojásokat (nem szükséges szétválasztani), és elektromos habverővel könnyű-krémesre kevertem. A robotgép folyamatos üzemmódja mellett hozzáadagoltam a vajat, az egészet homogén krémmé kevertem. Majd fokozatosan hozzáadtam a pálinkát és a tejet (nem kell tartani az alkoholtartalomtól, sütés közben szépen elillan), végül kanalanként a lisztes-kakaós keveréket.

csokolades_alamatorta03.jpg

A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A tortaformát sütőpapírral béleltem, majd a tésztát belesimítottam. A tetejére rendeztem a beirdalt almaszeleteket, és betettem a sütőbe. Amíg a torta sült, a sárgabaracklekvárt egy sűrű szövésű szűrőkanálon átpasszíroztam, hogy teljesen homogén legyen.

Nagyjából 40-45 perc sütési idő (tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe) elteltével kivettem a kész tortát a sütőből.

Azon forrón kenőecsettel vékony rétegben felvittem a sárgabarackmázat a torta tetejére – nem csupán a sütés közben kissé szétnyílt almaszeletekre, hanem a tésztára iss. Ettől nem csupán szép fényes, de hihetetlenül zamatos is lesz a végeredmény.

csokolades_alamatorta09.jpg

Rácson hagytam hűlni, hidegen szeleteltem.

A könnyű, szaftos, csokoládés tészta a zamatos almával és a sárgabarackmázzal egyszerűen ellenállhatatlan!

A hozzáadott cukor mennyiségét nem vittem túlzásba, így minden íz tökéletesen érvényesül.

csokolades_alamatorta16.jpg

Ha nem fogyna el azonnal, frizsiderben tárolva másnapra is tökéletes desszert.

 Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr5913050110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása