Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Juhtúrós uborkakockákkal töltött paradicsom

2017. augusztus 20. - Habliliom

A töltött paradicsomot nem lehet megunni! Legyen hideg előétel vagy meleg főétel, annyiféle formában készülhet, hogy amíg tart a friss szabadföldi paradicsom szezonja, akár minden hétre jól jön egy-egy új variáció! A könnyű nyári menükben pedig egy hideg változatnak mindig akad hely.

juhturos_uborkaval_toltott_paradicsom15.jpg

A zamatos, nagyméretű paradicsomok kifejezetten alkalmasak a töltésre. A különféle sütőben készíthető töltött paradicsomok mellett a gyors, hideg változatok is fantasztikusak. Könnyű vacsora, előétel, bulikaja, ha marad belőle, másnap is jól jön.

juhturos_uborkaval_toltott_paradicsom01.jpg

Hiába lehet egész évben hozzájutni a paradicsomhoz, a nap érlelte, szabadföldön termett, zamatos fajtáknak nincs párja!

Ezúttal egy nagyon egyszerű, mégis izgalmas töltött paradicsom-kombinációt készítettem: friss kígyóuborkával, juhtúróval, valamint kapribogyóval, zöldfűszerekkel.

Frissítő, egészséges és nagyon finom, ráadásul percek alatt megvan.

juhturos_uborkaval_toltott_paradicsom08.jpg

A juhtúrót a hazai háztartások többségében körözötthöz, pogácsához, sztrapacskához használják, de ez a gazdag ízű friss sajtféle (igen, a túró is az) hideg uzsonnakrémekhez, töltelékhez is remek, nem csak a juhtúróval töltött, bundázott vagy grillezett gombafejekben, sós palacsintákban. Ha juhtúrót használ az ember, a sótartalmát mindenképp figyelembe kell venni, sok esetben külön só hozzáadására már nincs is szükség.

Az édes, zamatos paradicsom, a semleges uborka és a markáns juhtúró valódi nyerő trió - főként némi zöldfűszerrel felturbózva.

Juhtúrós uborkakockákkal töltött paradicsom

juhturos_uborkaval_toltott_paradicsom10.jpg

Hozzávalók (4 személyre előételként):

1 kg zamatos, szabadföldi paradicsom (nálam ez most 4 méretes darab volt)

½ kígyóuborka

125 g juhtúró

1-2 evőkanál tejföl (a juhtúró állagától függően)

1 csokor friss petrezselyemzöld egészen finomra aprítva

1 csokor bazsalikom levelei

1 kis rozmaringágacska levelei finomra aprítva

néhány szem kapribogyó

frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés:

A töltelékhez az uborkát nagyjából ½ cm-esre kockáztam, a bazsalikomlevelek kivételével a zöldfűszereket finomra aprítottam. A juhtúrót a tejföllel sűrű, krémesre kevertem. A hozzáadott tejföl mennyiségét a juhtúró állaga befolyásolja, a lényeg, hogy nagyjából körözött állagú legyen a végeredmény, hisz az uborka természetes víztartalma is lazítja majd a keveréket. Sót nem használtam, mert a juhtúró eleve kellően sósnak bizonyult.

A zöldfűszereket, valamint az uborkakockákat hozzáadtam a juhtúrós krémhez, frissen őrölt borssal ízesítettem, és az egészet alaposan átkevertem, felhasználásig hűtőszekrénybe tettem.

A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, forró vízzel leforráztam, meghámoztam.

juhturos_uborkaval_toltott_paradicsom03.jpg

Mindegyiket félbevágtam, majd mokkáskanál segítségével eltávolítottam a magházukat (ez később levesekhez, mártáshoz remekül hasznosítható). A paradicsomokat megtöltöttem az uborkás keverékkel, mindegyik tetejére egy-egy kapribogyót biggyesztettem, valamint hosszában félbevágott nagy bazsalikomlevelekkel díszítettem, kevés őrölt borssal megszórtam.

juhturos_uborkaval_toltott_paradicsom11.jpg

Tálalás előtt behűtöttem. Ha van rá idő és lehetőség, legalább fél órát érdemes hűteni, hogy az ízek összeérjenek.

Pirítóssal pompás előétel, de akár könnyű vacsora, beszélgetések kísérője is lehet.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr8312764802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása