Hamisítatlan nyári mártogató, de akár szendvicskrém, pirítósra feltét is lehet a tökéletesre sült kápia paprika és padlizsán kombinációja.
Végre be lehet kapcsolni a sütőt a nagy kánikula után, de még mindig csak könnyű falatokra vágyik az ember. Ideje volt, hogy a ragyogó padlizsán és paprika valami jó kis egységben helyet találjon az asztalon. A házi készítésű mártogatóknál vagy szendvicskrémeknél nincs is jobb dolog télen-nyáron, ha szezonális összetevőket használ az ember. Alaposan behűtve grillezett fogásokhoz, péksüteményre vagy pirítósra halmozva egyaránt tökéletesek. A paprika és padlizsán számos fogás alapját adja, az arányoktól és egyéb hozzávalóktól függően lehet előétel, főétel.
Ha jó minőségű alapanyagok állnak az ember rendelkezésére, kis fantáziával csak valami igazán finomat lehet kihozni belőlük. Így történt ezzel a nagyon egyszerűen kivitelezhető, mégis különlegesen ízletes mártogatóval. Az alap a paprika és a padlizsán, némi rafinéria, fűszerek, kis hűtés, és kész is a remek nyári mártogató/előétel/szendvicskrém.
Mindenki úgy és olyan formában kínálja, ahogy jólesik – egy biztos: különlegesen finom!
Sült paprikás padlizsánmártogató
Hozzávalók (kb. ½ l-hez):
1 db közepes méretű padlizsán (cca. 40 dkg)
2-3 db kápia paprika (kb. 40 dkg)
1 evőkanál tahina
1 nagyobb citrom frissen préselt leve
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 csokor friss petrezselyemzöld finomra aprítva
1-2 ágacska friss oregánó levelei finomra aprítva
1 csapott teáskanál őrölt római kömény
2 dundi gerezd fokhagyma
tengeri só, frissen őrölt vegyes bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt alapos mosást követően villával mindenütt megszurkáltam. A paprikákat megmostam, megszárítottam. A fokhagymagerezdeket alufóliába csomagoltam.
A sütőt légkeveréses üzemmódra kapcsoltam, és 200 fokra előmelegítettem. A sütőrácsra egy méretes darab alufóliát terítettem, és minden zöldséget ráhelyeztem, beraktam az előmelegített sütőbe. Kb. 10 perc elteltével a fokhagymát kivettem, a többi zöldséget megfordítottam. A paprikákat nagyjából újabb 10 perc elteltével kivettem (akkor készültek el, ha a héjuk szinte feketére sült), a padlizsánt addig hagytam bent, amíg tökéletesen puhára sült (összesen maximum 30 perc elegendő neki a forró sütőben).
Mindent hűlni hagytam.
A padlizsánt meghámoztam, és késsel olyan finomra aprítottam a húsát, amilyenre csak tudtam, tálba halmoztam. A paprikákat meghámoztam, kicsumáztam, a magokat gondosan eltávolítottam. Egészen apróra kockáztam, a padlizsánhoz adtam. A fűszernövényeket is felvagdostam, majd a többi hozzávalóval együtt a zöldségekhez adtam. A sült fokhagymát egyszerűen kipréseltem a héjából. A sót és borsot csak a végén adtam hozzá. Mindent alaposan elkevertem.
A paprika édességét a citromlével és a sóval hoztam egyensúlyba, ízlés kérdése, ki mennyire édesen kedveli, a fenti mennyiséghez én kb. egy csapott mokkáskanál sót használtam, és nem bántam szűk marokkal a borssal sem. Ha túl sűrű lenne a mártogató, mert alacsonyabb a zöldségfélék víztartalma, egy kevés víz hozzáadásával krémesíthető.
A mártogatót tálalásig hűtőszekrénybe tettem, hogy az ízek összeérjenek (legalább 1 órát érdemes parkoltatni, de egy éjszaka sem árt neki), friss oregánóval díszítve tettem az asztalra.
Kellemes, gazdag ízvilágú, mégis könnyed, krémes finomság.