Van-e jobb érzés, mint a saját termésből finomságot varázsolni az asztalra?
Városi ember számára igazán nagy kincs, ha bármilyen kis területen saját nevelésű zöldséget, gyümölcsöt szüretelhet. A koktélparadicsom viszonylag kis helyen is jól érzi magát, legyen szó balkonládáról vagy méretes virágcserépről. Ugyanez elmondható a fűszernövényekről is. A fűszerkertnek is csak barokkos túlzással nevezhető részlegemben igencsak szépen fejlődött ebben az évben az enyhén citromillatú, ajándékba kapott kakukkfű, amelynek illatát már messziről lehet érezni. Még a fagyok beállta előtt célszerűnek tűnt mindent leszüretelni. A paradicsomokat felhasználni, a fűszernövények többségét leszárítani. Persze, amit csak lehetséges, igyekeztem frissen is felhasználni.
Jóllehet a karfiol nem saját termés (ahhoz túl kevés a földterület), de most bőséges belőle a kínálat mindenütt, az ára is igen baráti, így hát szinte adta magát a találkozó a salátástálon a karfiol és a koktélparadicsom számára.
A karfiolt nem vízben főztem roppanósra, inkább a sütőt kapcsoltam grillfokozatra, és némi fűszerrel, kevés olívaolajjal meglocsolva néhány percre ide tettem a nagyobb rózsákra bontott zöldségfélét.
Grillezett karfiolsaláta koktélparadicsommal
Hozzávalók (4 személyre):
1 db közepes karfiol (levelek nélkül kb. 70 dkg)
25-30 dkg aprószemű, zamatos koktélparadicsom
8-10 dkg fekete olívabogyó
4-5 nagyobb ágacska kakukkfű levelei
2 marék friss salátalevél apróra tépkedve
1 púpozott teáskanál őrölt rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom frissen préselt leve
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés: A karfiolt alaposan megmostam, nagyobb rózsákra bontottam. A sütőt grillfokozatra állítottam. Egy nagy tepsit sütőpapírral béleltem. Egy evőkanál olajjal megkentem, majd rárakosgattam a karfiolrózsákat. Sóztam, rozmaringgal és frissen őrölt borssal fűszereztem. Nagyjából 8-10 percig sütöttem, épp csak annyira, hogy még roppanós maradjon!
Közben a paradicsomokat alapos mosást követően félbevágtam, az olívákat felszeleteltem, a kakukkfű leveleit pedig lecsipkedtem a száráról.
A salátalevelekkel megágyaztam a tálon, a már kihűlt grillezett karfiolt szépen rárakosgattam. A paradicsomokat és az olívát szépen elrendeztem. Kevés sóval és a friss kakukkfű leveleivel fűszereztem, citromlével locsoltam.
Kis tálban joghurtos mártogató szószt és friss kenyeret is kínáltam hozzá.
Ez a saláta nagyon egyszerűen elkészíthető, különlegessé a grillezett karfiol és a zamatos koktélparadicsom koncentrált ízei teszik. Lehet könnyű vacsora, de akár köret is!
Habliliom