Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Paradicsomkosárka

Falatnyi boldogság szabadföldi paradicsomból

2016. szeptember 01. - Habliliom

A paradicsom sokoldalúságáról ódákat lehetne zengeni. A legfontosabb azonban, hogy amikor csak lehetőség nyílik rá, friss, szabadföldi paradicsomból kerüljön minél több az asztalra!

A zamatos paradicsomban az a nagyszerű, hogy akár magában, akár salátában, mártásban, lepényre vagy tésztára halmozva mindenféle formában nagyon finom. Ráadásul számos fűszerrel és egyéb hozzávalóval kombinálható. Az érett, piros paradicsom színét a likopin nevű vegyület adja. Ennek egyik legfőbb egészségre gyakorolt hatása, hogy véd a szabad gyökök káros hatásától azáltal, hogy azokat képes semlegesíteni. Vagyis a paradicsom antioxidáns tulajdonságai jórészt neki köszönhetők - no meg persze a sok vitaminnak, ásványi anyagnak, ami még a jó érett paradicsomban rejlik. Mivel a likopin nem igazán vízoldékony, legjobban akkor hasznosul az emberi szervezetben, ha valamiféle zsiradék is társul hozzá. Így hát pl. mártásokban, lepényekben, vagy mint most: kis kosárkába sütve garantáltan részesülhet mindenki a jótékony hatásából. A paradicsomot azonban elsősorban a zamatáért szeretjük, érdemes hát kihozni belőle mindig a legtöbbet!

paradicsomfelek03.jpg

Vannak olyan klasszikusnak tekinthető párosítások, amelyek a maguk egyszerűségéből adódóan - feltételezve a minőségi alapanyagokat - gyakorlatilag megfellebbezhetetlenek. Ilyen pl. nálam a petrezselyemzöld és az újkrumpli, a csokoládé és a narancs, a maccarpone és a narancslikőr, és még számos kombináció.

Ha például valamilyen módon sütőbe kerül a paradicsom, nálam szinte mindig tartozik hozzá sajt is (már csak a zsíros közeget kedvelő likopin miatt is).

Sajt, paradicsom, fűszerek, némi olívabogyó – ebből készült most is valami egyszerű, gyors, de annál ízletesebb harapnivaló.

Ezúttal fontos szempont volt, hogy olyasmit készítsek, ami szállítható, és akár langyosan is tökéletes. Persze mostanában az ember, ha csak lehet, nem tölt órákat a sütő mellett, igyekeztem hát nem csupán gyorsan megsüthető, de kézzel falatozható snacket kieszelni, ami akár előétel, akár borozgatás mellé kísérő is lehet.

Jóllehet a paradicsom és sajt (ezúttal jóféle, valódi edámi) adott volt, nem is szándékoztam most semmiféle szósszal kombinálni, de azt sem szerettem volna, ha a paradicsom leve átáztatja a tésztát, pontosabban a tésztakosárkát. Ezért aztán mielőtt az apróra kockázott paradicsomok a tésztakosarakba kerültek volna, némi sajttal megalapoztam nekik. A többi már csak rakosgatás és sütés kérdése.

paradicsomkosarka02.jpg

Valóban szeretek kísérletezni, új ízek kombinálásával játszadozni, de néha magukkal ragadnak a legegyszerűbb hozzávalók és az a remek érzés, hogy ezekből is lehet ínycsiklandó és nagyon látványos finomságokat készíteni! Még a tészta gyúrásával sem foglalkoztam most, előkaptam a frizsiderből egy csomag leveles tésztát – így aztán az egész megvolt sütéssel együtt nagyjából 45 perc alatt. Igazi nyári íz és színpompa – egyszerűen, gyorsan.

Paradicsomkosárka - gyorsan, egyszerűen, finoman

paradicsomkosarka04.jpg

Hozzávalók 16 db 5 cm átmérőjű kosárkához:
1 csomag leveles tészta (friss, 275 gr-os kiszerelés)
2-3 db zamatos szabadföldi paradicsom (kb. 30 dkg)
6-6 db zöld, valamint fekete olívabogyó
15 dkg frissen reszelt edámi sajt
2-3 dkg parmezán típusú sajt reszelve (nálam most Grana Padano)
szárított oregánó, kevés pirospaprika, rozmaring, só, bors – vegyesen, ízlés szerint

Elkészítés: A paradicsomokat ½ percre forró vízbe mártottam, héjukat lehúztam, és egészen apróra, úgy ½ cm-esre kockáztam. Az olívákat kimagoztam, és felaprítottam.
A sütőt, légkeverés mellett, 180 fokra előmelegítettem.
A sajtokat lereszeltem, összekevertem. A fűszereket egy kis tálban összekevertem – összesen nagyjából 2 teáskanálnyira van szükség.
Egy aprósüteményes tepsi mélyedéseit muffinpapírral kibéleltem. A leveles tésztát kissé kinyújtottam. Nagy fánkszaggatóval 16 körlapot szúrtam ki belőle. Kibéleltem a mélyedéseket, villával kissé megszurkáltam, hogy még véletlenül se emelkedjenek fel sütés közben.

paradicsomkosarka01.jpg
Minden kosárkába nagyjából ½ teáskanál sajtkeveréket kanalaztam. Erre pakoltam 1 teáskanál paradicsomot. Meghintetem kevés fűszerkeverékkel, majd mindegyik kosárkára tettem egy keveset az olívából. A maradék reszelt sajttal koronáztam, végül egy kevés színes borsot őröltem rá.
15-18 perc alatt aranyszínűre sütöttem.

paradicsomkosarka03.jpg

Frissen vagy langyosan az igazi, de ha kihűlne, sütőben 1-2 perc alatt felfrissíthető.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr2611410054
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása