A sós aprósütemények, bor- vagy sörkorcsolyák szezontól függetlenül népszerűek. Ha még jó az idő, kifejezetten jól jönnek esti beszélgetések kísérőiként vagy épp egy pohár rozé mellé ropogtatni, de bulikra, kerti mulatságokra is remek nassolni való.
Egy jó sós aprósütemény egyik legfontosabb kritériuma itt a konyhában (azon túl, hogy nagyon finom legyen) a valóban apró méret. Szeretem, ha olyan, amit valóban csak fel lehet csippenteni, sem túl vékony, sem túl vaskos, de igazán ropogós.
Az aromás parmezán remek alapanyaga a sós ropogtatni valóknak, nem is kellenek mellé domináns ízek. Ezúttal nem szezámmagot, mákot vagy sajtot, hanem a szuperélelmiszerként is számon tartott azték zsálya magját, a chiát szórtam a tetejére. Ez az apró mag ma már számos helyen könnyedén beszerezhető, és számtalan módon használható. Tele van jótékony összetevőkkel, és még a koleszterinszintet is csökkenti.
Gyorsan elkészül, nagyon finom, és az egyetlen veszélye, hogy abbahagyhatatlan ropogtatni való! Természetesen lehet apró négyzetekre, rombuszokra, körökre is szaggatni.
Parmezános szívek chia maggal
Hozzávalók (50 db 3 cm átmérőjű sós süteményhez):
10 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
10 dkg hideg vaj
8 dkg finomra reszelt parmezánsajt (Grana padanóval is helyettesíthető)
½ teáskanál tengeri só
1 késhegynyi sütőpor (1 gr)
1 nagy csipet frissen őrölt vegyes bors
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 mokkáskanál tej
2 teáskanál chia mag (piacokon, nagyobb élelmiszerüzletekben beszerezhető)
Elkészítés:
A hozzávalókat kimérem, a parmezánt lereszelem, a tojást szétválasztom. A fehérjét villával kissé felverem. A sárgáját felhasználásig frizsiderbe rakom.
A lisztet a sütőporral, sóval, borssal alaposan elkeverem. Hozzáadom a reszelt parmezánt, majd nagy lyukú reszelőn belereszelem a vajat. Az egészet gyors mozdulatokkal összemorzsolom. Beleöntöm a kissé felvert tojásfehérjét, és gyors mozdulatokkal tésztává formázom.
A tésztát frissen tartó fóliára helyezem, kissé ellapítom, és 10 percre beteszem a frizsiderbe. Ha van rá idő, maradhat ½ órát is.
Közben a sütőt 175 fokra előmelegítem, egy nagy tepsit sütőpapírral bélelek.
A tojássárgáját mokkáskanálnyi tejjel elkeverem.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 5 mm vékonyra nyújtom, és 3 cm átmérőjű szív alakú kiszúró formával kis szíveket szaggatok belőle. A kis tésztákat egymástól kis távolságra az előkészített tepsire helyezem. A maradék tésztát ismét összeállítom, nyújtom, szaggatom – amíg el nem fogy.
A kis szíveket a tejjel kevert tojássárgájával vékonyan megkenem, ügyelve rá, hogy ne folydogáljon az oldalukra, majd megszórom chia maggal.
Előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranylóra sütöm. Sütés közben kissé megemelkednek.
Langyosan, hidegen egyaránt remek sós ropogtatni való. Frissen az igazi!