Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Parmezános szívek chia maggal szórva

2016. augusztus 27. - Habliliom

A sós aprósütemények, bor- vagy sörkorcsolyák szezontól függetlenül népszerűek. Ha még jó az idő, kifejezetten jól jönnek esti beszélgetések kísérőiként vagy épp egy pohár rozé mellé ropogtatni, de bulikra, kerti mulatságokra is remek nassolni való.

Egy jó sós aprósütemény egyik legfontosabb kritériuma itt a konyhában (azon túl, hogy nagyon finom legyen) a valóban apró méret. Szeretem, ha olyan, amit valóban csak fel lehet csippenteni, sem túl vékony, sem túl vaskos, de igazán ropogós.

parmezan_szivek11.jpg

Az aromás parmezán remek alapanyaga a sós ropogtatni valóknak, nem is kellenek mellé domináns ízek. Ezúttal nem szezámmagot, mákot vagy sajtot, hanem a szuperélelmiszerként is számon tartott azték zsálya magját, a chiát szórtam a tetejére. Ez az apró mag ma már számos helyen könnyedén beszerezhető, és számtalan módon használható. Tele van jótékony összetevőkkel, és még a koleszterinszintet is csökkenti.

parmezan_szivek04.jpg

Gyorsan elkészül, nagyon finom, és az egyetlen veszélye, hogy abbahagyhatatlan ropogtatni való! Természetesen lehet apró négyzetekre, rombuszokra, körökre is szaggatni.

Parmezános szívek chia maggal

parmezan_szivek08.jpg

Hozzávalók (50 db 3 cm átmérőjű sós süteményhez):

10 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz

10 dkg hideg vaj

8 dkg finomra reszelt parmezánsajt (Grana padanóval is helyettesíthető)

½ teáskanál tengeri só

1 késhegynyi sütőpor (1 gr)

1 nagy csipet frissen őrölt vegyes bors

1 db közepes méretű tojás szétválasztva

1 mokkáskanál tej

2 teáskanál chia mag (piacokon, nagyobb élelmiszerüzletekben beszerezhető)

 

Elkészítés:

A hozzávalókat kimérem, a parmezánt lereszelem, a tojást szétválasztom. A fehérjét villával kissé felverem. A sárgáját felhasználásig frizsiderbe rakom.

A lisztet a sütőporral, sóval, borssal alaposan elkeverem. Hozzáadom a reszelt parmezánt, majd nagy lyukú reszelőn belereszelem a vajat. Az egészet gyors mozdulatokkal összemorzsolom. Beleöntöm a kissé felvert tojásfehérjét, és gyors mozdulatokkal tésztává formázom.

A tésztát frissen tartó fóliára helyezem, kissé ellapítom, és 10 percre beteszem a frizsiderbe. Ha van rá idő, maradhat ½ órát is.

Közben a sütőt 175 fokra előmelegítem, egy nagy tepsit sütőpapírral bélelek.

A tojássárgáját mokkáskanálnyi tejjel elkeverem.

parmezan_szivek02.jpg

A tésztát enyhén lisztezett felületen 5 mm vékonyra nyújtom, és 3 cm átmérőjű szív alakú kiszúró formával kis szíveket szaggatok belőle. A kis tésztákat egymástól kis távolságra az előkészített tepsire helyezem. A maradék tésztát ismét összeállítom, nyújtom, szaggatom – amíg el nem fogy.

A kis szíveket a tejjel kevert tojássárgájával vékonyan megkenem, ügyelve rá, hogy ne folydogáljon az oldalukra, majd megszórom chia maggal.

parmezan_szivek06.jpg

Előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranylóra sütöm. Sütés közben kissé megemelkednek. 

parmezan_szivek09.jpg

Langyosan, hidegen egyaránt remek sós ropogtatni való. Frissen az igazi!

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr3711070082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása