Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Mücver – melegen, hidegen, színesen!

2016. augusztus 08. - Habliliom

A mücver lényegében nem más, mint kis kerek, alapvetően cukkini vagy zsenge tök  felhasználásával készített lepényke. Vigyázat, nem lehet abbahagyni!

A mücver a török gasztronómia egyik remek darabja, évszaktól függetlenül, receptúrájában is remekül variálható előétel, köret, snack - attól függően, ki milyen formában fogyasztja. Nyáron különösen gyakran készül belőle nálunk tisztes porciónyi többféle összeállításban, többféle mártogatóval.

cukkinis_szines_repas_lepeny16.jpg

 A mücver sok szempontból hasonlít a nálunk is oly kedvelt rösztire, sőt a tócsnira vagy lapcsánkára, a latkeszre, vagyis a burgonya felhasználásával készített kisméretű lepényekre, palacsintafélékre. Készítettem már hasonlót csicsókával.

Jóllehet szülőhazájában is számtalan recept alapján készül, és olykor a burgonya is előfordul a hozzávalók között, legfőbb összetevője általában mégis a tök vagy a cukkini. Arról megoszlanak a vélemények, hogy előzetesen besózásra kerül-e ez a könnyű zöldségféle vagy sem (nálam általában nem), de az biztos, hogy a mücverek többségének ez a meghatározó alkotóeleme. Ezen túl kerülhetnek bele egyéb zöldségfélék (hagyományosan a legegyszerűbb változatokhoz hagymaféléket használnak még), sőt mindig helye van benne némi sajtnak (ez lehet feta vagy akár edámi-, illetve ementáli-típusú félkemény sajt is), tojásnak, friss vagy szárított fűszereknek, némi lisztnek, olykor sütőpornak. Számtalan módon variálható, az évszaktól, valamint a háztartásban fellelhető alapanyagoktól függően alakítható.

A kelet-mediterrán mezzéknek épp annyira szerves részét képezheti, mint egy könnyű nyári ebédnek vagy vacsorának, de piknikre is kiváló. A mücver nagy előnye, hogy melegen és hidegen egyaránt pompás. Ha kínálunk hozzá némi mártogatót, akár könnyed főfogásként is megállja a helyét.

cukkinis_szines_repas_lepeny02.jpg

Friss cukkini, színes sárgarépa és némi friss csiperke is akadt most a konyhában, így alapvetően ezekből az alapanyagokból állt össze a mostani variáció. Jóllehet hagyományos sárgarépával is tökéletes lesz, így kétségkívül érdekesebb, mi tagadás: színesebb lett a mücver alapja.  Rendszerint több-kevesebb olajban szokták kisütni a kis lepényeket, a magam részéről gyorsabb és olajkímélőbb (no meg persze egészségesebb) megoldást szoktam alkalmazni.

cukkinis_szines_repas_lepeny06.jpg

Némi olajjal megspriccelt, sütőpapírral borított tepsire helyezem a kis halmokat, majd 15-20 perc alatt (némi egyszerű forgatási manővert is bevetve) sütőben sütöm tökéletesre.

Igazi könnyed fogás – bármikorra. Ráadásul összeállítani is könnyű, gyorsan elkészül – nem lehet belőle elegendőt készíteni!

Mücver színes répákkal, fűszerekkel

 cukkinis_szines_repas_lepeny09.jpg

Hozzávalók (34-36 db 4 cm átmérőjű lepénykéhez):

20 dkg zsenge cukkini (1 kisebb példány)

2 db kisebb színes sárgarépa (vagy hagyományos sárgarépa, összesen 15 dkg)

2-3 db közepes méretű csiperke (10 dkg)

1 evőkanál finomra aprított snidling

1 evőkanál finomra aprított petrezselyemzöld

1 teáskanál szárított rozmaring

10 dkg edámi sajt (ízlés szerint trappistával, ementálival vagy épp gomolyával is helyettesíthető)

2 db kisebb méretű tanyasi tojás

2 nagy evőkanál sűrű, görög joghurt

3 csapott evőkanál finomliszt

1 csapott teáskanál sütőpor

tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

2-3 evőkanál olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítettem (légkeveréses üzemmódban), két nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, és nagyjából 1 ½ evőkanál olívaolajat spricceltem mindegyik tepsire.

cukkinis_szines_repas_lepeny03.jpg

A cukkinit alaposan megmostam, a sárgarépákat mosás után meghámoztam, a gombákról minden szennyeződést eltávolítottam. Nagylyukú reszelőn lereszeltem mindhárom zöldségfélét, valamint a sajtot. A snidlinget (metélőhagymát), valamit a petrezselyemzöldet finomra aprítottam, és a zöldségekhez adtam. Alaposan elkevertem. Egy kisebb tálban a tojást a joghurttal, a többi fűszerrel kézi habverővel alaposan elkevertem, majd hozzászitáltam az előzetesen sütőporral elegyített lisztet. Sűrű, palacsintatésztára emlékeztető állagúnak kell lennie.

A tésztát a zöldségekre kanalaztam, és az egészet alaposan átforgattam.

cukkinis_szines_repas_lepeny04.jpg

Kis kerek evőkanállal apró halmokat rakosgattam az előkészített tepsire. A kanalat érdemes hideg vízbe mártani, hogy könnyebben adagolható legyen.
cukkinis_szines_repas_lepeny14.jpg

A tepsiket egymás alá betettem a sütőbe, 5 perc elteltével megcseréltem a tepsik sorrendjét. Újabb 5 perc múlva, mikor már kissé megszilárdultak, egy lapát segítségével minden mücvert megfordítottam, és további 5 percig sütöttem. A végén visszafordítottam őket, és 1-2 percet hagytam még a sütőben.

cukkinis_szines_repas_lepeny15.jpg

Tálra szedtem.

Így magában akár bor- vagy sörkorcsolyaként is tálalható, de igazán feldobja némi joghurtos vagy tahinás, friss zöldfűszerekkel is gazdagított mártogató szósz.

Könnyű, zamatos, egészséges és nagyon finom! Rendszerint még melegen elfogy, de ha marad belőle, valóban kitűnő langyosan és hidegen is.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr659204392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása