Cseresznye, eper, málna, meggy szinte egyszerre érnek ebben a szezonban, ráadásul a kiadós esőzések fürge szüretet vonzanak, érdemes bespájzolni belőlük.
Érkezett is a konyhába frissen szedett cseresznye rendes mennyiségben, sőt még eper is – mindkettőt frissen a legjobb csemegézni, de ha marad belőle, sokféle édességbe kerülhet.
Most kétszer bő fél kg gyümölcsből, egy egyszerűen keverhető tésztából sütöttem kétféle desszertet. A tészta mindkét esetben azonos volt, azonban a cseresznyés változatot egy 24 cm átmérőjű levehető tortaformában, míg az eprest 32 X 22 cm-es magad peremű tepsiben sütöttem. Nem meglepő, hogy különböző lett a végeredmény, amit nem csupán az befolyásolt, hogy az egyikbe ilyen, a másikba pedig olyan gyümölcs került.
Annak köszönhetően, hogy a kisebb átmérőjű kerek formában készült cseresznyés variációban a tészta jóval magasabb lett, valóban tortaszerű sütemény kerekedett, míg az epres sütemény kevésbé magas, és igazi, jóféle szeletelhető finomsággá alakult. Természetesen a gyümölcsök és a formák egyaránt szabadon variálhatók. A lényeg, hogy friss és jó minőségű hozzávalókat használjon az ember.
A kevert tészták nagy előnye, hogy nincs várakozási idő a készítés során. Valóban annyi energia-befektetésre van szükség, míg az ember előkészíti a gyümölcsöket, kikeveri a tésztát, mindent elhelyez a megfelelő sütőformában, majd az előmelegített sütőbe tolja.
A vastagabb tésztának természetesen hosszabb időre van szüksége, míg aranyszínűre sül, de mindkét sütemény pompás, könnyed nyári desszert langyosan, hidegen, a készítés napján, de még másnap is. Sőt, piknikre, kirándulásra is könnyen szállítható!
Cseresznyés-mandulás kevert pite tortának álcázva
Hozzávalók: (24 cm átmérőjű tortaformához):
50-60 dkg cseresznye
10 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő (főzéssel készítendő vaníliás pudingporral is helyettesíthető)
7 gr sütőpor (praktikusan ½ csomag)
12 dkg porcukor
1 csipet só
2 db közepes méretű tanyasi tojás
1 dl hideg tej
10 dkg puha vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
2-3 dkg hámozott, lapra szerelt mandula (mandulaszelet)
A tálaláshoz:
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A cseresznyét alaposan megmostam, megszárítottam, kimagoztam.
A sütőt 170 fokra (légkeveréses üzemmódban) előmelegítettem. A levehető peremű tortaformát sütőpapírral béleltem.
A tésztához kimértem a hozzávalókat, a lisztet a sütőporral, keményítővel, sóval egy tálban alaposan elkevertem.
Keverőtálba mértem a porcukrot, hozzáadtam a vaníliakivonatot, majd a feltört egész tojásokat. A háztartási robotgépet a legmagasabb fokozatra kapcsoltam, és nagyjából 4-5 perc alatt könnyű, habos krémmé kevertem. Folyamatos üzemmód mellett hozzáadagoltam a puha vajat. Fontos, hogy a vaj puha legyen, ellenkező esetben nem tud egyenletesen elkeveredni! Mikor tökéletesen elkeveredett, nagyjából 1-2 perc elteltével, kanalanként elkezdtem hozzáadni a lisztes keveréket, majd végül hozzáöntöttem a tejet.
Könnyű, illatos, vaníliás tésztakeverék lett a végeredmény.
Az egészet belekanalaztam az előkészített formába, majd bőségesen rakosgattam rá a cseresznyéből. Mikor ezzel elkészültem, megszórtam a mandulalapokkal.
Előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütöttem. Mindenképp érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kiveszi az ember a süteményt. Ha már nem ragad a tészta az eszközre, elkészült.
A cseresznye kissé belesüpped a tésztába, a mandula enyhén megpirul. Még forrón vaníliával kevert porcukorral hintettem meg.
A szeleteléssel érdemes addig várni, míg legalább langyos lesz a tészta! Langyosan, hidegen, másnap is fogyasztható. Könnyű, szaftos nyári sütemény.
Epres-mandulás kevert pite – egyszerűen
Hozzávalók: (32 X 22 cm-es magas peremű tepsihez):
50 dkg eper
10 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő (főzéssel készítendő vaníliás pudingporral is helyettesíthető)
7 gr sütőpor (praktikusan ½ csomag)
12 dkg porcukor
1 csipet só
2 db közepes méretű tanyasi tojás
1 dl hideg tej
10 dkg puha vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
2-3 dkg hámozott, lapra szerelt mandula (mandulaszelet)
A tálaláshoz:
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
Az epret alaposan megmostam, megszárítottam, a kisebb szemeket félbe, a nagyobbakat négy darabra vagdostam.
A sütőt 170 fokra (légkeveréses üzemmódban) előmelegítettem. A tepsit sütőpapírral béleltem.
A tésztához kimértem a hozzávalókat, a lisztet a sütőporral, keményítővel, sóval egy tálban alaposan elkevertem.
Keverőtálba mértem a porcukrot, hozzáadtam a vaníliakivonatot, majd a feltört egész tojásokat. A háztartási robotgépet a legmagasabb fokozatra kapcsoltam, és nagyjából 4-5 perc alatt könnyű, habos krémmé kevertem. Folyamatos üzemmód mellett hozzáadagoltam a puha vajat. Fontos, hogy a vaj puha legyen, ellenkező esetben nem tud egyenletesen elkeveredni! Mikor tökéletesen elkeveredett, nagyjából 1-2 perc elteltével, kanalanként elkezdtem hozzáadni a lisztes keveréket, majd végül hozzáöntöttem a tejet.
Könnyű, illatos, vaníliás tésztakeverék lett a végeredmény.
Az egészet elsimítottam az előkészített tepsiben, majd elhelyeztem rajta az előkészített epret. Mikor ezzel elkészültem, megszórtam a mandulalapokkal.
Előmelegített sütőben nagyjából 18-20 percig sütöttem. Mindenképp érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kiveszi az ember a süteményt. Ha már nem ragad a tészta az eszközre, elkészült.
Az eper nagyjából a tészta közepéig süllyed, a mandula a tetején enyhén megpirul. Még forrón vaníliával kevert porcukorral hintettem meg.
A szeleteléssel itt is érdemes addig várni, míg legalább langyos lesz a tészta! 5 X 5 cm-es kockákra szeletelve, friss eperszemek kíséretében tálaltam.
A cseresznyés variációhoz hasonlóan szaftos, könnyű sütemény az eper, a vanília és mandula tökéletes ízharmóniájával.