Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Uzsonnakrémek bármikorra!

Cukkinkrém és gombakrém nem csak ínyenceknek

2016. május 18. - Habliliom

Nem is kérdés, hogy a tavaszi konyhában igen nagy szerep jut a  friss zöldségféléknek.

Végre lehet grillezni, salátába vagy épp levesbe komponálni a szezonális vitaminforrásokat, de reggel vagy este kifejezetten jólesnek a zöldségek mellett a kenyérszeletekre, zsemlékre vagy épp paprikacsónakokba pakolható vagy épp mártogatható változatos szendvicskrémek is - akár zöldségfélékből. 

Ezeket nem csupán viszonylag kis energia-befektetés elkészíteni, de gyorsan asztalra tehetők reggel-este, sőt különlegesek, ízletesek, és garantáltan háttérbe szorítanak minden készen kapható terméket.

Cukkiniből már rég nem csupán nyáron bőséges a felhozatal – ezúttal szendvicskrémben született újjá ez a nagyszerűen fűszerezhető, kifejezetten üdítő zöldségféle.

cukkinikrem07.jpg

Két érdekesebb összetevőt tartalmaz, amelyekről nem árt előre gondoskodni, az egyik a szezámkrém vagy más néven tahina, illetve tehina, a másik pedig a vörös currykrém vagy currypaszta. Mindkettő beszerezhető nagyáruházak keleti fűszereket kínáló polcairól vagy csemege-, illetve delikátüzletekben. Sokáig eltarthatók a kamrapolcon, és sokféle fogásban használhatók. A tehina az alapja többek között a csicseriborsóból készült hummusznak, de sűrítésre, hideg nyári levesekhez is nagyon jól bevált. A currypaszta nem azonos a curryporral! Ez a thai konyhában kedvelt fűszer jórészt csilipaprikából áll, sötétvörös színű. Kerül bele rendszerint só, fokhagyma, citromfű, fűszerek. Sokféle típus kapható, mértékkel használva, és mellé a csípős, markáns ízeket tompító hozzávalók adagolásával szó nincs arról, hogy mérhetetlenül csípős lenne! Egészen különleges aromát ad az ételeknek.

A semleges cukkinivel is igen jó párost alkotnak, nem is győzöm utángyártani ezt a remek szendvicskrémet, amely kissé keleties fűszerezésű.

Cukkinikrém vörös currypasztával

cukkinikrem06.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 db zsenge cukkini (kb. 40-45 dkg)
3 evőkanál tehina (szezámkrém)
1 lime leve (citromlével is helyettesíthető) 
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 evőkanál őrölt római kömény
2 teáskanál vörös currypaszta
1 teáskanál olívaolaj
2 evőkanál víz
tengeri só – ízlés szerint

Elkészítés: A cukkinit finomlyukú reszelőn lereszelem (a klasszikus sajtreszelő a legalkamasabb erre a célra), a petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom.
Egy méretes serpenyőben az olajon megfuttatom a currypasztát, majd rádobom a cukkinit, római köménnyel megszórom, és folyamatos kevergetés mellett 3-4 perc alatt kissé megfonnyasztom. Nem kell túlsütni, épp csak annyira, hogy a nedvességtartalmának nagyobb részét kiengedje. Ha szükséges, sózom, majd a tűzről félrehúzva meglocsolom a lime levével, hozzákanalazom a tehinát és 2 kanál vizet. Ha a cukkini túl sok vizet engedne, erre nincs is szükség. Végül belekeverem az aprított petrezselymet. Az egészet alaposan átkeverem, ha túl sűrű lenne, vizet mindig lehet hozzá adagolni. Érdemes figyelembe venni mind az állagánál, mind pedig a fűszerezésénél, hogy a hűlés során az ízek kissé tompulnak, az állaga viszont sűrűsödik.
Ha ezzel elkészültem, zárható tetejű tálba vagy dobozba kanalazom, és legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezem. Friss kenyérrel, péksüteménnyel zöldpaprikával, paradicsommal egyaránt csodás reggelire vagy hideg vacsorára.
Akár előre is elkészíthető, 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható.

Gyerekkorom nagy kedvencei közé tartozott a mélyhűtött gombakrém, amelyből (nyilván kissé megszépítő) emlékeim szerint nagyszerű melegszendvicseket készítettünk. A mindig kapható fehér csiperkéből fűszerezéstől függően rengeteg hideg vagy meleg szendvicskrém készíthető. Nálam most egy klasszikus készült, kis csavarral.

Gombakrém hideg és meleg szendvicsekre

 

cukkinikrem09.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg friss fehér csiperke
2 szál lila újhagyma
2 db kisebb főtt újkrumpli (kb. 10 dkg)
1 csokor petrezselyemzöld
1 kisebb ág rozmaring levelei
2 evőkanál sovány tejföl
2 dkg vaj
1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál szarvasgomba-olaj
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

cukkinikrem08.jpg

Elkészítés: A hagymát felkockázom, a zöldfűszereket finomra aprítom, a gombát gorombára vágom.
A vajat és a kétféle olajat serpenyőbe kanalazom, a hagymát üvegesre pirítom. Rászórom a gombát, 3-4 perc alatt megpirítom, sózom, borsozom, végül hozzáadom a finomra vágott zöldfűszereket. A serpenyő teljes tartalmát turmixgép poharába töltöm, hozzáadom a kockákra vágott, kihűlt főtt krumplit, valamint a tejfölt. Néhány perc alatt sima krémmé keverem. Tálalás előtt legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem. Friss kiflivel egyszerűen abbahagyhatatlan, de lehet bele friss sárgarépahasábokat, szárzellert is mártogatni.

Habliliom

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr458726382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása