Az épp csak mögöttünk hagyott húsvéti ünnepek elképzelhetetlenek tojás és tojással készült ételek nélkül – ebben egyetértés mutatkozik világnézettől, vallásgyakorlástól függetlenül.
Minden bizonnyal a főtt tojás a legkorábbi szimbolikus étel a zsidó-keresztény kultúrkörben – egyben a legismertebb is. A különféle hagyományokban mára igen gazdag jelentéstartalommal bővült húsvéti tojás nagy valószínűséggel az ókori Közel-Keletről származik, ahol egykor a tavasz kezdetének szimbólumaként fogyasztották. Később az élet, a teljesség, újjászületés jelképeként került a húsvéti asztalra, megőrizve és kibővítve az ősi szimbolikát.
Húsvét táján sokan készítenek házilag, vagy szereznek be készen kapható tojáslikőrt, ami nem is mindig kerül elfogyasztásra a húsvéti időszakban. Ha marad belőle több vagy kevesebb, érdemes kipróbálni desszertek töltelékéhez adagolva!
A tojáslikőrkrémmel töltött virágok nem csupán azért érdekesek, mert már rájuk pillantva is tavaszi hangulat költözik az asztalra, de a leheletnyi porcukorral hintett fehér aprósütemények ragyogó napszínű tölteléke szinte megismétli a tojások szerkezetét. Alkoholtartalma miatt elsősorban felnőtteknek ajánlott!
Tojáslikőrkrémmel töltött virágok
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
18 dkg rétesliszt
7 dkg kukoricakeményítő
10 dkg hámozott, darált mandula
12 dkg hideg vaj
1 egész tojás
10 dkg porcukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
1 csipet só
A töltelékhez:
3 evőkanál igen jó minőségű, sűrű tojáslikőr
3 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília kikapart belseje
A díszítéshez:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A lisztet és kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a darált mandulát, porcukrot, csipetnyi sót. Apró forgácsokban hozzáreszelem a hideg vajat, a citrom héját. Gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom az összetevőket. A tojást a vaníliával és a citrom levével enyhén felverem, majd a lisztes morzsához adom. Tésztává gyúrom, amit 1 órára frissen tartó fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszek.
Közben elkészítem a krémet: a tojáslikőrt a porcukorral alaposan elkeverem úgy, hogy a cukor tökéletesen feloldódjon, hozzáadom a vaníliamagokat. Sűrű krém lesz a végeredmény, melyet felhasználásig hűvös helyen tartok.
A tésztát kb. ½ cm vastag téglalappá nyújtom két frissen tartó fólialap között. 3,5 cm átmérőjű linzerformával kis virágokat szúrok ki a tésztából. Minden második virág közepét újabb apró virágformával szaggatom ki. Sütőpapírral borított tepsire helyezem a tésztákat. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöm. Még melegen minden kiszúrt közepű virágot meghintek porcukorral, majd illatos tojáslikőrkrémet kanalazok minden egész virágra – nagyjából egy szűk teáskanálnyit. Gyorsan összeillesztem a süteményeket, mindegyiket meghintem vaníliával kevert porcukorral.
Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni a tölteléket, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe teszem.
Ha a tálalás előtti napon készülnek, másnapra a tészta enyhén megpuhul, a töltelék veszít valamennyit alkoholtartalmából – talán még ízletesebbek is lesznek.