A tavaszi zöldségdömping ugyan várat még magára egy keveset, de azért ilyenkor is lehet izgalmas, könnyed, mégis laktató zöldséges fogásokat tálalni az aktuális kínálatból.
A cukkini és a sárgarépa kombinációja nem csupán tésztaételekhez, mártásokhoz remek, de rakott zöldségekhez is pompás. Ezúttal az ázsiai konyha kedvelt rizsfajtáját, az illatos jázminrizst használtam hozzá, ami nem egyszerűen aromás, de rakott ételekhez is kiváló. Így tulajdonképp fúziós fogásnak is lehetne nevezni ezt a rakottast. Csipetnyit mediterrán, csipetnyit keleti, csipetnyit közép-európai: a végeredmény pedig illatos, zamatos és harmonikus.
Aki a hét folyamán még tartózkodna a húsételektől, annak azért, aki nem csupán ilyenkor kedveli a húsmentes fogásokat, annak azért érdemes kipróbálnia.
Az ízek sütés közben tökéletesen összeérnek, és akár előző nap is összeállítható ez a rakottas, amiben az ízek tökéletesen kiegészítik egymást.
Cukkini-sárgarépa rakottas
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg zsenge cukkini
20 dkg zsenge sárgarépa
3-4 db napon szárított paradicsom
1 dl zöldségleves
3 evőkanál olívaolaj
2 dl jázminrizs
3 dl tejföl
1 db közepes méretű tojás
3-4 dkg frissen reszelt parmezán sajt
só, frissen őrölt bors, rozmaring, oregánó – ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst alaposan megmostam, szűrőkanálban megszárítottam. Egy evőkanál olívaolajat kissé felmelegítettem egy kisebb lábosban, rászórtam a rizst, átforgattam, majd felöntöttem 4 dl vízzel, sóztam, borsoztam, és fedő alatt, gyenge tűzön puhára pároltam.
Amíg a rizs készült előkészítettem a zöldségeket. A napon szárított paradicsomot nagyjából 1 cm-esre kockáztam, a cukkinit és a sárgarépát nagylyukú reszelőn durvára reszeltem.
A tojást a tejföllel egy nagyobb tálban alaposan elkevertem.
A másik evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felmelegítettem, rádobtam előbb a sárgarépát és a paradicsomot, majd a fűszereket (az oregánót és a borsot bőven mértem, a sóval és a rozmaringgal takarékosan bántam, de ízlés dolga, ki hogyan szereti).
1-2 perc elteltével felöntöttem a zöldséglevessel, és további 3-4 percig kevergettem, majd hozzáadtam a cukkinit, amivel épp csak 1-2 percet pirítottam tovább a ragut. Így a sárgarépa és a cukkini is al dente, azaz roppanós maradt.
Félrehúztam a tűzről.
A sütőt légkeverés mellett 180 fokra előmelegítettem.
1 evőkanál olívaolajjal kikentem egy kerámia sütőforma alját és a peremét. Belekanalaztam a párolt rizs 1/3 részét, majd rákanalaztam a cukkinis keverék felét, nagyjából egy evőkanál tejfölös keverékkel meglocsoltam, kevés sajtot reszeltem rá. A rétegezést a rizs újabb 1/3-ával folytattam, majd jött a zöldségek másik fele, némi tejfölös keverék, sajt, végül az egész tetejére rizs került, amit a tojással elegyített tejföllel locsoltam meg, a tetejére pedig ráreszeltem a maradék sajtot, és hogy érdekesebb, ízesebb legyen, egy kevés színes borsot is őröltem rá.
Az egészet 20-22 percre betettem a sütőbe.
Az átsült rakottast melegen tálaltam.
Laktató, mégsem nehéz fogás.