Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Matcha-süti mandulával, naranccsal

Tündércsókok egészségesen, finoman

2015. október 24. - Habliliom

Ha létezne a teasüteményeknek igazi szezonja, hát most venné kezdetét. Valójában itt a konyhában szinte egész évben készülnek aprósütemények, épp ezért szívesen kombinálok új ízeket, tökéletesítek recepteket, találok ki újakat.

A hűvös őszi napok valahogy hozzák magukkal a teázás iránti szenvedély fellángolását is, bár a világ számos táján a tea hozzátartozik a mindennapokhoz. Japánban külön teaceremónia is tartozik a fogyasztásához, de nem mindegy, milyen teával végzik el.

matcha_suti02.jpg

A matcha egy különleges zöld tea, amely csak az utóbbi néhány évben kezdett elterjedni az európai teaházak, szaküzletek kínálatában. Kis túlzással ezt a nemes teaport, merthogy ez bizony nem leveles kiszerelésben kerül piacra, a zöld teák Rolls-Royce-ának is lehetne nevezni. És ez minden tekintetben igaz rá. A közismert zöld teafajtáknál lényegesen magasabb antioxidáns-tartalommal, az azonos mennyiségű zöld tealevélből készült teákhoz képest nagyjából háromszoros élénkítő hatással, mindemellett vérnyomás-csökkentő, emésztést segítő, szívbetegségeket megelőző és még számos rendkívüli tulajdonsággal rendelkezik. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, tisztító és igazi vitalizáló hatású, élénkzöld tea. A matcha (vagy más átírásban: maccha) kiváló teacserje leveleinek porrá őrlésével készül. A speciális termesztési eljárásnak köszönhetően őrzik meg a levelek élénkzöld színűket, amely a porítás, sőt a további felhasználás során is megmarad. Jóllehet a belőle készült főzet is rendkívül ízletes, a matcha kiválóan alkalmas édes és sós finomságok ízesítésére is. Fagylaltok, krémek épp úgy készülnek belőle, mint kevert vagy omlós tésztafélék. Egy-egy fogáshoz nincs szükség nagy mennyiségű teaporra, mert ha túlzásba viszi az ember, könnyen átbillen az ízek egyensúlya. Már egy egészen kis mennyiség is alkalmas azonban arra, hogy aromás és élénk színű legyen a végeredmény.

matcha_suti01.jpg

A rendkívül egészséges teaporral nem egyszerűen vitalizáló és energetizáló süteményt is lehet készíteni, de kellemes aromái és gyönyörű zöld színe valódi különlegességgé varázsolják azt. Persze a kereskedelmi forgalomban kapható matcha is sokféle minőségben készül, és az igazán jó minőségű nem olcsó mulatság, de egy keveset bárki megengedhet belőle magának.

Ezúttal olyan aprósüteményt készítettem, amelyben a matcha friss aromáit a mandula, valamint a narancs egészíti ki – némi saját készítésű sárgabaracklekvárral ötvözve. Az eredmény egészen fantasztikus lett, ízek, színek, illatok tökéletes harmóniája egyetlen falatban. Amolyan fúziós aprósütemény - egyesíti a keleti teakultúra és a mediterrán mandula, narancs harmóniáját a jóféle hazai sárgabarack minden előnyös tulajdonságával.

matcha_suti09.jpg

Az elkészítés egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig egy aromás, különlegesen omlós teasütemény, ami persze nem csupán tea mellé fogyasztható.

Tündércsókok matcha teával és mandulával

matcha_suti18.jpg

 

Hozzávalók (40 db 3 cm átmérőjű süteményhez):

10 dkg süteményliszt

7 dkg étkezési keményítő

2 dkg matcha teapor

10 dkg hántolt, őrölt mandula + 1csapott evőkanál a töltelékhez

12,5 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 csipet tengeri só

1 db közepes méretű tojás szétválasztva

1 evőkanál vaníliakivonat (vagy ½ rúd vanília kikapart magjai)

1 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau)

3-4 evőkanál házi sárgabaracklekvár

5 dkg finomra aprított kandírozott narancshéj

2-3 dkg hántolt, szeletelt mandula kissé megpirítva

 

A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor

 

Elkészítés:

A lisztet, keményítőt, 10 dkg őrölt mandulát, a matacha port, a porcukrot és a mandulát tálba mérem, hozzáadom a csipetnyi sót. Az egészet alaposan összekeverem.

A tojást szétválasztom, a sárgáját a narancslikőrrel, vanília-kivonattal alaposan elkeverem, a fehérjét kissé felverve félreteszem.

A lapra szerelt mandulát zsiradék nélküli serpenyőben folyamatos rázogatás mellett kissé megpirítom.

A lisztes keverékhez nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolom. Zsemlemorzsára emlékeztető állagúnak kell lennie. Ehhez adom a kikevert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal tésztává állítom össze az egészet.

A sütőt 160 fokra előmelegítem. Egy nagy tepsit sütőpapírral borítok.

A munkalapra odakészítem a tojásfehérjét, valamint egy tálba szórva a pirított mandulaszeleteket. A zöld tésztagombócból akkora darabokat csípek le, hogy golyóbissá formálva 2 cm átmérőjű legyen. Minden golyóbis közepébe egy fakanál nyele segítségével mélyedést fúrok, majd belemártom a tojásfehérjébe, ezt követően pedig a mandulaszeletekbe. Így minden sütemény peremére kerül mandula.

A kis süteményeket tisztes távolságban elhelyezem az előkészített tepsin.

matcha_suti13.jpg

Előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütöm. Nem szabad a sütőt magas fokozatra állítani, mert könnyen megpirul, inkább szárítani kell!

Amíg a sütemény a sütőben, a töltelékhez összekeverem a finomra aprított, kandírozott narancshéjat a sárgabaracklekvárral, és hozzáadok 1 evőkanál őrölt, hántolt mandulát is.

matcha_suti15.jpg

Még forrón minden kis csók közepére biggyesztek nagyjából ½ mokkáskanálnyit a narancsos töltelékből. Ezt követően vaníliával kevert porcukorral hintem meg. Rácson hagyom kihűlni.

matcha_suti21.jpg

Frissen, de másnap is pompásan omlós, aromás, könnyű aprósütemény. Jól záródó dobozban, hűvös helyen akár 1 hétig is tárolható – már ha marad belőle.

matcha_suti23.jpg

A mandulalapokkal koszorúzott apró csókok olyanok, akárha vízi tündérek ülnének ünnepet. Kevésbé poétikus megfogalmazásban: igazi egészséges és látványos ínyencség, ami ráadásul hihetetlenül ízletes is!

 

Habliliom  

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr678018201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása